Andreea Petrut

Mesajul emoționant al Papei Francisc la București

Am urmărit aproape plângând discursul Papei Francisc, care m-a emoționat mai tare ca orice discurs oficial pe care l-am auzit în ultimii ani în România.

Mesajul pe care Papa l-a transmis autorităților și nouă, românilor, a fost în mare măsură unul politic și social, așa cum mă așteptam. În centrul lui au fost puse trei elemente: solidaritatea, binele comun și demnitatea umană.

Papa a vorbit despre emigrație, depopularea satelor, despre nevoia de a construi o societate care să-i includă pe toți, o societate în care cei mai săraci să nu fie văzuți drept indezirabili, ci ca pe niște frați. A mai spus explicit că România are nevoie de acțiune politică care are în centru demnitatea umană și binele comun.

Aspectele pe care papa le-a punctat nu se regăsesc în discursul public și politic mainstream de la noi. Suntem câțiva care facem apel la aceste valori și viziune în mod constant, dar suntem marginali și de fiecare dată când vorbim despre aceste aspecte, solidaritate, respect și demnitate față de săraci sau societatea incluzivă, suntem etichetați fiind ca socialiști sau comuniști.

O să auzim zilele cum toate persoanele importante ale statului o să ne vorbească despre cât de solidari suntem noi, doar că se fac că uită cu această ocazie că solidaritatea nu se manifestă de nicio culoare prin politicile publice și măsurile luate la nivelul statului și că indirect, în România există un război împotriva persoanelor sărace, care sunt lăsate de izbeliște la marginea societății de autorirități și de restul cetățenilor privilegiați.

Poate că printr-o minune, zilele astea trei, cât îl vom auzi pe acest om că ni se adresează, ne vor ajuta să mai aducem niște lumină în mințile și inimile noastre și vom pune o primă cărămidă în a înțelege ce înseamnă de fapt societatea incluzivă, solidară, care are în centrul ei omul și binele comun.


foto: Vatican News


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Mesajul emoționant al Papei Francisc la București

  1. emil

    Abia acum deosebim un om facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si alt om facut dupa chipul si asemanarea satanei.

    Reply
  2. taunul77

    Unii credeau ca papa va cere Romaniei sa primeasca migranti. Nu a facut decat sa ne atraga atentia ca localitati intregi se depopuleaza pentru ca nu stim sa ne tinem oamenii in tara.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *