Magistrati controversati pleaca din Justitie prin pensionare sau demisie

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri seara, decretele de pensionare sau demisie pentru mai multi magistrati ale caror nume au fost implicate, de-a lungul timpului, in scandaluri de presa. Unul dintre magistratii pentru care presedintele a semnat decret de pensionare este Mihai Sorin Stanescu, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, inspector in cadrul Serviciului de Inspectie Judiciara pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

In legislatura 1996-2000, Stanescu a fost deputat din partea Partidului National Liberal, iar in perioada 1996-1997, a ocupat functia de ministru al Tineretului si Sporturilor.

Ca procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a instrumentat dosarul in care fostul presedinte al CNSAS Corneliu Turianu a fost cercetat pentru abuz in serviciu, dupa ce a declarat intr-o emisiune tv din 4 aprilie 2006 ca premierul Tariceanu ar fi fost informator al Securitatii. In timpul anchetei, Corneliu Turianu a facut o plangere impotriva lui Stanescu, pe care l-a acuzat de cercetare abuziva si hartuire. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins plangerea lui Turianu.

In iunie 2008, premierul Calin Popescu Tariceanu l-a numit secretar de stat in Ministerul Justitiei. S-a aflat in atentia CSM pentru ca si-a depus cu intarziere declaratiile de avere si de interese.

In calitate de membru in Consiliul director al Asociatiei Procurorilor din Romania, a semnat, alaturi de reprezentantii asociatiilor profesionale ale magistratilor si CSM declaratia prin care ii cereau public ministrului justitiei sa comunice de indata procesul-verbal de inventariere a arhivei SIPA si, eventual, actul de distrugere a acesteia.

„Silvia Conti” a Romaniei iese la pensie

Un alt decret semnat de presedinte miercuri este si cel privind pensionarea procurorului Constanta Carstea, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, inspector in cadrul Serviciului de Inspectie Judiciara pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

In anii 1990, Constanta Carstea, numita de presedintele Emil Constantinescu „Silvia Conti a Romaniei” (cu referire la personaj justitiar din serialul italian Caracatita), a fost considerata varf de lance in lupta impotriva mafiei din Banat.

A ajuns pe prima pagina a ziarelor, dupa ce a condus ancheta in cazul lui Zaher Iskandarani, poreclit „Printul Banatului”, considerat organizatorul contrabandei cu tigari din zona de vest a tarii. La un moment dat, Constanta Carstea era pazita de 12 politisti, fiindca se lansase zvonul ca urma sa fie lichidata la ordinul mafiei. Devenita prim-procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel din Timisoara, Constanta Carstea a fost inlocuita din functie de ministrul Justitiei din perioada guvernarii CDR Valeriu Stoica, pentru deficiente organizatorice.

Un alt magistrat controversat pentru care presedintele a semnat decretul de pensionare este Marioara Dumitru, judecator la Curtea de Apel Pitesti, acuzata ca si-ar fi inscenat un accident rutier pentru a nu plati reparatiile masinii sale, pe acre a gasit-o lovita. CSM s-a autosesizat, inca din luna ianuarie, in cazul Marioarei Dumitru, care a incercat sa scape de dosarul penal in care este anchetata de Parchetul General, invocand presupuse motive medicale.

Judecatoarea Marioara Dumitru a fost citata in repetate randuri la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea prezentarii materialului de urmarire penala, insa de fiecare data aceasta a comunicat imposibilitatea de a se prezenta, invocand starea precara de sanatate. Potrivit unor surse judiciare, judecatoarea si-ar fi gasit masina lovita si, pentru ca nu avea asigurare, trebuia sa achite banii pentru reparatii. Dar, spun aceleasi surse, magistratul si-ar fi inscenat un accident, pentru a nu plati, luandu-i drept complici pe un primar si un agent de politie.

Procurorii au ajuns la acest caz in timpul cercetarilor privind in dosarul permiselor auto din Arges. Potrivit Parchetului General, patru persoane sunt urmarite penal in acest caz, printre care se afla si primarul din Bascov, Gheorghe Stancu. Marioara Dumitru este urmarita penal pentru fals in declaratii, complicitate la fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si inselaciune.

Judecatoarea care lucra la Paris se pensioneaza in Romania

Prin decret semnat de presedinte iese la pensie si judecatoarea Valentina Tatulescu, presedinte al Sectiei a IV-a civila a Curtii de Apel Bucuresti, al carei nume a aparut in presa legat de numeroase sentinte controversate pronuntate in procese care au avut ca obiect retrocedarea unor imobile.

Presedintele a semnat tot miercuri si decretul privind demisia Antoanelei Florescu, judecator la Tribunalul Bucuresti, care a fost cercetata disciplinar de CSM pentru absente nemotivate, dupa ce, in ultimii aproape cinci ani a lucrat, tot ca magistrat, la un tribunal din Paris, fara a renunta la postul detinut in Romania. Antoanela Florescu se afla in atentia de aproximativ un an in atentia CSM, care ii ceruse sa decida daca renunta la postul ocupat in Franta si se intoarce in Romania, avand in vedere ca cele doua posturi erau incompatibile.

Articolul publicat de ziare.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *