Mihai Goțiu

Mineriada din capul lui Dragnea. Ce căuta Iohannis la proteste și cum se poate ieși din criza actuală

Câteva note după protestele de aseară și evoluția evenimentelor politice legate de proiectele de Ordonanțe de urgență pentru grațiere și amnistie.

***

Mineriada lui Dragnea

Legat de declarațiile lui Liviu Dragnea, la întoarcerea din SUA. Una dintre ele e pentru istoria României, a doua cred că se va lăsa cu o interpelare în Parlament. Prima:

„M-am întors de la instalarea preşedintelui Americii şi l-am găsit pe preşedintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestaţie neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituţionale şi împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept. Preşedintele ţării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale şi cerând aberaţii constituţionale: retragerea unor ordonanţe, mai ales a unora care nu au fost date”.

Ce e istoric într-o asemenea declarație? Faptul că e pentru prima dată când un președinte PSD afirmă atât de tranșant despre mineriade că au fost împotriva ordinii constituționale și că ar sabota legalitatea care stă la baza statului de drept. Că nu a fost vorba despre vreo mineriadă aseară, că e o diferență enormă între sediile devastate ale partidelor politice de la începutul anului 1990 ori între tinerii bătuți, unii dintre ei până la moarte, în vara aceluiași an și mintingurile împotriva ordonanțelor Guvernului Grindeanu-Dragnea, nu insist prea mult. E o chestiune care ține de evidență și de bun-simț. Dar faptul că în mintea lui Dragnea, mineriadele de la începutul anilor 90 sunt văzute ca atacuri la adresa ordinii constituționale și, mai ales, faptul că acest mesaj a fost transmis către electoratul PSD e o lovitură pentru Ion Iliescu mai dură decât orice condamnare judecătorească. Înțelegeți, domnule Iliescu? Așa veți rămâne în istorie, și dacă chiar președintele partidului pe care l-ați fondat spune asta, nu știu cine v-ar mai putea spăla imaginea. Domnule Iliescu, mă bucur că ați trăit să prindeți ziua asta, în care să aflați ce gândesc despre acțiunile și faptele d-voastră chiar liderii PSD.

A doua:

”Astă seară am solicitat Ministrului de Interne să retragă jandarmii din faţa sediului PSD, fiindcă eu consider că PSD n-are motive să fie apărat. PSD e apărat de ideile lui politice, de programul de guvernare şi de suportul popular”.

Pe bune, eu chiar sunt curios dacă d-nul Dragnea ȘI-A PERMIS să-i ceară ministrului de Interne să retragă jandarmii din fața sediului PSD și, mai ales, dacă ministrul de Interne s-a conformat. Pentru că, să ne înțelegem, NU există nicio subordonare legală între șeful de la Interne și liderul unui partid politic și președintele Camerei Deputaților. Iar ”în fața sediului PSD” nu e sediul PSD, ci un spațiu public, unde nu dictează domnul Dragnea. Sau Dragnea a mințit sau, dacă e adevărat, și domna ministru Carmen Dan s-a executat, atunci e rost de o interpelare în februarie, când începe sesiunea ordinară a Parlamentului, și, zic eu, chiar de o demisie.

***

Prezența lui Klaus Iohannis la proteste

Încă nu m-am dumirit dacă prezența președintelui Iohannis în piață e de bine sau de rău pentru scopul final al protestelor: stoparea adoptării de urgență a ordonanțelor grațierii și amnistiei și trimiterea lor în dezbatere și adoptare normală la Parlament. Cu siguranță însă, nu i se poate interzice nici președintelui țării și nici vreunui alt politician să vină la vreun protest. Mă rog, dacă își permite să iasă în mijlocul mulțimii. Asta nu naște vreo obligație din partea participanților la proteste și nici nu schimbă caracterul lor civic. Îmi asum să afirm că marea majoritate dintre participanți n-au ieșit la proteste pentru că au aflat că vine și președintele României.

***

Despre prezența mea și a altor colegi de partid la proteste

Dacă sunt convins că oamenii n-au ieșit la protest, nici măcar în București, pentru a-l vedea sau pentru că a trecut prin piață și președintele Klaus Iohannis, cu atât mai convins sunt că miile de clujeni prezenți ieri în stradă n-au făcut-o pentru mine. Să fim serioși. Iar dacă manifestanții își vor mai aminti (peste 4 ani) că am fost și eu la protest și voi primi votul lor (dacă va mai fi să candidez), am siguranța că nu o vor face pentru că am fost în stradă, ci pentru că împărtășim și luptăm pentru aceleași principii și valori.

Mă rog, discuția e mai amplă, dar în programul cu care am candidat am menționat expres reducerea distanței dintre alegători și aleși. Ideea asta că ”politicienii nu au ce căuta în stradă”, enunțată cu bună sau cu rea-credință, le e favorabilă exact acelora care vor să existe o ruptură între cetățeni și parlamentari/partide. Cât timp o asemenea legătură lipsește, teoria conform căreia cei care ies în stradă ”nu contează, pentru că nu votează” face ravagii, cu efecte nedorite exact pentru cauzele comune pentru care luptăm. Lasă, să știe și domnul Dragnea, că voturile străzii ar putea ajunge la Opoziție, dacă nu revin la principiile și esența democrației. Ce-i rău în asta?

Cât despre mine, a fost exact așa cum am sperat: mi-am reîncărcat bateriile pentru cel puțin încă o sesiune în Parlament cu confruntări cu Tăriceanu & Co. Nu aveam cum altfel, de la câtă energie am simțit!

***

Cum se poate rezolva problema

Nu e nicio filosofie. Guvernul retrage proiectele de ordonanțe de urgență spentru a le transforma în proiecte de legi, pe care le trimite la Parlament pentru dezbatere, amendare și apoi vot de adoptare sau respingere. Una peste alta, Guvernul va avea așa timp și să realizeze un studiu de impact al acestor măsuri (grațiere și amnistie), dar și un plan de reintegrare în comunitate (consiliere socială, psihologică, asistență și susținere socială etc.) al celor vizați. Asta dacă executivul chiar vrea să fie credibil atunci când afirmă că problema umanitară e cea care îi interesează.

Problema drepturilor oamenilor din pușcării (că au și ei drepturi) e reală și, din păcate, a fost folosită doar ca pretext pentru salvarea de la condamnare și/sau închisoare a unor lideri politici ai Puterii. După ani buni de amânări, de negare, minimalizare sau ignorare a problemei, două-trei luni de dezbatere aplicată și reală, în societate și în Parlament, nu are cum să strice. E puțin probabil ca după o astfel de dezbatere să se mai ajungă la situația în care din trei aliniate ale unui articol de lege să fie vizate două (aliniatele 1) și 3) ) și să fie exceptat al treilea (aliniatul 2) ), cel care, întâmplător sau nu, îl vizează tocmai pe domnul Dragnea.

Evident, pe lângă această mutare a dezbaterii acolo unde ar trebui să-i fie locul într-o democrație – în Parlament -, mai e necesară pentru detensionarea crizei și de o demisie, a ministrului Justiției, Florin Iordache. Cu scuzele de rigoare că nu mai enumăr acum toate minciunile lui din ultimele zile.

 

Mihai Goțiu este senator USR și vicepreședinte al Senatului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Mineriada din capul lui Dragnea. Ce căuta Iohannis la proteste și cum se poate ieși din criza actuală

 1. marius

  O interpelare pentru cele 5000 de contracte adica 85 milioane ale varului lui Coldea cu organizatia SRI_srl se poate?!
  Sau una pentru inculparea Scweighofer, ori una pentru jaful facut de Veolia ApaNova la pretul de la apa pentru care dosarul penal de la DNA a fost tras pe linie moarta complet se poate?! Ca sa nu mai vorbim de Bechtel, Microsoft si multele corporatii care fac legislatia in banctustanul Romania!

  Reply
 2. Ionas

  PSD si aliatii servili nu dau niciun scuipat pe drepturile detinutilor. Macar de jena ridicolului aceste legi nu vor fi trecute in dezbatere parlamentara. ( de ex.sa se mai recupereze sau nu prejudiciul de la acesti nefericit de martiri politici ?)
  De avantajele detinutilor de lux, foarte putini de altfel, are grija sistemul penitenciar , avocatul poporului Ciorbea si potmoneul gros. Pentru astia puscaria este in cel mai rau caz ca un hotel de cel putin 3- 4 stele.
  Ordonantele astea sunt cu dedicatie pentru anumite persoane din tot spectrul politc si infractional.
  Ca pe linga cele cateva zeci de infractori de lux vizati – parca ar fi martiri pregatiti pentru chinurile pe rugul facut cu bancnotele sterpelite – mai scapa si citeva mii de infractori ordinari – ce mai conteaza.
  Principalul este ca dl Dragnea, Bombonica si altii vor scapa de parnaie.

  Reply
 3. mihaela

  desigur, usr va incerca sa sprijine gasirea unei solutii pentru plata amenzilor cedo. chestiunea merita si ea o dezbatere nu credeti, dle gotiu?

  Reply
 4. Spânu

  Asa e, m-a uns la suflet mineriada si icterul ce i l-o fi generat patriarhului PSD!
  Cat despre chestia cu „conditiile inumane din puscarii”, oricat de INcorect politic este, ma intreb uneori daca e cu adevarat logic sa cheltuim enorm cu infractorii, fara sa-i punem (cum cerem pe buna dreptate asistatilor sociali) sa miste un deget? Hai, nu galere sau munca ‘silnica’, cum se zicea odata, dar sa faci ceva pt banetul care se duce pe pension mi s-ar parea de bun simt. Vedeam recent ca in Anglia pe un detinut se cheltuie lunar 4 mii de lire, si cifre d-astea uriase am intalnit peste tot, SUA, alte tari; sunt convins ca si la noi se cheltuie mai mult decat salariul mediu pe economie. Oare suntem sanatosi la cap? Si ei nici macar nu-si curata legumele la cantina, cum faceam in armata? Si vor spatiu decent, tv, biblioteca, recreere, vizite, pachete? Si ne asteptam ca recidivistii sa fie terorizati de ideea intoarcerii la puscarie??

  Reply
 5. Mira

  Mira
  Cu privire la prezenta Presedintelui la manifestarile din Piata Universitatii duminica 22.01: CTP este un comentator/jurnalist cu multe calitati in zona inteligenta si in cea privind documentarea. Insa, la emisiunea postului TV „DIGI 24” de duminica am fost extrem de neplacut surprinsa de comentariul nepotrivit al lui CTP privind participarea Presedintelui. Pe langa ca dadea „idei” unora, nu avea dreptul sa se alieze cu cei de la PSD care au fost si ei deranjati de entuziasmul Presedintelui. Este o problema mult prea importanta pentru ca domnul CTP sa greseasca atat de mult.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *