Lucrare plagiata

Intrebare de la L.C.:

Ce ai de facut daca constati ca Lucrarea de Grad Didactic I ti-a fost copiata in proportie de 99% intr-o teza de doctorat? (Iar asta constati dupa ce ai dezvoltat-o in propria teza de doctorat.)

Precizarea Redactiei:

Puteti face o plangere la universitatea in cauza, la Comisia de Etica a universitatii (fiecare universitate are obligatia de a avea o asemenea comisie). Va veti adresa, de asemenea, reprezentantului studentilor din aceasta Comisie (el insusi un student), intrucat acum sunteti student-doctorand, informandu-l de plagiat.

Raspuns Dan Mihai:

Dreptul de autor si drepturile conexe sunt reglementate prin Legea nr. 8/1996, care a suferit pana in prezent numeroase si substantiale modificari prin Legea nr. 285/2004 si Ordonanta de urgenta nr. 123/2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 329/2006. In art. 7–9 din Legea 8/1996 este definit obiectul dreptului de autor:

“Art. 7 Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g) operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.

Art. 8 Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;
b) culegerile de opere literare, artistice sau stiintifice, cum ar fi: enciclopediile si antologiile, colectiile sau compilatiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale.

Art. 9 Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
b) textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora;
c) simbolurile oficiale ale statului, ale autoritatilor publice si ale organizatiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul si medalia;
d) mijloacele de plata;
e) stirile si informatiile de presa;
f) simplele fapte si date.”

La sectiunea de proceduri si sanctiuni, Legea nr. 8/1996 prevede, printre altele:

Art. 139
“(1) Titularii drepturilor recunoscute si protejate prin prezenta lege pot solicita instantelor de judecata sau altor organisme competente, dupa caz, recunoasterea drepturilor lor si constatarea incalcarii acestora si pot pretinde acordarea de despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat…”

Art. 141
“Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 25.000.000 de lei la 500.000.000 de lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Lucrare plagiata

  1. ileana

    Cum sa se intample ceva, daca oameni politici dovediti plagiatori NU au patit nimic? Nu li s-a retras titlul didactic.
    Se dau doctorate pe banda rulanta, fosti studenti de maximum 5 sunt doctori si vor ajuge, daca nu au si ajuns, in invatamantul superior. Halal calitate

    Reply
  2. educatie pentru excelenta

    Stiti cum sunt pastrate tezele de doctorat la Min Educatiei? – si ma refer aici la tezele care asteapta sa intre la Comisie, deci sunt inca in stadiul de furnizoare de subiecte care nu au iesit pe „piata” si, in consecinta, nu sunt inca aparate de legile copyright-ului!
    Ei bine, tezele stau teanc pe culoarul de la parter, pot fi luate chiar si de vizitatorii externi, odata patrunsi in minister – de pilda, jurnalist care se plictiseste in asteptarea conferintei de presa, destul sa plece pana „la toaleta”!, sau de catre orice petitioner furios pe sistemul care il tot amana…
    Nu, nu indraznesc sa afirm ca „sunt vandute pe fata de catre functionarii ministerului … nu, nici gand!!”

    Reply
  3. Ana

    Cel care a fost plagiat, (Vătuiu Teodora) cu instanţa, iar plagiatorul Liviu Andrei,….. cu promovările!
    Dacă pagubita aşteapta de aproape 2 ani să i se facă dreptate, Liviu Andrei nu a fost tras la răspundere pentru nimic, pentru ca univ. Aurel Vlaicu din Arad, a schimbat regulamentul comisiei de etica, dupa ce scandalul a ajuns in presa, in 21 martie, adica la o zi dupa ce Liviu Andrei a facut contestatie! Mai mult, desi fusese sprijinit de PDL, sprijinit de nasul sau , primarul de Rovinari, decolorat subit din portocaliu in galben la caderea guvernului PDL, a fost numit în functia de subprefect la Bucuresti, in ciuda faptului că plagiatul său a fost dovedit şi a rămas şi profesor universitar la univ. “Aurel Vlaicu”, din Arad! Mai mult, în timp ce Consiliul Naţional de Etică constata plagiatul lui Andrei şi cerea retragerea titlului de profesor universitar al ex-prefectului de Gorj, acesta participa la un concurs pe un post de conducere la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad. Andrei a devenit astfel si directorul Departamentului Educaţie Fizică şi Performanţă Sportivă, în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de la Arad, post pe care îl ocupă şi în acest nou an universitar.
    cititi mai multe pe http://www.gorjeanul.ro/investigatii/pentru-greseala-lui-liviu-andrei-prefectura-gorj-chemata-la-bara-la-timisoara

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *