Manifest

Cine suntem noi –

manifest al Alianței pentru o Românie Curată (ARC)

Alianța pentru o Românie Curată (ARC) este o miscare civica deschisa oricui, persoane sau organizatii, ONG-uri, sindicate, firme, institutii, care promoveaza principiile bunei guvernari si e dispus sa investeasca munca voluntara sau sprijin pentru voluntari care promoveaza aceasta idee. Primim si idei geniale, cintece, slogane sau vorbe de sustinere.

Urmarim sa promovam in practica principiile bunei guvernari, care au la baza urmatoarele idei:

– Guvernul este in slujba cetateanului, si nu invers.
– O natiune presupune o comunitate de egali in fata legii.
– Ca tara sa prospere, este indispensabil ca statul sa asigure respectarea legilor si a contractelor in vigoare, incepind prin a respecta el insusi aceste legi si contracte.
– Actul de guvernare trebuie sa fie transparent in toate fazele sale, de la adoptarea unui proiect la implementarea sa.
– Bunurile si serviciile publice se distribuie in mod universal si nediscriminatoriu, fara a favoriza membrii unor partide politice sau grupari de interese.
– Guvernul trebuie sa fie impartial fata de actorii privati si sa asigure conditii egale pentru dezvoltarea tuturor.
– Ca economia sa creasca e necesar ca guvernul sa permita spiritului intreprinzator sa se dezvolte fara ingradire, reducind la minimum costurile birocratice si de operare ale firmelor, simplificind sistemul de taxe si impozite si aplicind fara discriminare regulile si legile.
– Reprezentantii alesi sint legitimi doar daca si intre alegeri sint responsabili fata de statul de drept si cei care i-au ales.
– Cetatenii sau firmele care se sustrag de la datoriile lor fata de stat nu insala statul, ci pe ceilalti cetateni sau firme.
– Numai legile clare, previzibile si care respecta drepturile cetatenesti pot si merita sa fie respectate.
– Prezumtia de nevinovatie se aplica deopotriva cetateanului, ca si statului.

Daca Romania ca deveni vreodata un stat performant, capabil sa atinga potentialul sau in Uniunea Europeana, acest lucru se va intimpla doar printr-o alta relatie intre stat si societate, una bazata pe incredere reciproca. Consideram misiunea noastra sa construim o larga alianta care sa lucreze pentru acest scop, prin monitorizarea si expunerea proastei guvernari, precum si a promovarii guvernarii bune si a celor care o practica.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Manifest

 1. Berger Christian

  Eu as participa la orice actiune in Piatra Neamt fiind pensionar care ar duce la impiedicarea castigarii alegerilor de catre Ponta/PSD .Am trait in Germania aproape 20 ani si sunt perfect constient ca ar fi un dezastru.
  Pentru ca:
  Deja cum joaca acum daca vor avea poata puterea 10 ani nu mai pierd nici o alegere
  Ar fi o catastrofa economica si anul nacesta deja nu s-au mai facut investitii
  Nu sunt de nationalitate romana si sunt din Ardeal am mai spus-o si dupa ce am plecat in Germania revenind temporar Romania poate pierde Ardealul dar numai pe mana celor azi la putere cu escrocheriile si smechriile lor pe care Ardelenii nu le mai suporta pentru ca vin din alt film.
  Imaginea noastra in exterior va fi deplorabila oare ei nu vad ce se petrece acum aici?

  Reply
 2. Paul

  1. Invatamantul primar si gimnazial obligatoriu si eradicarea analfabetismului prin asigurarea mijloacelor materiale minime pentru copiii din familiile sarace. 2. Functiile de ministru sa se acorde numai persoanelor cu pregatire universitara temeinica in domeniu. 3.Persoanelor cu antecedente penale sa li se interzica accesul in functii de conducere si in Parlamentul Romaniei. 4.Sa se elimine din Codul Penal,pedepsele cu suspendare.Orice pedeapsa punitiva de libertate trebuie sa fie executata INTEGRAL, prin munca in folosul societatii pentru acoperirea prejudiciilor aduse si fara reduceri de termene sub diferite motivatii ridicole sau imbecile. 5.Conform art.1 din Constitutie,ROMANIA este stat national,suveran si independent,unitar si indivizibil,iar forma de guvernamant a statului este REPUBLICA.De acest art. trebuie sa se tina seama in politica noastra externa,in toate imprejurarile, iar in evenimentele oficiale,nu trebuie implicata „Casa Regala”, Romania fiind Republica, monarhia fiind in contradictie cu prevederile art.1 din Constitutie. 6.Retrocedarea proprietatilor detinute de monarhie si de urmasii fostilor domnitori fanarioti este ilegala,imorala si in dispretul poporului roman,iar Constitutia Romaniei trebuie amendata in acest sens,cu efect retroactiv,pentru corectarea abuzurilor care s-au comis si se comit pe teritoriul Romaniei.

  Reply
 3. IRINA VULCAN

  VREAU SA PRIMESC INFORMATII DESPRE URBEA IN CARE TRAIESC SI DESPRE TARA IN CARE TRAIESC. VA MULTUMESC.

  Reply
 4. stefan dima

  cred ca ar trebui sa redenumiti numele site-ului….R.Furata-rau de tot si/sau Curat/Murdara-f.murdara..ar fi mai aproape de adevar/ata stare actuala….cat despre g.oprea nu-i de mirare….suntem condusi de apv,ArmataPeViata-isti,adica de bocanci ,cizme,centuri eventual!…astia au o minte?!-retrag!,nu au minte!,aparte,brute in uniforma,nu mai sunt ofiterii din trecut care ati vazut,unii,au luptat in munti ptr.patrie ptr.ca au crezut intr-un juramant…sibiul unde si-a facut scoala si unde era primar presedintele,e capitala nr2/1 a securistilor,dupa/impreuna cu baneasa….no further comment!

  Reply
 5. Laura

  Constitutia! Asta trebuie sa respecte legile ! Si nu este asa!Eu o traiesc pe pielea mea.
  M-am inscris mai demult in ARC,online,si nu m-a contactat nimeni, nici pana acum.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *