Mihai Goțiu

Mai guvernează cineva România? Are vreun lider din PSD curajul să-i dea două palme lui Victor Ponta, să-l trezească la realitate?

Alin Teodorescu, sociolog și membru marcant al PSD, pare să fi înțeles ce s-a întâmplat pe ultima sută de metri a campaniei electorale. Îmi permit să citez pe larg din afirmațiile făcute la Realitatea TV: „A apărut un alt tip de societate civilă: oameni tineri, instruiţi, conectaţi la fluxurile internaţionale, cunoscători de limbi străine, mulţi cu studii superioare şi medii, dintre care o parte cu studii în străinătate. În momentul în care au ceva de spus ies în stradă. (…) Dacă luaţi în ultimii 2-3 ani, că a apărut această mişcare, seamănă foarte mult cu anii pregătitori mişcării hippy din anii ’65-’66-’67 din Franţa şi din Occident, foarte mult. Numai că aceea a fost mai agresivă la adresa establishment-ului, a societăţii. Aceasta doreşte să coopereze cu establishment-ul, dar doreşte să-l facă să acţioneze într-un anume fel. L-au apărat pe Raed Arafat. Apoi au ieşit cu gazele de şist şi Roşia Montană. Acum am văzut la Cluj o mişcare destul de interesantă şi care nu se va transforma în instituţie, adică nu se va transforma în partid. Dar nu vor pleca din stradă până când măcar o parte din lista de revendicări nu se va îndeplini. Şi politicianul român are două frici: DNA şi strada. (…) E noua societate civilă. Tot aşa vorbim de noul mass-media, care este internetul, şi de platformele lui, Twitter, facebook şi toate celelalte, blog-uri, ş.a.m.d., aceasta este noua societate civilă, neinstituţionalizată, fără lideri formali, dar care, ca un corp social, ca un animal politic nu pleacă din stradă până în momentul în care anumite cereri nu îi sunt satisfăcute. Şi sunt cereri raţionale, nu e nimic iraţional. Nu cer locuri de muncă, nu cer măriri de salarii, nu sunt mişcări sindicale, nu sunt mişcări religioase. Sunt mişcări referitoare la guvernarea societăţii, foarte precise”.

Aș face doar o corecție: cu Roșia Montană s-a ieșit în stradă înainte de a se ieși pentru a-l apăra pe Raed Arafat (că presa nu a relatat despre protestele din vara și toamna lui 2011, nu e vina lui Alin Teodorescu). De fapt, încă din 2004, zeci de mii de tineri au participat la primele ediții FânFest, care au avut, până în 2007, un preponderent caracter de protest. Indiferent însă de stabilirea corectă a datei de început a activismului civic în România, Alin Teodorescu nu se înșeală prea mult în diagnosticarea stării actuale, mai exact atunci când spune că această societate civilă nu e dispusă să plece din stradă până când nu i se îndeplinesc revendicările. Asta chiar dacă e posibil să apară fluctuații majore în mobilizare: unele teme/sau subiecte vor avea mai mulți sau mai puțini adepți, vor mobiliza mai mulți sau mai puțini cetățeni, vor genera reacții imediate sau după un timp mai îndelungat. Dar e de așteptat, ca în condițiile în care solicitările nu sunt îndeplinite, periodic (anual sau mai des), să avem de-a face cu proteste majore.

Dar nu toți cei din PSD par să înțeleagă ceea ce a înțeles Alin Teodorescu. Începând chiar cu șeful partidului, Victor Ponta, se pare că liderii PSD au uitat că se află la… Guvernare. Că nu sunt în Opoziție, chiar dacă Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale. Să te relaxezi în Dubai, după ce, oricum, de guvernare nu te-ai mai ocupat de luni bune (că deciziile cu caracter de cadouri electorale nu se cheamă guvernare) e o tâmpenie maximă. Cu atât mai mult cu cât oamenii așteaptă să pui pe masă proiectul de buget pe 2015 ba, și mai mult, știind că ai de scos din foc un cartof care s-a încins al naibii de rău în ultimii ani – cel al redevențelor din industria extractivă a petrolului și gazelor naturale. Domnule Alin Teodorescu, spuneți-i și domnului premier la coborârea din avionul de Dubai ce ați afirmat la televizor. Poate înțelege că poveștile de până mai ieri, nu mai țin. Că pentru buget și pentru redevențe nu se mai face să te prezinți în fața opiniei publice fără studii de impact, fără motivații solide, ci doar cu ”argumente” PR-istice, livrate de consilieri cu slujbe multiple – la Guvern, la partid și la diferite multinaționale. Ca să nu mai vorbim de vreo eventuală reglementare prin ordonanță de urgență a redevențelor, când singura ordonanță de urgență care ar fi avut legitimitate și justificare – suplimentarea secțiilor de votare în diaspora între cele două tururi de scrutin – ai refuzat să o dai.

Plecarea în vacanță în Dubai când în joc sunt cel puțin un miliard de euro în plus sau în minus anual din redevențe (detalii aici) e pur și simplu sminteală. Și e sminteală maximă să vorbești de circuite de Formula 1 în România, când de miliardul ăla de euro din redevențe (în plus sau în minus) depinde soarta drumurilor, spitalelor, educației și cercetării din România în următorii ani. Domnule Alin Teodorescu (și alți domni și doamne din PSD care ați înțeles, cât de cât, ce s-a întâmplat pe 16 noiembrie), scuturați-l bine pe băiatul ăsta care mai e încă șef de partid și de Guvern. La nevoie (scuzați sfatul ăsta radical), dați-i și două palme, dacă altfel nu sunt șanse să se trezească la realitate. Faptul că societatea civilă a promis (și sunt convins că se va ține de cuvânt) că va fi cu ochii pe Klaus Iohannis și că-și va susține agenda în fața acestuia, nu înseamnă că a uitat cine este la guvernare.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Mai guvernează cineva România? Are vreun lider din PSD curajul să-i dea două palme lui Victor Ponta, să-l trezească la realitate?

 1. o ,,batrana"

  D-lui Alin Teodorescu si nu numai care elogiaza, pe drept, tinerii, cei cu studii. Si nu numai el…din pacate. pentru votanti iar s-au facut grupe,,,intre care batranii. E dureros… A fi tanar nu e un merit, a fi batran nu e o vinovatie, o rusine. Ne bucuram pt.tineri doar ca se pare ca multi, poate majoritatea, uita ca acesti tineri
  merituosi datoreaza ceva ,,batranilor” care i-au crescut, educat, invatat…..sunt la baza , sunt doar ,,Repetabila povara”…reala /fara sa fiu etichetata de citarea unui autor controversat/. Majoritatea ne dorim doar respect, liniste…..Majoritatea nu ne-am pierdut ,,uzul ratiunii”. Personal admir tinerii obiectivi,
  cu idealuri dar rationale. Prea multa dezbinare, ne-am dori poate si ceva lupta pt. unitate….sa existe intelegere si ,,pentru catei”/cf. fabulei. Nu vizez pe nimeni special, e un OF…Daca s-ar fi luptat si pt. padurile noastre !!..

  Reply
 2. Marinescu

  Dl Teodorescu nu mai este membru de partid din 2008. Tot d-lui a preconizat de prin mai, ca Ponta va pierde alegerile ! Pe de alta parte , la grosimea obrazului primului ministru ….Doar ce-am aflat ca ramane in fctie ! bleahhh !

  Reply
  • Codruta

   Exact asta ma pregateam sa spun si eu: nu cred ca lui Ponta ii pasa de Alin Teodorescu. In luna mai acesta prognoza ca „daca PSD ajunge in turul II va pierde in fatza ORICARUI contracandidat” (poate de AIA a si nascocit niste candidati-papagali, gen Tariceanu) si dadea o probabilitate mare sa… ajunga in turul II ;)

   Noa… nu le-a pasat… iata… :P

   Reply
 3. taunul77

  Dottore Viorel e inca in stare de soc. Dupa ce s-a crezut aproape presedinte, a vazut cum a pierdut alegerile in mod indubitabil. Se trateaza si el cum poate. In cazul lui, perioada de refacere va dura putin mai mult. De abia dupa Revelion daca va reusi sa accepte realitatea asa cum e.

  Reply
 4. Stefan Marincea

  Sefii PSD au inteles probabil ca trebuie sa le dea mana libera functionarilor lor sa se rafuiasca cu societatea civila si cu institutiile incomode. Cel putin asta a inteles domnul (inca) ministru Costoiu, care se straduieste de vreo saptamana sa il inlature de la conducerea Institutului Geologic al Romaniei pe directorul general, Marcel Maruntiu, care nu a oprit restructurarea institutiei, a vazut faliile de sub iazul de decantare proiectat de RMGC si a colaborat cu cei care ancheteaza furturile de peste 1 milion de euro derulate in mandatul fostului director Stefan Grigorescu, reclamate, cu probe, la Parchet. Sa fie doar ignoranta sau intentie?

  Reply
 5. PROCURORUL

  POANTA va fi trezit cat mai curand cu socuri cutremuratoare de catre DNA si DIICOT……………………..nitica rabdare………

  Reply
 6. PIRATU

  Romania a ajuns in pragul situatiei Coreii de Sud din perioada anilor ’90 cand politrucii si guvernantii lor mafioti s-au dedat la furatul pana si a imprumuturilor statului facute la FMI apoi au trecut la subtilizarea si a contributiei cetatenilor sud-coreeni care si-au depus pt ajutorarea tarii lor aurul din casa si bijuteriile personale la bancile sud coreene.Populatia sud coreea na atunci nu a mai avut de ales decat situatia de a iesi in strada si a-si restabili drepturile si libertatile in mod democratic.Asa ca dupa cum s-a ajuns cu furatul din avutia nationala si in Ro si nici nu se mai inghesuie RECHINI la guvernarea deficitara a tarii, nu urmeaza decat alegeri parlamentare anticipate (cel mult 300 de parlamentari)concomitent cu purificarea riguroasa a noii clasei politice , schimbarea irevocabila a politrucilor si judecarea mafiotilor de talie mondiala care de 25 de ani si-au batut joc impreuna in toate felurile si modurile de soarta Ro.

  Reply
 7. ionas

  Teodorescu comenteaza Campania electorala foarte simplist ca la B1 TV sau RTV: Facebook, internet etc .
  KWJ a iesit presedinte din cauza comportamentului arogant si mitocaneesc al USL si apoi al PSD ( PNL-ul s-a trezit in iarna). Toata lumea a putut vedea un partid si indivizi dispusi in a face din Romania proprietatea lor personala, si se amuzau.
  Astia chiar nici acum nu realizeaza ce s-a intimplat ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *