Mihai Goțiu

Ministerul Culturii a anunțat că susține, oficial, Legea Anticianură. O poziție identică adoptase deja și Ministerul Mediului. Guvernul Cioloș?

Ministerul Culturii susține proiectul de lege privind interzicerea utilizării cianurilor în România. Într-un comunicat postat, sâmbătă, 27 august, pe site-ul Ministerului (aici), se arată că acest punct de vedere a fost solicitat în cadrul dezbaterii interministeriale privind formularea punctului de vedere al Guvernului asupra proiectului legislativ pentru modificarea Legii Minelor 85/2003 prin care se dorește interzicerea utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în orice etapă a exploatării aurului și argintului sau a procesării și înnobilării reziduurilor.

Proiectul Legii Anticianură a fost inițiat de senatorii Eckstein-Kovacs Peter (UDMR) și Gheorghe Funar (PRM) în anul 2007. Deși, inițial, reprezentanții PSD și PNL au anunțat susținerea demersului, în urma lobby-ului companiei, atât la nivelul politicienilor români, cât și la nivelul unor ambasade (Canada și SUA), proiectul a fost blocat la Comisia de Industrii a Camerei Deputaților (cameră decizională) până în tomna anului trecut. Legea a intrat la vot pe 3 decembrie 2015, având raport de respingere din partea Guvernului (raport din perioada Guvernului Tăriceanu – n.RC). Mobilizarea civică extraordinară, i-a determinat pe deputați să întoarcă proiectul de lege la Comisia de Industrii și să solicite un nou punt ce vedere din partea Guvernului. Pe 21 aprilie 2016, ministrul Mediului, Cristian Pașca Palmer, a anunțat că a transmis Guvernului României punctul său de vedere, prin care susține adoptarea proiectului de lege de interzicere a cianurii.

Între timp, petiția lansată prin intermediului platformei de-clic.ro, prin care deputaților li se solicită să interzică utilizarea cianurilor în minerit se apropie de 15.000 de semnături.

În comunicatul făcut public sâmbătă, Ministerul Culturii enumeră motivele legate de patrimoniu pentru care susține interzicerea utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri:

  • în România, o mare parte a zăcămintelor auro-argintifere sunt exploatate din epoci trecute, în sistemul de galerii închise, fapt ce a condus la generarea unor situri cu valoare culturală; utilizarea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri implică exploatarea în carieră deschisă și deci distrugerea acestor situri;
  • exploatarea în carieră deschisă conduce la mutilarea unor peisaje, fapt contrar angajamentelor României asumate prin ratificarea Convenției europene a peisajului, adoptată la Florenţa prin Legea nr. 451/2002;
  • riscurile implicate de utilizarea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri,amplu analizate de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (ruperea barajului lacului de acumulare, poluarea apei, aerului, solului, afectarea biodiversității etc.) concretizate prin catastrofe petrecute în România și lume pot pune în pericol, ca parte a mediului natural și construit, monumente istorice și zone construite protejate; impactul nu este înregistrat doar în relație cu moștenirea culturală, ci, inevitabil, într-o societate marcată de o astfel de catastrofă, va fi perceput ca o traumă și la nivel cultural.

”Constatând afectarea capacității de dezvoltare durabilă a zonelor unde se folosește tehnologia de minerit pe bază de cianuri și existența unor alternative de asigurare a necesarului de aur și argint, aspecte expuse de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, susținem propunerea făcută, de aplicare a principiului precauției, așa cum a fost formulat în Declarația de la Rio de Janeiro (1992) și Directiva 2003/105/EC (SevesoII) privind riscul de accidente majore implicat de utilizarea tehnologiilor de minerit pebază de cianuri și interzicerea acestei utilizări”, se mai arată în comunicatul Ministerului Culturii.

În punctul de vedere al Ministerului se menționează și faptul că ”Parlamentul European a adoptat, în data de 5 mai 2010, rezoluția referitoare la interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană cu 488 de voturi pentru, 48 împotrivă și 57 de abțineri – fapt ce denotă un sprijin larg din partea familiilor politice europene principale și încurajează alinierea României la acest demers. Avem drept exemple, în susținerea inițiativei, atât Certej 1971, cât și ceea ce BBC descria ca ”cel mai grav dezastru ecologic de la Cernobîl 1986 până în zilele noastre”, anume, tragedia ecologică de la Baia Mare – deversarea a 100.000 de metri cubi de apă contaminată cu cianură în râul Tisa, afectată fiind și Dunărea.”

***

SEMNEAZĂ ȘI TU (aici – click) PETIȚIA PRIN CARE SE SOLICITĂ ADOPTAREA LEGII ANTICIANURĂ!

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ministerul Culturii a anunțat că susține, oficial, Legea Anticianură. O poziție identică adoptase deja și Ministerul Mediului. Guvernul Cioloș?

  1. Dovlecel

    Se pare că premierul aplică tactica „zic ce vreți să auziți, fac ce vreau eu” sau „tac și fac cum mi se spune”.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *