Romania Curată

Luptă pentru transparenţă, la Bacău. Și pentru acei 5 lei care chiar contează

Transparenţa costă. Se întâmplă în multe locuri din ţară; autorităţile cer sume de bani pentru fiecare pagină xerocopiată, în încercarea – susţin membri ai societăţii civile – de a-i descuraja pe cei care formulează cereri pe Legea 544 din 2001, a liberului acces la informaţia publică.

La Bacău, unde pagina xerocopiată de primărie costă 5 lei, un tânăr blogger s-a luat la trântă cu această practică. El a formulat o plângere prealabilă care urmează să se dezbată vineri în Consiliul Local, iar aparatul din primărie le recomandă consilierilor să respingă această plângere.

„E clar că Primăria Bacău nu vrea să elimine taxa aberantă, care îngrădește accesul cetățenilor la informațiile publice și care încalcă prevederile Legii 544/2001”, spune Cristian Ghingheş, pe blog.

De aceea, Ghingheş a decis să le trimită o scrisoare deschisă consilierilor locali, în care le cere să îl susţină în eliminarea taxei. „Vă rog să înțelegeți că cetățenii care interacționează cu instituțiile pe care le reprezentați, în cazul de față Consiliul Local Bacău și Primăria Bacău, sunt cei mai afectați de această practică ce le îngrădește accesul la informații publice și care descurajează implicarea și participarea publică”, le cere tânărul băcăuan celor care îl reprezintă în deliberativul local .

***

Iată mai jos scrisoarea deschisă adresată consilierilor locali de către Cristian Ghingheş, pe blogul kristofer.ro.

„Scrisoare deschisă
Către Consiliul Local al Municipiului Bacău,

Stimați aleși locali,

Folosesc această cale pentru vă solicita să nu adoptați proiectul de hotărâre aflat la punctul numărul 6 pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de mâine, 11 septembrie.

Acest proiect, inițiat de viceprimarul Vasile Tescaru, prevede respingerea plângerii prealabile prin care solicit Consiliului Local din care faceți parte să elimine taxa abuzivă de 5 lei/pagină pe care municipalitatea o percepe cetățenilor care solicită documente sau informații publice, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Această taxă abuzivă și nelegală există ca urmare a adoptării HCL nr. 294/29.12.2014 privind aprobarea pentru anul 2015 a taxelor locale, mai precis a anexelor nr. 2 și nr. 7. Acestea permit Primăriei Bacău să perceapă cetățenilor o taxă de 5 lei pentru fiecare pagină atât pentru eliberarea de copii conform cu originalul de pe înscrisurile din cadrul instituției sau copii simple după documentele aflate în cadrul compartimentelor, cât și pentru eliberarea de copii conform cu originalul de pe înscrisurile din arhiva instituției.

Așa cum am arătat în plângerea prealabilă a cărei soluționare se află în mâinile dumneavoastră și a cărui conținut sper că îl veți cunoaște la ora votului, aceste două taxe încalcă primul articol al Legii 544/2001, care consacră accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public drept unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României. De asemenea, aceste două taxe sunt în opoziție cu articolul 9 al aceleiași legi, care prevede suportarea costurilor pentru serviciile de copiere și nicidecum achitarea unei taxe drept cost al copierii care este de până la 25 de ori mai mare decât prețul pieței (așa cum se poate observa în anexa 1 a plângerii prealabile).

Vă rog să înțelegeți că cetățenii care interacționează cu instituțiile pe care le reprezentați, în cazul de față Consiliul Local Bacău și Primăria Bacău, sunt cei mai afectați de această practică ce le îngrădește accesul la informații publice și care descurajează implicarea și participarea publică.

Încă două argumente: anul trecut s-au colectat doar 1.200 de lei din aceste taxe, iar Bacăul se situează pe locul 2 într-un clasament al rușinii privind tarifele practicate de consiliile locale din România pentru informațiile publice, realizat de APADOR-CH.

Prin urmare, vă solicit să respingeți proiectul nr. 6 din ședința extraordinară de vineri, 11 septembrie 2015, și să propuneți eliminarea acestor taxe abuzive, prin modificarea HCL nr. 294/29.12.2014.

Mulțumesc anticipat!
Cristian Ghingheș”

***

Cristian-GhinghesCristian Ghingheş are 22 de ani, este originar din Bacău, iar în prezent studiază Administraţie publică la Universitatea “Nicolae Titulescu” din Bucureşti. El susţine că a rămas foarte ataşat de oraşul său natal, de aceea vine foarte des acasă. Ghingheş este, pe blogul său, unul dintre cei mai activi observatori ai acţiunilor administraţiei băcăuane.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Luptă pentru transparenţă, la Bacău. Și pentru acei 5 lei care chiar contează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *