Mihai Dragos

Mă lași, bre, cu viața ta politică?

Prima reacție când am aflat că tema actualului ciclu de dialog structurat (consultare realizată la nivel european, cogestionată de Consiliul Uniunii Europene și Forumul European de Tineret, structurată pe cicluri de 18 luni) este capacitarea tinerilor pentru participare politică m-am gândit la 2 lucruri

 1. Vai, ce temă irelevantă. A explodat șomajul în rândul tinerilor, educația e vai de capul ei, nu suntem siguri că procesul de încălzire globală mai este reversibil în acest moment și noi ne batem capul cu participare la viața politică, taman în Uniunea Europeană. (și explicit politică, nu forme mai diluate ale expresiei)
 2. Mamă, ce egoiști sunt cei din Consiliul Uniunii Europene (oameni politici și ei). Le-a scăzut credibilitatea (lor și/sau susținătorilor lor) și nu mai au destui activiști de partid tineri care să înghită fericiți orice mizerie, da’ de prind și ei un oscior de funcție publică, dacă nu chiar un ciolan în toată regula și vor să găsească o scuză pentru viitoare finanțări de recrutări de activiști. Și pentru asta „ocupă” 18 luni de consultări cu organizațiile de tineret.

După care au venit alegerile, cu problemele lor și efervescența pe care au generat-o. A venit Politică fără Bariere. A venit (și încă ce-a mai venit!) DNA-ul cu arestări peste arestări de baroni mai mari sau mai mici. Prin alte părți au venit și UKIP, PVV, Front National, Zorii Aurii, Jobbik și alții. A venit studiul FES referitor la percepțiile tinerilor inclusiv în această problemă. A început să vină politica peste noi, mai repede decât am apucat să mergem noi (organizațiile de tineret) peste ea. Peste ea ca sistem, ca fenomen, ca parte a unei construcții democratice, că să fi intrat într-un partid și să ni se rezolve o ciorbă caldă undeva puteam oricând, dacă aveam stomacul suficient de „tare”, cum spunea un cunoscut (da, știu că unii au făcut asta, dar nu despre ei e vorba acum).

Există multe incertitudini în acest moment și e greu de prezis atât cum va evolua politica autohtonă cât și contextul internațional și mișcările ne (sau anti) democratice de prin vecini. Între timp, eu m-am convins că întrebarea „Cum susținem o participare (democratică) mai amplă a tinerilor în viața politică?” nu este nici irelevantă, nici un impuls egoist al politicienilor europeni. Este o întrebare crucială și acum e un moment excelent să o adresăm, pentru sănătatea democrațiilor noastre și pentru propriul nostru viitor. Și de răspunsuri depinde cum vor arăta sistemele noastre politice și societățile cel puțin câteva zeci de ani.

Așadar, mă întreb și vă întreb și pe voi – ce am schimba noi, tinerii, în sistemele de educație, în activitatea organizațiilor de tineret, în legislația actuală, astfel încât democrația în care trăim să fie mai mult a noastră și mai puțin a unor grupuri de interese de care am prefera să nici nu auzim și cu atât mai puțin să avem de face cu ele? 

Sper să găsim soluțiile printre răspunsurile date la acest chestionar aici (click).

În urma consultărilor cu siguranță vom vedea o finalitate. E un proces European în care se investește mult și cel puțin la acel nivel vor exista măsuri luate, precum și recomandări pentru statele membre (undeva spre sfârșitul anului). Între timp, noi vom putea susține măsuri la nivel național și local. Gradul în care ambițiile noastre cele mai mari vor fi atinse depinde, ca întotdeauna, de cât de mulți și cât de hotărâți vom fi. Primul pas e să ne dăm o șansă J

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Mă lași, bre, cu viața ta politică?

 1. Mihai Dragos

  Muțumim! Da, rezultatele consultărilor și concluziile negocierilor cu decidenții de la nivel European și Național vor fi publicate constant, pe tot parcursul procesului.

  Reply
 2. Petre

  Pasivitatea sociala, este ca o anestezie care intervine dupa o muscatura veninoasa ! Iar natia romana a fost muscata, repetat, fara a se putea regenera intre muscaturi ! Prima muscatura a fost cea hitlerista, urmata imediat de cea stalinista, iar dupa o prea scurta acalmie, a urmat cea ceausista ( o varianta mai lasciva decat cea sialinista). Si cand poporul roman zarise un luminis dec. 1989, in care sa nu mai misune taratoare veninoase, am fost muscati de unul mult mai pervers si cu actiune prelungita, cea iliesciana. Dupa atatea muscaturi succesive, ma si mir ca natiunea romana mai supravetuieste. Acum tratamentul antiveninos a UE, se dovedeste a fi prea lent si insotit de reactii adverese care se dovedesc si acum destul de periculoase. Primul sacrificat dupa b’89 a fost seniorul Coposu, apoi a urmat Ratiu, dupa care Constantinescu, si ultimul cu cel mai dur supliciu, Basescu, care a trebuit sa sufere doua „rastigniri”, si dupa fiecare a „inviat”. Culmea este ca simt ca acum se cauta a se justifica o noua „rastignire” drept pedeapsa la cele doua „invieri” ! Parca este prea de tot ! Daca traim intradevar, in „gradina Maicii Domnului” asa ceva nu ar trebui sa se intample ! Eu am totusi speranta ca Dumnezeu nu a uitat de Romania !
  Daca Presedintele Iohannis, si colaboratorii sai, nu vor face un plan de destructurare a acestei practici, care mi se pare a fi fost „cancerul” mediului de afaceri, fundamentat de Ion Iliescu, cel mai vizibil in acest scandal, presa libera sa nu permita abaterea atentiei de la marea frauda, cu implicari catastrafale fata de intreaga clasa politica, securisto-bolsevica instalata meticulous de camarila lui Iliescu, pentru asa zisa „construire a unor oameni de afaceri autohtoni” din esaloanele 2 si 3, ale PCR, prin implicarea generalizata in activitati ilegale de „capitalism de cumetrie” care are la baza coruptia generalizata. Daca o actiune de curatire promise de noul Presedinte Iohannis, va reusi, atunci Romania, va porni pe drumul, prosperitatii, alaturi de celelalte tari membre al UE. Altfel, iesirea la liman se va amana multi ani !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *