Catalin Tolontan

Marele miting PSD – similitudini și diferențe față de Mineriadă, așa cum apar ele în Rechizitoriul procurorilor militari

Diferențe:

 • Oamenii care vin din țară la mitingul PSD nu au intenții violente, nu vor să-și impună cu forța punctul de vedere asupra altor compatrioți.
 • MAI, Armata și SRI nu sunt mobilizate ca să adune cât mai multă lume, așa cum s-a întâmplat în iunie 90.
 • Organizarea nu e făcută la nivelul statului, ci al unui partid, chiar dacă uneori se implică însuși Parlamentul, care a deschis parcarea sa celor care vin la miting.

Asemănări:

 • Administrația locală s-a implicat masiv, ca și companiile de stat controlate politic.
 • CFR a suplimentat anumite trenuri, exact ca în iunie ’90.
 • Unii dintre participanții la mitingul lui Dragnea sunt împinși să vină în București sub semnul unei loialități la limită cu impunerea.

 

Pe 24 aprilie 1990, în plină manifestație anticomunistă în Piața Universității, are loc o ședință a CPUN.

Consiliul Provizoriu de Uniune Națională era organul care conducea țara abia ieșită din dictatură.

Ion Iliescu, șeful suprem al CPUN, își declară nemulțumirea față de ”cele câteva mii de oameni din Piața Universității care blochează traficul”.

El spune că nu se poate dialoga cu cei din piață și cere măsuri.

Cineva are curajul și îl ironizează.

Replicile dintre Iliescu și Dinescu

Are loc următorul dialog, care apare în Rechizitoriul Dosarului Mineriada.

DINESCU MIRCEA: S-ar putea ca în clipa asta să ne trezim din nou cu minerii în București să facă ordine în Capitală, nu?
ILIESCU ION: S-ar putea.

DINESCU MIRCEA: Deci să le urăm succes acolo la locul lor de muncă, printre altele.
ILIESCU ION: Just.

Mircea Dinescu, care simte că se pregătește ceva, nu se lasă și are o replică mai lungă.

El încearcă să-i explice lui Iliescu că nu e normal să se concentreze forțe atât de mari împotriva unui protest. ”Cum să umble pe străzi polițiști cu căști și arme?!”.

”Una deci, poliția să-și facă datoria, nu știu dacă e cazul nostru aicea să dezbatem timp de patru ore dacă două mii de inși se adună într-un loc în Capitală, pentru că mâine se vor aduna în altă parte, domnu Iliescu, și va trebui să convocăm Parlamentul din trei în trei zile să dăm populația afară din București, nu? Părerea mea…”.

”Să dăm populația afară din București”, pare o glumă, dar nu e.

Populația din Provincie împotriva ”golanilor” din București

Cum nu au putut să dea populația afară din București, șefii CPUN au decis să aducă populația din Provincie ca s-o liniștească pe cea din București.

Rechizitoriul din Dosarul Mineriada arată cum se organizează cea mai mare mobilizare a structurilor administrative și politice din România.

Cea mai mare până la cea de acum, când PSD pregătește mitingul său de sâmbătă, din București, ora 20.

”Președintele vrea să venim cu minerii din țară”

Pe 11 iunie 1990, decizia lui Iliescu e pusă în acțiune.

Le-o povestește procurorilor chiar unul dintre liderii minerilor, Ion Cioacă, de la sindicatul Exploatarea Minieră Câmpulung.

”După o discuţie cu privire la problemele de serviciu, am plecat cu acesta prin oraş, ajungând şi la Piaţa Universităţii. Când am ajuns în dreptul manifestanţilor, Ion Napău mi-a replicat: «Auzi, bă, ce vrea preşedintele ţării, să venim noi cu minerii din ţară, să facem curăţenie în Bucureşti». Atunci eu am replicat: «Ce, mă, tu eşti nebun? Ce rost are să ne implicăm noi, sindicatele, în restabilirea ordinii în Bucureşti?!”, declară Cioacă.

Nu era simplu să aduci atâția mineri, muncitori și alți cetățeni din toată țara în București.

Cum nu e nici acum. G4Media a scris despre ”un miting contra abuzurilor organizat cu metode abuzive”.

MAI, Armata și SRI s-au schimbat fundamental de atunci

Sigur că există și diferențe importante între situația din 1990 și cea din 2018.

Atunci, Ministerul de Interne s-a implicat oficial, chiar dacă în secret, în mobilizarea și transportul contramanifestanților.

Procurorii au descoperit ”Planul de acţiune pentru eliberarea Pieţei Universităţii în ziua de 13.06.1990, cu caracter strict secret, întocmit la data de 12.06.1990 de generalul lt. (rez.) Chițac Mihai”.

Planul secret prevedea ca, după golirea pieței de manifestanți, ea să fie umplută cu mii de oameni de încredere.

Iată punctul 6 al planului secret al MAI:

 • ”Ocuparea Pieței Universității, după eliberarea ei, de 4-5000 oameni ai muncii și staționarea acestora în piață până la normalizarea circulației auto și pietonale (la nevoie în 2-3 schimburi)”.

Rechizitoriul Parchetului Militar vorbește și despre mobilizarea Serviciului Român de Informații și a Armatei din toată țara.

Astăzi, ar fi greu de imaginat ca Armata, Ministerul de Interne sau SRI să facă planuri pentru instigarea civililor unii împotriva altora.

”Trenul spre București este gratis”.

În schimb, și atunci, și acum s-au mobilizat administrațiile locale.

Plus regiile sau întreprinderile dependente de stat.

Procurorii militari Ion Alexandru, Virgiliu Marian Istrate, Iulian Dinu, Marian Văetiș și Dan Mihail Mitrănescu au reconstituit, județ cu județ, ce s-a întâmplat.

”De la Uzina Mecanică Cugir s-a organizat plecarea muncitorilor la Bucureşti, pentru a face „curăţenie şi ordine”. În acest sens martorul Asaftei Dumitru a declarat: „În luna iunie a anului 1990, în timp ce eram la serviciu, am fost contactaţi de către inginer Ghiţoaică Dumitru că se face o selecţie a celor care vor să meargă la Bucureşti să facă curăţenie şi ordine. Ne-a spus că nu vom avea probleme la serviciu, în sensul că vom fi pontaţi şi retribuiţi normal. Un reprezentant al FSN-ului ne-a spus că trenul spre Bucureşti este gratis”.

Rechizitoriul Mineriadei arată că au fost înființate curse feroviare speciale.

”A fost pus la dispoziție trenul nr. 22/2 (12 vagoane), care a plecat din gara Alba Iulia, în data de 14 iunie 1990, la orele 08:00 și a ajuns la București la orele 19.08”.

La fel se întâmplă acum, când la Hunedoara s-au suplimentat cursele feroviare pentru mitingul convocat de Liviu Dragnea.

Mobilizare prin telefonul santinelei: ”Îți vin 9 autobuze!”

Companiile de stat, care dețineau practic monopolul, au fost mobilizate.

Ion Olteanu, directorul de la Întreprinderea Minieră Câmpulung, povestește cum a fost pus să-și aducă oamenii, în număr cât mai mare, în București.

„În dimineața de 14 iunie 1990, în jurul orei 08.00, mă aflam la biroul meu. Mi-au spus că sunt chemat în Schei, la unitatea militară din Schei, pentru a vorbi cu cineva de la Guvernul României”.

La fel se întâmplă acum, dar mobilizarea nu se face cu armata, ci pe plan local, prin politicieni.

Când ajunge la unitatea militară, directorul Ion Olteanu intră direct la santinelă.

”Am fost băgat de santinelă într-un birou unde se afla un telefon al cărui receptor era scos din furcă. Am vorbit la telefon, am spus cine sunt, iar de la celălalt capăt mi s-a spus că este secretarul de stat Soare, fără a-mi da alte amănunte. Soare mi-a zis ”Băi, voi, Câmpulungu, ce faceți acolo?”.

Apoi, ”secretarul de stat Soare” a continuat: ”Instituțiile statului sunt slăbite, în speță poliția. Armata nu a vrut să mai răspundă ca să iasă în stradă. Ia legătura cu conducerea întreprinderii, mobilizați oamenii și veniți la București pentru a apăra Guvernul care e atacat de oportuniști”.

Pe vremuri atacat de ”oportuniști”, Guvernul Dăncilă este atacat azi de ”statul paralel”.

Se ia curentul la Times New Roman?

Chiar și în pitorescul balcanic al întâmplărilor există asemănări.

Siteul Times New Roman, care are sediul într-un bloc ce dă în Piața Victoriei, a fost anunțat ”de asociația de locatari” că sâmbătă se va lua curentul! Exact în timpul mitingului.

Am crezut că e o glumă, dar cei de la Times New Roman au confirmat că documentul e real.

Și în iunie 1990 existau momente amuzant-absurde.

Șeful CPUN de la Giurgiu era la restaurant la o băută cu ”niște oaspeți bulgari”, pe când Ion Iliescu îl suna insistent la sediu să aducă oamenii la București.

Bulgarii au rămas paf când meseanul s-a volatilizat, fugind în trombă la ordinul șefului și lăsându-i singuri la masă! Trebuia apărat Guvernul!

Fax de la Petre Roman: Guvernul se află în pericol, veniți!

Unul din martorii Mineriadei susține că au existat și cereri oficiale, prin fax, de la premier.

„Am găsit o copie de pe un fax care conţinea chemarea minerilor la Bucureşti. Acest text avea următorul conţinut (ce îmi aduc aminte), «Întrucât guvernul se află în pericol…….., se solicită venirea unui număr de mineri la Bucureşti în sprijinul acestuia. Fiind semnat de către premierul Petre Roman»”.

Mesajele de azi nu mai circulă pe fax, ci pe e-mail.

Ele sunt, metaforic vorbind, la fel de presante. Pentru că asta le transmite Liviu Dragnea alor lui. Că nu doar Guvernul Dăncilă, ci și partidul și proiectele sale sunt în pericol.

E dreptul lor să transmită acest mesaj.

Căci ceea ce, pentru unii, este salvarea democrației, pentru alții este împilarea ei.

Ziua Jandarmeriei

Pentru ziua de sâmbătă, probabil că cea mai mare diferență între iunie 1990 și iunie 2018 este existența Jandarmeriei.

Jandarmeria de azi este gândită ca un corp profesionist și antrenat să asigure menținerea ordinii publice, în condiții de intervenție în cadrul legii.

Dacă protestarii #rezist vor, într-adevăr, să ocupe Piața Victoriei înainte de miting, ei comit o eroare pe multe planuri.

Când ești îmbrăcat cu tricoul Stelei nu te duci în peluza galeriei lui Dinamo. Sau invers.

Într-un gest firesc, Corupția Ucide a anunțat că nu va concura protestul PSD și va organiza unul duminică, a doua zi.

Atâta vreme, susținătorii PSD nu au venit peste protestele lor.

Din minimă curtoazie democratică, #rezist ar trebui să procedeze la fel.

PSD a ales o zi, un loc, a obținut aprobare, e dreptul lor să se manifeste.

România e suficient de cuprinzătoare pentru ca să încapă în ea puncte de vedere diferite.

Iar Jandarmeria are obligația de a evita fie și cea mai mică probabilitate ca să regresăm la nivelul lui iunie 1990.


TOLO.RO


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Marele miting PSD – similitudini și diferențe față de Mineriadă, așa cum apar ele în Rechizitoriul procurorilor militari

 1. G.M.

  Vă scapă o deosebire fundamentală: cea care ține de motivație. La mineriadă s-a venit (minerii) din prostie cruntă (o ignoranță a celor politice și civice pe care o împărtășeau mulți dintre cei care condamnau mineriada) aliată cu vulnerabilitatea maximă la manipularea cea mai grosolană. S-a gâdilat puțin creierul reptilian din miner și a fost de-ajuns. Acum, se vine de foame, de sărăcie, de frustrare și câțiva pentru menținerea privilegiilor. Azi nu-l mai iubește nimeni pe Ilici, nici madamele țesătorese nu se mai grăbesc să renunțe la Kent și valută în schimbul zâmbetului lui Roman. Poimâine, majoritatea manifestanților va scuipa pe Dragnea.
  Va fi o manifestație contrapondere la serbările de 01 decembrie 2018, oricât de vesele vor fi ele. Veți vedea o Românie tristă, frustrată, sub-mediu îmbrăcată și educată, îmbătrânită de neajunsuri și folosită încă o dată de niște gunoaie istorice. Păcat! O parte mare de România e batjocorită, cu complicitatea parșivă a celor care ar trebui să împiedice astfel de mișcări.

  Reply
  • Dumitru

   „sub-mediu îmbrăcată și educată” Eu cred ca cei care se imbraca si sunt educati bine in Romania sunt o minoritate destul de mica, maxim 20% din populatie. Asa cum au remarcat-o niste oficiali europeni, Romania este o tara extrem de inegalitara (e.g. Bulgaria are PIB/locuitor mai mic, dar mai putin saraci). Eu de mai mult timp ma intreb (fara sa am un raspuns definitiv) daca nu cumva polarizarea evidenta „tefelisti-pesedei” nu reflecta cumva aceasta lupta de clasa sociala. Nu am fi singura tara din lume unde o minoritate se organizeaza si isi creeaza un complex de superioritate destul de violent pentru a justifica lipsa de democratie si de justitie sociala (ia ganditi-va cum ajung incet-incet sa semene relatiile sociale din Romania cu cele descrise in telenovelele sub-americane).

   Reply
   • G.

    Nu e interesant ca o parte a poporului, sărăcită (și) sub guvernări de stânga, merge să sprijine stânga? Și va deveni și mai săracă, garantat. Atunci, ori stânga nu e stânga, ori stânga e o dreaptă vopsită. Or, dreapta nu există.
    Ori poporul e rătăcit, ori alții sunt șmenari.

    Reply
    • Dumitru

     Pai nu e „interesant”. Asa-zisa „dreapta” e atat de clar anti-romaneasca, incat cum ajunge un pic la guvernare face numai tampenii si zboara. De-aia voteaza lumea in majoritate PSD.

     Reply
 2. Alexandru Lazarescu

  APELUL INTERLOPILOR
  Veniti toti fratii mei sambata in Piata Victoriei sa ne bucuram impreuna. Si nu care cumva sa veniti singuri. Aduceti cu voi obligatoriu toate neamurile voastre si ale fratilor care inca sunt la mititica. Veniti sa sarbatorim anularea codului penal si desfiintarea puscariilor. Dragnea se tine de cuvant asa cum a promis cand ne-a pus sa-l votam, iar taica Toader ne va da si bani pentru anii pierduti prin puscarii. De sambata Dragnea va fi imparatul si salvatorul nostru. Sa nu lipseasca nimeni ca fac prezenta !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *