Andrei Astefanesei

Mari cantități de medicamente scumpe găsite de procurori la perchezițiile de ieri. Sejururi de lux pentru medicii care prescriau anumite medicamente

Procurorii DNA au găsit la perchezițiile efectuate ieri cantități mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe, au declarat miercuri, susțin surse judiciare citate de Agerpres.

Medicamentele au fost găsite la cabinetele unor medici vizați de ancheta a DNA declanșată împotriva mai multor medici și distribuitori de medicamente care ar fi prejudiciat bugetul asigurărilor de sănătate (detalii aici). Sursele au precizat că unele erau foarte scumpe. De exemplu, o fiolă ar costa 20.000 de lei.

Anchetatorii au mai găsit și documente legate de sejururile făcute de medici și care ar fi fost suportate de firme farmaceutice, în schimbul prescrierii unor medicamente mai scumpe produse sau distribuite de acestea.

Procurorii au ridicat laptopuri și calculatoare care aparțin persoanelor implicate, au adăugat sursele.

Sejururi și sponsorizări pentru medicii care prescriau medicamente scumpe

Unii dintre medicii implicați fac parte din comisiile de achiziții de medicamente organizate la nivelul spitalelor și ar fi pretins și primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.

Modalitățile de cointeresare constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în țară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obținerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate, unele neefectuate în realitate, asigurarea cheltuielilor pentru vacanțe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoționale.

Conform DNA, firmele distribuitoare de medicamente oferă unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în diverse ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru varianta medicamentelor, mai scumpă, în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, însă sunt mai ieftine.

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Mari cantități de medicamente scumpe găsite de procurori la perchezițiile de ieri. Sejururi de lux pentru medicii care prescriau anumite medicamente

 1. Ceianu Cornelia

  eu nu inteleg cm vine asta : „medicamente scumpe………in locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, însă sunt mai ieftine.” pe reteta se scrie subst activa, oricine a primit o reteta compensata stie asta.. Nu medicul recomanda un anumit produs comercial . Problema e ce gasesti la farmacie.. Iar aprovizionarea spitalului se face prin licitatie pe SEAP, ori asa ar trebui.. Mister.

  Reply
 2. iovanica

  vai dar nu e vorba dor de oncologi
  este vorba de o practica foarte raspandita la aproape toate specializarile
  stiu de cateva cazuri la ginecologi si obstetricieni
  cu tratamente de infertilitate de exemplu

  Reply
 3. hhhh

  La dermatologie retete scumpe pline de medicamente fara niciun efect, ma refer la alergii, bineinteles ca au cota parte altfel un medic constient nu ar da asa ceva.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *