Marius Ghincea

Lovitura anticonstituțională întreprinsă de oligarhia Plahotniucă de la Chișinău

Ce se întâmplă în Moldova arată perfect ce se întâmplă când un stat este capturat și orice umbră a domniei legii este subordonată intereselor personale sau de grup al oligarhiei locale. Curtea Constituțională a Moldovei este cunoscută pentru jurisprudența sa „exotică”, declarând neconstituțională inclusiv părți din constituție, pe motiv că procesul de revizuire, care avusese loc cu un deceniu înainte, ar fi fost neconstituțional. Dar ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore este pur și simplu sinistru.

Curtea Constituțională dispune imperativ dizolvarea Parlamentului pentru eșecul de a învesti un guvern în termen de 3 luni, deși constituția Moldovei spune că „președintele ‘poate’ dizolva Parlamentul,” în cazul în care eșuează să învestească un guvern. Exact aceeași formulare existență și în constituția României, care este și sursa de inspirație a constituției Moldovei. Mai mult, ca să arate gradul de servilism al judecătorilor constituționali, CCM emite hotărârea de invalidare a hotărârilor de ieri ale legislativului la doar 4 minute după înregistrarea cererii primite din partea PDM.

Astăzi, aceeași instanță constituțională hotărăște suspendarea „temporară” a președintelui republicii (o altă inovație exotică moldavă), deși propria jurisprudență spune că poate face asta doar la solicitarea legislativului. Legislativ pe care l-a declarat ilegal constituit chiar cu 12 ore înainte și care nu a făcut o asemenea solicitare. A fost suficientă o solicitare din partea fracțiunii parlamentare a PDM, facțiune care nu a fost constituită pentru că deputații PDM au refuzat să asiste la lucrările de ieri a legislativului, în prima ședință plenară.

Oligarhia Plahotniucă de la Chișinău întreprinde, la lumina zilei, o lovitură anticonstituțională prin intermediul curții constituționale, tocmai instituția care trebuia să garanteze supremația constituției.

Și ce este mai grav este tăcerea complice a Cotrocenilor și a MAE. Iohannis și Aurescu, împreună cu tot establishmentul politic românesc (cumpărat) care îl țin în brațe pe Plaha ne-au băgat într-un colț strategic ce ne obligă să apărăm oligarhia moldavă și să ne împotrivim acțiunilor UE, SUA și Rusiei, care, incredibil, și-au dat mâna împotriva oligarhiei de la Chișinău. Desigur, fiecare pentru motive și cu interese diferite, dar în esență cu același rezultat imediat, eradicarea oligarhiei plahotniuce.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Lovitura anticonstituțională întreprinsă de oligarhia Plahotniucă de la Chișinău

 1. marius

  n-am inteles nimic din ce se intimpla acolo, deci maia sandu si UE l-au executat pe dodon care s-a refugiat in ambasada rusa dupa care a venit plahotniuc si le-a furat puterea celor de la ue in frunte cu maia sandu…
  games of thrones marca Chisinau

  din cite inteleg nici unul dintre astia nu se considera roman si nu vor unirea cu Romania… ne luam o bere si savuram continuarea de la game of thrones

  Reply
 2. emil

  Mafia si Coruptia a nimicit imperii si regate daramite doua state mici precum Romania si Moldova.

  Reply
 3. Robert

  Eu zic sa-i lasam pe basarabeni cu toate jocurile lor geopolitice pentru mulge de bani România si Rusia.

  Reply
 4. Maxima Perversitate

  Mi se pare normala prudenta… DoDon tocmai dupa ce s-a intalnit cu Putin in persoana a semnat Decretu si s-a baricadat la Ambasada rusa!
  Putea sa dea DECRETUL oricand mai devreme si sa stea ca un barbat in fata furtunii starnite – semana mai degraba cu presedintele acela ucrainean care a fugit, insa mai pe din dos.
  (pervers insemna pe dos in latineste
  Se asteapta deci EVENIMENTE in rep.moldova! pe care Dodon le-a provocat la ordinul lui Putin in persoana si pe care tot felul de indivizi ni le imbraca la ordin sau pe bani in CULORILE proeuropene, a constitutiei democrate si a alegerilor libere si democrate – ca alea invalidate, in cazul lui Nastase n-asa!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *