Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a sărit în sprijinul ministrului de Interne, Petre Tobă, al cărui doctorat se află în analiză la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), după ce PressOne a publicat un material amplu în care acuză lucrarea de plagiat.
„Cercetarea ştiinţifică a lui Petre Tobă a fost utilă”, se arată într-un document al Universității, citat de Mediafax. „Instituţia, în calitate de IOSUD (n.r: instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat), a analizat conţinutul tezei, constatând că acest demers ştiinţific este încă de actualitate, iar cercetarea ştiinţifică desfăşurată în calitate de doctorand a domnului Petre Tobă a fost utilă, căutând să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale, fapt ce se poate constata concret prin multitudinea de proiecte implementate de Poliţia Română alături de organisme internaţionale, privind urmărirea transfrontalieră, schimbul de personal şi de informaţii dar şi dotarea cu tehnică permanentă pentru susţinerea acestor proiecte”, se arată în documentul remis de Universitate Ministerului Educației.
În documentul transmis CNATDCU, Universitatea Națională de Apărare propune menținerea titlului de doctor acordat lui Petre Tobă.
”PressOne a publicat în luna noiembrie 2015 o amplă analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, în care se arată că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale lucrării cu care el a obținut titlul de doctor în științe militare și informații sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice.
Pe lângă multiplele situaţii de evident plagiat expuse, PressOne a descoperit şi faptul că Petre Tobă i-a inclus în bibliografia tezei pe Joseph Stiglitz și Barry Buzan la litera A, trecând înaintea numelor lor particula Apud, care în regulile academice de citare înseamnă după sau după cum apare la. Apud Stiglitz Joseph și Apud Barry Buzan. Acest fapt întăreşte ideea că Tobă nu și-a însușit nici cele mai elementare reguli de citare pe parcursul anilor de studiu doctoral.”
Conform surselor PressOne, interesul ca Petre Tobă să fie menținut în funcție e legat de organizarea alegerilor parlamentare de la sfârșitul acestui an. Același portal mai arată că în Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare, o parte din acuzațiile de plagiat au fost catalogate ca fiind, pur și simplu, similitudini.
Acest raspuns al Universitatii de Aparare „Carol-I” este inca un exemplu al aplicarii practice a metodei „noi punem in discutzie ceva, ei raspund la altceva”. Concret: subiectul discutziei este retragerea titlului de doctor al unei personae care a recurs la plagiat in elaborarea tezei prin care a acces la titlu, rspunsul onorabilei Academii face referire la cat de utila social este cercetarea ce face obiectul tezei, insistand ca utilitatea sociala sa anuleze faptul ca aceasta cercetare nu apartzine in totalitate autorului tezei, care a recurs (si) la hotzie ca sa o elaboreze. Pana la urma, onorabila Academie insista pentru aplicarea principiului ‘chiar daca e plagiata – adica plina de furaciuni – teza are utilitate sociala”, deci trebuie sa trecem cu vedere hotzia inclusa. Oare MS Regele Carol-I, cunoscut pentru integritatea sa etica – autor al asertziunii care spune ca in Romania (de pe vremea sa) nu lipseau „talentele”, ci caracterul in oameni, cum ar aprecia aceasta atitudine a reprezentatzilor Academiei ce si-a insushit numele sau… fara sa-l intrebe, desigur ? Intrebarea nu este simplu retorica !