Gabriel Bejan

Marian Munteanu și marele blat PSD-PNL pe Primăria Capitalei

Marian Munteanu este un candidat de carton la Primăria Capitalei. Prin aruncarea acestuia în cursă, liberalii vor să piardă alegerile din București cu daune minime de imagine, dar vor să câștige, pe termen lung, un electorat despre care ei cred că este semnificativ.

L-am urmărit pe Marian Munteanu în cele două apariții la TV, după ce liberalii l-au  nominalizat drept candidat la Primăria Capitalei. Omul are o oarecare carismă, dar atât. E un ambalaj strălucitor pentru un imens nimic. Nu ar fi primul politician fără substanță, veți spune. Da, dar în cazul fostului lider al studenților din Piața Universității păcăleala nu poate rezista nici măcar două zile, darămite până pe 5 iunie.

Candidatul PNL nu are nici o soluție pentru rezolvarea traficului înfiorător din Capitală, pentru parcări, astuparea ieftină și de durată a gropilor de pe străzi, realizarea de noi lucrări de infrastructură și alte asemenea cerințe ale bucureștenilor de rând. Cât privește corupția din primăria, soluția lui MM este una în stil robespierrian: va înființa ”consilii civice” ale cetățenilor care vor supraveghea activitatea funcționarilor. Nu ne-a spus mai departe, dar presupun că pe cei prinși cu șpaga în plic, consiliile civice îi vor scoate în Piața Universității și-i vor băga sub ghilotină.

Dacă în ceea ce privește Primăria Capitalei, candidatul PNL nu are nimic serios să ne zică, foarte interesante sunt mesajele sale politice. Mesaje care sunt pe termen lung și care ar putea atrage un electorat, nu știm încă cât de numeros, dar cu siguranță destul de activ, cel puțin în mediul online.

Astfel, spre deosebire de alți politicieni care au păreri nuanțate pe subiect, Marian Munteanu s-a declarat ferm în favoarea construirii din bani publici a Catedralei Mântuirii Neamului, indiferent de costurile acesteia. Mai mult, a așezat această investiție a BOR cel puțin discutabilă pe același palier al necesităților cu Arena Națională sau Teatrul Național. ”Așa cum microbiștii au în Arena Națională un stadion care a costat de trei ori mai mult decât Catedrala (???), așa cum iubitorii de teatru au dreptul la un Teatru Național, renovat cu 170 de milioane de euro (în realitate, renovarea teatrului a costat doar 60 de milioane de euro plus TVA-n.r.) așa și creștinii ortodocși, cei mai numeroși contribuabili, au dreptul la un astfel de lăcaș de cult”, a declarat MM la Sinteza Zilei.

La fel de radicală a fost și poziționarea sa în scandalul familia Bodnariu-statul norvegian: ”E o barbarie să iei un copil mic din sânul mamei. Nici nu am vrut să aud. Când am auzit și că fetița învățase un cântec despre credință, iertați-mă, dar e un satanism să nu te bucuri că a învățat copilul un cântec. Până unde se poate ajunge?”

Marian Munteanu vizează așadar un electorat foarte sensibil la retorica naționalist- creștină, de genul Dan Puric, un electorat care s-a regăsit parțial și în Partidul România Mare, rămas fără stăpân după dispariția lui Corneliu Vadim Tudor.

Un electorat cu trăsături clare antioccidentale.

Sabotarea identității naționale este o formă disimulată de imperialism şi neocolonialism prin care, cu un vast arsenal financiar modern (în speță, băncile) ni se confiscă lent suveranitatea atât de greu câştigată. Conştientizarea identității naționale este (şi a fost) cea mai redutabilă formă (şi forță) de rezistență împotriva acestei agresiuni perfide.
Iată de ce nu trebuie să ne fie indiferent cine suntem noi ca nație şi ce pondere a avut această nație în construcția Europei actuale. Cel mai evident indiciu privind importanța valorilor identitare este, pe de o parte, atenția pe care le-o acordă TOATE celelalte popoare ale Europei, iar pe de altă parte îndârjirea cu care este contestată şi subminată națiunea română, atât din afară, cât şi din interiorul ei.” Cam asta scrie în manifestele Grupului pentru România din care face parte și Marian Munteanu (mai multe detalii pe acest subiect găsiți aici).

Prin cooptarea lui MM, PNL urmărește pe termen lung să-i atragă de partea sa pe acești votanți. Și, probabil, nu numai PNL. Dacă tot s-a vorbit zilele acestea despre implicarea serviciilor în această nominalizare, Sabina Fati de România Liberă se întreabă pe bună dreptate dacă nu cumva, avem de-a face și cu o mișcare a SRI de absorbi și de a controla derivele naționaliste, xenofobe care ar putea apărea în România în acest context internațional complicat, cu valuri de refugiați din Orientul Mijlociu și retorică antioccidentală în creștere? ( aici). Nu ar fi exclus ca MM să facă parte și dintr-un asemenea plan, având în vedere că s-a mai așezat o dată la masă cu un director SRI, Virgil Măgureanu, tot în scopul nobil de a salva țara de un pericol mult mai mare. (vezi aici detalii despre trecutul lui Marian Munteanu).

Indiferent însă ce se află în spatele mișcării PNL- Marian Munteanu, aceasta nu are nici o legătură cu Primăria Capitalei. Liberalii nu numai că fac un non-combat cu PSD la alegerile din București, dar îi sporesc și șansele Gabrielei Firea, aruncând în luptă un candidat care va fragmenta din voturile anti-PSD. În timp ce procentele PSD nu pot scădea sub 30%, pe partea cealaltă sunt deja doi candidați ”grei” Nicușor Dan și Marian Munteanu, va intra probabil în cursă și Călin Popescu Tăriceanu, ca să nu mai vorbim și de reprezentanții partidelor mici precum Ciprian Ciucu (M10) care vor lua și ei procente de pe partea dreaptă.

Am putea spune, fără să greșim, că în acest moment PNL și PSD lucrează împreună și, la fel ca în vremurile bune ale USL, și-au împărțit funcțiile și rolurile pe scena politică. Un blat vizibil din avion, în ciuda unor mici fumigene cum ar fi aceea că Alina Gorghiu l-a sunat inițial pe Cătălin Tolontan, în ziua în care s-a retras Ludovic Orban pentru a-i propune candidatura. O diversiune subțire, care poate trăda doar faptul că scoatea lui Orban din cursă era un plan mai vechi, care aștepta doar pretextul potrivit pentru a fi pus în aplicare.

De altfel, întrebat în emisiunea Sinteza Zilei de miercuri, când anume a fost sunat de Teodor Atanasiu pentru a i se propune candidatura, Marian Munteanu a răspuns bâlbâit, vizibil încurcat, ”cu 3-4 zile în urmă”, deși candidatura sa a fost anunțată marți, la o zi după retragerea lui Orban.

Liberalii au avut la îndemână soluția sprijinirii lui Nicușor Dan, mult mai logică, dacă tot voiau un candidat din societatea civilă. Efectele de imagine, prin sprijinirea unui candidat din afara partidului în dauna unuia din interior, ar fi fost aceleași. Deosebirea fundamentală dintre Marian Munteanu și Nicușor Dan este că cel de-a doilea chiar are șanse reale de câștiga Primăria. Și are și soluții pentru aceasta. Liberalii au ales însă acest blat cu PSD, mizând pe un câștig pe termen lung, foarte improbabil. Iar pentru asta i-au trădat cu seninătate pe bucureștenii care nu votează PSD. Ce scapă însă din vedere liderii PNL e că bucureștenii s-ar putea să le întoarcă serviciul. Poate chiar în toamnă, când vor avea cea mai mare nevoie de voturile lor.

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Marian Munteanu și marele blat PSD-PNL pe Primăria Capitalei

 1. taunul77

  Cum sa-l sustina liberalii pe Nicusor Dan? Sa le strice invartelile gastilor lor? Cu un psd-ist la Primaria Capitalei, se mai rezolva cate ceva!
  De acum mingea e in terenul electoratului bucurestean. Care poate dinamita calculele gangsterilor politici.

  Reply
 2. gabriel

  DON BEJAN , chiar crezi că toți romanii sîntem nişte tîmpiți ? ştii cumva un candidat persoană publică mai bun (ă) ca MARIAN MUNTEANU ? vorbim de persoane publice cu şanse reale .

  Reply
 3. vero

  „Marian Munteanu vizează așadar un electorat foarte sensibil la retorica naționalist- creștină, de genul Dan Puric, un electorat care s-a regăsit parțial și în Partidul România Mare, rămas fără stăpân după dispariția lui Corneliu Vadim Tudor.
  Un electorat cu trăsături clare antioccidentale.”

  Concluzia dvs. este cam fortata, totusi. Nu inseamna ca daca esti crestin si nationalist in sensul bun, esti automat antioccidental.

  Reply
 4. Alexandru

  NU aveti dreptate. Nicusor Dan chiar nu avea sanse reale pentru castigarea Primariei Bucuresti.
  Faptul ca dreapta cu dreapta nu poate cadea de acord, este problema lor, dar oricum o luam, cand 2 se cearta al 3-lea castiga, deci din toata balacarirea lui Marian Munteanu, tot PSDul are cel mai mare castig de cauza.
  Tineti-o tot asa si ne vom PSDiza din primavara pana in toamna, de la primarii pana la Parlament.

  Reply
 5. Marian

  Evaluati toate categoriile sociale care merg la vot si o sa vedeti ce sanse sunt. Voturile se dau si in functie de calitatea oamenilor. tragem speranta macar.

  Reply
 6. Petru Gheorghiu

  In articol sunt multe afirmatii exagerate/ false la care raspunsul ar lua prea mult timp; dar o afirmatie – care este clar o tentativa de manipulare – merita combatuta, respectiv :” Liberalii au avut la indemana solutia sprijinirii lui N.Dan.”Iata falsurile :1)- ND nu este un reprezentant al societatii civile, ci este candidatul unui partid politic USB ,care depune liste pt. sectoare + capitala;2)- In mod logic, sustinerea unei candidaturi ND, din partea liberalilor se putea face doar ca urmare a unei aliante electorale locale( gen PSD + UNPR ) sau printr-o fuziune ( gen PD-ul lui Basescu, cu partidul lui Magureanu, fuziune despre care nimeni nu s-a ofuscat pana acum, in schimb, pt. o discutie a lui MM , de principiu, care nu s-a materializat cu nimic, se fac acuzatii si procese de intentie colosale);3)- din momentul inscrierii la tribunal ca partid POLITIC, caracterul civic al fostei miscari Salvati Bucurestiul( deosebit de onorabila si de admirat ) a incetat, acest nou partid fiind cel care il are in fruntea listei ( pt. consilieri municipali + primar general) pe ND, fenomen care s-a mai petrecut si in anii”90, cand din Alianta Civica s-a desprins PAC, cu toata istoria care a urmat( respectiv absorbtia sa de catre PNL). Apoi se face afirmatia ca exista un electorat bucurestean ANTIPSD, care – vezi doamne- ar fi tradat de catre PNL, prin candidatura lui MM. Total fals, din urmatoarele motive: 1)- electoratul PROPSD(estimat la cca. 30%) va vota , indiferent de persoana care candideaza pe dreapta, tot cu Firea;2)- procentele partidelor , care genereaza stuctura consiilor locale sunt diferite intre PNL si USB, evident ca liberalii au cel putin dublu scor fata de partidul lui ND; 3)- faramitarea voturilor pe dreapta( electorat antipsd) , plus campania murdara, cu atacuri la persoana( in special contra lui MM)- care are ca scop clar, scarbirea oamenilor cinstiti ( cei care, prin prezenta lor pot balansa scrutinul ), astfel incat acestia sa nu se prezinte la vot, conduc evident la favorizarea stangii;4)-deci, in mod cert USB, va intra in consiliul municipal( probabil cu 10-12%), dar primar general va fi- in realitate – PANDELE;5)- Nicusor Dan nu poate depasi ( ca persoana ) pe Firea, deci va pierde primaria, anuland astfel si unica sansa ca orasul sa fie condus la dreapta( deci de PNL, indiferent de numele candidatului). Concluzia, care ar putea sa fie trista, dar adevarata este ca tocmai ND joaca pt. PSD(lucru pt. care va fi rasplatit cu functia de viceprimar).

  Reply
 7. ana

  Poate ca bucurestenii nu se vor lasa aburiti de analize cu dr si st si vor vota in functie de ce au facut practic respectivii candidati in lumea/viata reala si cat au schimbat modul de a face politică înRomânia . Exista însă si riscul ca alegătorii să fie, sa se lase manipulati de discursuri neopopuliste, toată lumea buna s-a pregatit deja si asta ar putea scoate din joc- adica din mintea electoratului de dr-st?- modelele de buna guvernare locală. Politicizare(manipulare) vs eficienț dovedită, n-ar fi prima oară. Se va vedea cat de destepti am devenit dupa ultimele crize, cine manipuleaza si cu ce bataie..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *