Liste Candidati PRM

Partidul Romania Mare

Ca urmare a monitorizarii imaginii publice a candidatilor la Parlament, coalitia considera ca urmatorii candidati nu intrunesc criteriile de integritate morala ale societatii civile. Acest calificativ nu implica in nici o forma ca acesti candidati au incalcat in mod necesar legi ale statului roman sau ar trebui deferiti justitiei. Nici nu implica egalitatea situatiei lor, situatiile fiind foarte diferite si necesitand o judecata de la caz la caz. Evaluarea s-a realizat pe baza criteriilor coalitiei agreate cu partidele politice (pe scurt, traseism, colaborare cu fosta Securitate sau regimul Ceausescu in general, utilizarea unei pozitii publice pentru folos personal sau familie, discrepanta intre veniturile declarate si sursa transparenta de venit, incalcarea principiului concurentei echitabile prin favorizarea clientilor personali sau de partid). Au fost evaluate contestatii pana in ultima zi, mult dupa termen, cele reusite determinand retragerea candidatilor de pe listele noastre. In prezent, aceste liste includ 95 de persoane de la PSD+PUR, 9 persoane de la Alianta DA, 46 de persoane de la PRM si 3 de la UDMR.

Judetul Arad

1. Aurel Ardelean, traseist politic trecut de la Miscarea Ecologista la CDR in 2000 cand a candidat pe listele acestei formatiuni, actualmente inscris in PRM. Ca rector al Universitatii Vasile Goldis din Arad a fost acuzat de presa de o serie de manevre suspecte: trecerea institutiei de la statutul de SRL la cel de fundatie, modificare urmata de acumularea de cladiri si spatii de la municipalitate, dezvoltarea unei retele de sucursale nelegalizate si neacreditate, alta sursa de mari castiguri financiare.
2. Gheorghe Petru Feies, primar al orasului Sebes intre 1996-2000. La finele mandatului primaria avea datorii imense, curentul taiat si fondurile epuizate.

Judetul Arges

3. Mihai Ungheanu. Unul din constructorii discursului national comunist al lui Nicolae Ceausescu inainte de 1989 pe cand lucra la revista ‘Luceafarul’ prin care Securitatea isi facea adesea jocurile politice in lumea literara. Autor al unui volum despre Holocaustul culturii romanesti care a fost acuzat de anti-semitism. A fost la guvernare ca secretar de stat in Ministerul Culturii in perioada in care PRM era in coalitie cu PDSR (1995-1996).

Judetul Bihor

4. Paul Magheru, a fost acuzat de nepotism prin folosirea pozitiei de prorector al Universitatii din Oradea si crearea unui clan de familie. Sotia sa a fost angajata profesoara la Facultatea de litere, un fiu si nora asistenti la Facultatea de Medicina, fiica asistenta la Facultatea de Litere. Secretara cabinetului parlamentar a fost angajata secretara cu jumatate de normasi la Universitate; se adauga cuscrul angajat ca sofer la cabinetul parlamementar. Averea sa se compune din doua apartamente, o casa de locuit, o casa de vacanta si un teren intravilan de 700 mp.

Judetul Bistrita

5. Aurel Rus Ioan, preot care a fost caterisit de biserica, traseist politic. A fost initial in PAUR (Partidul Alianta pentru Unitatea Romanilor), apoi a trecut in PRM. Este unul din putinii preoti care nu au respectat interdictia Bisericii Ortodoxe Romane conform careia preotii nu au dreptul sa faca politica in mod activ si sa candideze pe liste de partid.

Judetul Bacau

6. Radu Ciuceanu, fost detinut politic. Traseist politic, a trecut prin patru partide: PNL, Partidul Liberal Crestin, Partidul National Roman (condus de Virgil Magureanu), PRM. A fost acuzat de presasi de fosti colegi de detentie ca in perioada de inchisoare ar fi devenit colaborator al Securitatii. Conform presei, a luat partea conducerii Bancii Internationale a Religiilor, banca ajunsa la faliment din cauza creditelor preferentiale si aflata sub ancheta, uzand chiar de calitatea sa de parlamentar in acest sens.

Judetul Botosani

7. Dumitru Codreanu, desi nu are afaceri, averea sa se compune din 17 hectare de teren agricol, 1,5 ha teren intravilan, un apartament de 504,1 milioane lei, o casa de 652,1 milioane lei, un tractor U650. In timpul mandatului de senator a mai dobandit 10 hectare de padure.

Judetul Braila

8. Daniela Buruiana Aprodu a fost implicata in mai multe scandaluri legate de neplata intretinerii la bloc si de folosirea autoturismului de serviciu in scopuri personale. Potrivit declaratiei de avere, are un depozit de 180.000 euro si creante de 18.000 euro. Scrie frecvent in revista Romania mare intr-un stil vulgar si neadecvat unui membru al Parlamentului iar declaratia de avere initiala a fost completata in batjocura.

Judetul Brasov

9. Iulian Mincu, a migrat de la PSD la PRM. A fost demnitar comunist, ministru al sanatatii inainte de 1989, cand a fost medicul personal al familiei Ceausescu si creatorul planului national de alimentatie rationala, postura din care a oferit justificare stiintifica limitarii ratiilor alimentare si introducerii de cartele la produsele de baza. Ministru al sanatatii in perioada in care PRM a fost asociat cu PDSR la guvernare, s-a retras inaintea alegerilor in urma scandalului legat de falsificarea examenului de rezidentiat. Ca avere, Iulian Mincu are un apartament in Bucuresti si o casa de vacanta in Busteni, mai detine un Renault Megane fabricat in 1997, un Jeep si un Opel Astra.
10. Nicolae Iorga. Inainte de 1978, cand a intrat in avocatura, a fost angajat al Militiei. Anul trecut, cei doi fii ai sai au fost audiati de Politie si Parchet sub acuzatia de rapire si tentativa de viol a doua eleve. Dosarul a fost inchis, fara urmari. Recent unul dintre fiii sai a fost din nou, conform presei, implicat intr-o rafuiala violenta in care a agresat un tanar.
11. Gheorghe Dinu. Potrivit declaratiei de avere din 2000 avea un autoturism Renault 5, un apartament de trei camere si o casa in constructie la Cornu. La final de mandat, deputatul Dinu este mai bogat: are doua terenuri intravilane, cu o suprafata totala de peste 3.000 mp, doua case, fiecare in valoare de 1,28 de miliarde de lei, un Renault Megane in leasing, si depozite bancare, unul de 5.000 de euro, iar altul de 2.000 de dolari. Aceasta in conditiile in care nu detine actiuni pe numele sau la vreo firmasi nu are alte activitati aducatoare de venit.
12. Cristian Stanescu este traseist politic, a fost la APR, la PD si pe urma la PRM. Ca membru al Consiliului Judetean Brasov intre 2000 si 2004 se afla in incompatibilitate, fiind in acelasi timp in Consiliul de Administratie al Regiei Autonome Judetene de drumuri si poduri. Ca avere are 5000 mp, o casa din 2001, o casa de vacanta, un apartament, un spatiu comercial si trei firme.

Judetul Cluj

13. Gheorghe Funar, primar intre 1992-2004, a fost suspendat din functie pentru abuz in serviciu in 2001, apoi in 2003 a fost amendat de Parchetul Judecatoriei Cluj si de judecatoria Suceava cu amenda penala. In noiembrie 2003 Curtea de Conturi a pus sechestru pe casa lui Gh. Funar pentru a recupera primele si indemnizatiile necuvenite incasate de acesta in perioada 2002-2003.
14. Calian Petru, este manager general la S.C. MODENA SRL, societate pentru care s-a inceput procedura de lichidare. Mai este actionar la Modena Com SRL cu datorii de 75 de milioane de lei la bugetul de stat si la Modena Style SRL, cu datorii peste trei miliarde si jumatate pentru care a depus cerere de compensare a datoriilor.
15. Dan Brudascu, deputat PRM, fost secretar cu propaganda la Uzina Tractorul Brasov. Este asociat unic la firma SC SEDAN, care are datorii la bugetul de stat de peste doua miliarde de lei.

Judetul Constanta

16. Dorel Constantin Onaca, a migrat de la PSD la PRM. Are o avere estimata la 26-28 milioane dolari, figurand in Topul revistei Capital al celor mai bogati romani. Detine 7 nave maritime din care 2 salupe si 5 nave comerciale. Construieste la Eforie Nord pe 14.500 mp un complex hotelier de 5 stele. Conform declaratiei de avere, detine un teren intravilan in suprafata de 1000 mp, 3 apartamente, 2 case de vacanta, un autoturism Audi si un jeep Grand Cherooke. Are un depozit de 100.000 dolari intr-o banca din Elvetia. Este actionar la: Onacva SRL, Onacva Group SA, Romanian Touring Press, Exoil SRL, Alakc Star SRL. Presa locala din Constanta a lansat banuiala ca sursa fabuloasei sale averi ar fi relatiile sale cu fosta Securitate.

Judetul Dambovita

17. Dan Claudiu Tanasescu. A trecut in 2004 de la PSD la PRM. Ca primar al comunei Mogosoaia a fost cercetat penal in perioada 1996-2000 pentru afaceri ilegale cu terenuri pentru revolutionari si demnitari in zona lacului Mogosoaia.
18. Ilie Merce a fost colonel de Securitate, fiind implicat in activitati de politie politica. Ilie Merce a fost seful sectorului arta-cultura din cadrul Directiei I a fostei Securitati. A coordonat urmarirea intelectualilor implicati in miscarea «Meditatie Transcendentala»”. In 1983, colonelul Ilie Merce deschide dosarul de urmarire informativa impotriva lui Dumitru Iuga, angajat al TVR, organizator al Miscarii pentru Libertate si Dreptate Sociala din Romania. Ca urmare a dispozitiilor date de Ilie Merce, Dumitru Iuga a fost arestat si condamnat la 12 ani de inchisoare. Impreuna cu el au mai fost arestate alte 6 persoane care au primit condamnari cu inchisoarea. Intre anii 1985 – 1986 Ilie Merce a condus actiunile Securitatii impotriva postului de radio Europa Libera. Dupa revolutie, Ilie Merce a ramas in SRI pe o functie de conducere, fiind dat afara de seful acestei institutii, Virgil Magureanu, care l-a acuzat de divulgarea unor informatii secrete catre PRM, motiv pentru care a sesizat Parchetul General.
19. Vasile Horga este unul dintre cei mai bogati parlamentari ai judetului Dambovita. Numai in conturile declarate are 3.000.000.000 lei si 80.000 de dolari, detine bunuri producatoare de venituri si are activitati extraparlamentare (profesor universitar si consultant in management) care-i aduc mai mult de 5.000 de euro anual. A fost director la Electrica, filiala Targoviste si la Romlux SA. A fost cercetat de politie pentru disparitia unei cantitati apreciabile de materiale destinate construirii unui sediu nou al sucursalei Electrica Targoviste, dar ancheta nu l-a incriminat. Vasile Horga a ajuns ulterior in structura de conducere a SC Romlux SA, devenind presedinte al Consiliului de Administratie al societatii, functie pe care a detinut-o si pe perioada mandatului de deputat. Senatorul PRM este poate singurul investitor care a reusit sa recupereze bani de la FNI-SOV Invest, prin sentinta judecatoreasca, contestata de SC SOV Invest SA-FNI.
Judetul Dolj

20. Mihail Lupoi, senator ales pe listele PRM Dolj in 2000. A facut parte din delegatia PRM care a vizitat Irakul in timpul dictaturii lui Saddam Hussein, expunand Romania la critici internationale.

Judetul Galati

21. Carol Dina, a fost ultimul prim-secretar PCR al judetului Galati, ministru in guvernul Dascalescu. Dupa cateva luni de arest in Galati, la inceputul anului ’90, Carol Dina a devenit om de afaceri. Firma lui Carol Dina, DIC GRUP, si-a dezvoltat afacerile pe seama laminatelor din Combinatul Siderurgic Sidex, fiind cuprinsa la un moment dat, intr-un sistem de compensari cu trustul de constructii al Combinatului Siderurgic, tranzactie paguboasa pentru firma de stat. Potrivit presei, in anul 1999, Directia Finantelor Galati a descoperit faptul ca firma lui Carol Dina, “DIC GRUP”, a achizitionat tabla in valoare de 5 miliarde lei de la trustul de constructii al Combinatului Siderurgic, marfa pe care a platit-o dupa un an, perioada in care a rulat banii de mai multe ori. Averea sa se compune dintr-un teren intravilan de 1380 mp achizitionat in 2002, o casa de locuit de 200 mp si o casa de vacanta de 500 mp.

Judetul Gorj

22. Ilie Petrescu, senator PRM din 2000. Din cauza slabei sale pregatiri si a lipsei unei minime culturi generale, in urma cu aproximativ un an, Vadim Tudor i-a interzis senatorului de Gorj sa aiba iesiri publice, pe posturile de televiziune nationale. Ilie Petrescu a fost in mai multe randuri subiect de haz in emisiunile de divertisment la nivel national. Conform declaratiilor sale, detine un autoturism Dacia dobandit in 1995, un apartament, o casasi un Opel cumparat in rate, 2002 fiind anul dobandirii.

Judetul Ialomita

23. Marinache Visinescu, traseist politic, a fost pe rand membru PDAR, PSD si PRM. Presa a relatat implicarea sa in mai multe scandaluri, de la trafic cu combustibil lichid la comert cu alcool.
24. Danut Saulea, a fost ofiter MApN inainte de 1989, dupa care a lucrat in Serviciul de Pazasi Protectie. A facut obiectul unor scandaluri de presa, fiind acuzat de diferite persoane de trafic de influenta si luare de mita. A fost destituit din SPP datorita suspiciunilor ca ar fi fost
implicat in traficul cu materiale radioactive si in activitati comerciale neconforme cu statutul militar.

Judetul Iasi

25. Gheorghe Buzatu, de profesie istoric, a facut parte din grupul de istorici al lui Ilie Ceausescu, fratele dictatorului, si a contribuit la volumele de omagiu pentru Nicolae Ceausescu. Dupa 1989 a trecut in extrema cealalta, patronand publicatii cu caracter antisemit si legionar. A fost asociat cu istoricul american Kurt Treptow, ulterior condamnat pentru pedofilie. Tot el este cel care a girat in 2001, prin intermediul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana pe care il conducea, aparitia unei carti antisemite sub auspiciile Academiei Romane. Dupa ce volumul a provocat scandal, Buzatu, cel care a permis publicarea cartii sub egida Academiei, si-a dat demisia formal din fruntea Centrului, dar si-a pastrat, de facto, controlul asupra institutiei.
26. Anghel Stanciu, este actionar la 5 societati comerciale: S.C. GEOTOP Constructii (40%), S.C. FEG 1 SRL (25%), S.C. FEG SRL (prin sotia – Virginia Stanciu, care este actionar unic), S.C. Constructii 1 S.A. (3%), S.C. Top Consult S.R.L. (2%), dintre care unele se ocupa cu activitati in domeniul educatiei, deputatul avand in acelasi timp functia de presedinte al Comisiei pentru Invatamant din Camera Deputatilor. Firmele si fundatiile familiei Stanciu au obtinut spatii ultracentrale de la municipalitatea ieseana. Fiul, Cristian Stanciu, a fost promovat de tata pe listele pentru Consiliul Judetean ale partidului. Presa ieseana a relatat in repetate randuri despre afacerile controversate ale familiei Stanciu.

Judetul Mehedinti

27. Anca Petrescu, a fost arhitecta care, intrand in gratiile cuplului Ceausescu, a proiectat Casa Poporului, constructie pentru care a fost ras de pe fata pamintului cartierul istoric al Bucurestiului. La aceasta constructie au lucrat in conditii infernale militari in termen, inregistrindu-se morti si raniti in goana pentru atingerea termenelor cerute de dictatorii Nicolae si Elena Ceausescui si de catre instrumentul lor, Anca Petrescu.

Judetul Mures

28. Dumitru Pop a trecut de la PUNR la PRM. A fost condamnat inainte si dupa 1989 pentru infractiuni economice. In anii ’60 era directorul IFET Toplita (Harghita) si a fost arestat pentru complicitate la furtul unei cantitati de scandura in valoare de mai multe zeci de milioane de lei, suma impresionanta pentru acea vreme. A fost anchetat in Bucuresti si ulterior repus in functie. Infiintarea unui lant de benzinarii pe amplasamente ilegale, una chiar in zona de siguranta a CFR, fara acceptul autoritatilor de mediu, i-au adus o condamnare penala in prima instanta de un an si sase luni inchisoare, de care a scapat datorita imunitatii parlamentare dobandite in 2000. Procesul a fost mutat si se judeca din nou la Brasov, iar condamnarea tribunalului Mures a fost anulata. Cele patru benzinarii functioneazasi acum. A detinut firma Agrotransport, declarata in faliment. Averea sa se compune din 20 ha pasune, 2,5 ha padure, 1,5 ha teren intravilan, iar afacerile le-a trecut pe numele fiului sau. Dumitru Pop a fost principalul initiator al unei actiuni PRM care avea ca scop actionarea in justitie a statului roman pentru impuscarea lui Nicolae Ceausescu.

Judetul Neamt

29. Dumitru Puzdrea este unul dintre cei mai bogati parlamentari PRM. La mijlocul anilor ’90, a fost intens acuzat ca firma sa, Universal Trade Company, si-a construit ilegal un centru engross, intrucat constructia a fost ridicata pe conductele de apa ale Bucurestiului. Dumitru Puzdrea a platit de mai multe ori trupe de bodyguards care s-au impotrivit deciziei Primariei Bucuresti de a darama cladirea. In cele din urma a castigat procesele ce i-au fost intentate de catre Primaria Capitalei. Este unul din cei mai bogati parlamentari. Are in proprietate

7.400 de metri patrati de teren intravilan, 2 apartamente, 2 vile si o casa de vacanta, un Volkswagen si 2 Toyota RAV 4, creante (bani de incasat) de 800.000 de euro, certificate de trezorerie de 4,5 miliarde de lei, conturi curente de 380.000 de dolari, respectiv 250.000 de euro, precum si obiecte de arta si bijuterii a caror valoare depaseste 10.000 de euro.

Judetul Prahova

30. Marcu Tudor a fost ofiter in cadrul Armatei, presa relatand ca a lucrat la contrainformatiile militare. Este fratele presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor. A fost implicat in scandalul ‘Ţigareta 1’, primul mare caz de contrabanda cu tigari ajuns in justitie, dar dupa cercetare, dosarul a fost solutionat cu neinceperea urmaririi penale. Averea sa se compune din doua terenuri intravilane dobandite in 1993 si respectiv 2002, un autoturism Opel Vectra din 1993 si doua conturi in banca de 5000 de euro si 150 milioane de lei.

31. Adrian Maracineanu, este actionar la UZUC Ploiesti si la Rocip Guard Ploiesti, aceasta din urma fiind, conform presei, una dintre firmele capusa care orbiteaza in jurul Ciprom Sa, companie de stat profilata pe afaceri cu petrol si constructii. La Rocip Guard este asociat cu Traian Balaj, directorul general al companiei de stat Ciprom.

Judetul Suceava

32. George Pruteanu, traseist politic, a trecut prin trei partide PNTCD, PDSR, PRM, si a mai candidat anterior in judetele Constanta si Bistrita. Condamnat penal inainte de 1989 pentru furt calificat si neplata pensiei alimentare, a fost adesea demascat in revista Romania Mare ca infractor, ceea ce nu l-a impiedicat sa se inscrie in acest partid atunci cand nu a mai avut loc pe liste la PDSR.
33. Ioan Bancescu, a intrat in parlament pe listele PSD, de unde si-a dat demisia in 2002, inscriindu-se in PRM. In perioada comunista a detinut functii in structurile locale ale PCR, inclusiv pe cea de inspector la Consiliul Popular Judetean. A fost subprefect intre 1991-1996, perioada din care provin cele mai multe titluri de proprietate duble, adica aceeasi suprafata retrocedata la doi proprietari. Intre 1996-2000 a fost director al sucursalei Bankcoop Suceava. Cand a ajuns director avea Dacia, dupa falimentul bancii detinea un autoturism Lancia.
34. Gheorghe Acatrinei, inainte de 1990 a fost secretar de partid si primar. Ca avere detine 5 ha teren agricol, 4,5 ha pasune, 1,5 ha padure, un teren intravilan de 1000 mp, doua apartamente si trei masini. Este actionar la Bucovina Turism si Geostel Comprest SRL si detine titluri si depozite in banci de 13.000 euro. Este cel care l-a sustinut si adus in partid pe Severin Tcaciuc, implicat in mai multe dosare penale pentru frauda fiscalasi infractor dat in cautare prin Interpol.
Judetul Satu Mare

35. Vasalie Mois a fost fondator al Uniunii Vatra Romaneasca, deputat in 2 legislaturi pe listele FDSN-PDSR, azi deputat PRM. Presa a relatat ca are 23 de procese pe rol impotriva sa (civile si penale), dintre care unul pentru ucidere din culpa a unui copil si ranirea altor 2 persoane intr-un accident rutier. Militian inainte de 1989, devenit ulterior avocat, Mois a reusit sa beneficieze de gratiere. Initiator, impreuna cu Ilie Platica Vidovici, al uneia dintre cele mai aberante legi a presei si sustinator al modificarii Codului Penal cu un articol care interzice ziaristilor sa fotografieze resedintele sau casele de vacanta ale demnitarilor, Vasalie Mois are toate motivele sa-si fereasca bunastarea de priviri indiscrete: un apartament, o casa rezidentiala, o casa de vacanta, birou avocatial, Mercedes si Fabrica de tricotaje din NegrestiOas in coproprietate, conform declaratiilor de avere si de interese. Registrul Comertului il inregistreaza ca actionar-persoana fizica la Asigurarea Romano-Americana S.A., fapt necuprins in declaratia sa de interese de la Camera Deputatilor.

Judetul Teleorman

36. Florea Buga, inainte de 1989, activist sindical si de partid, responsabil al compartimentului cultural al Consiliului Judetean al Sindicatelor Teleorman si sef al sectorului munca politica de la Comitetul Judetean Teleorman al PCR. La averea de pana la inceputul actualei legislaturi parlamentare formata din 2 apartamente procurate in perioada 1991 – 1997, un spatiu comercial si un autoturism OLTCIT, s-a adaugat o casa de vacanta, in valoare declarata de 160 milioane, construita in 2001.

Judetul Tulcea

37. Nati Meir, la inceputul anilor ‘90, a fost condamnat la 30 de luni de inchisoare pentru fals privind identitatea: „avocatul Nati Meir”. In noiembrie 2000, intra din nou in atentia politiei israeliene, ca urmare a delictului de a fi introdus clandestin muncitori romani in Israel, declarati turisti. In decursul ultimilor ani, prin firma sa, unde este asociat unic si administrator, ORWALSAM TRADING S.R.L. Bucuresti, a desfasurat activitati de recrutare si plasare a fortei de munca din Romania in Israel. Contractele de munca incheiate cu firma lui Meir nu stipuleaza clar conditiile de angajare, de transport, de muncasi de locuit, durata angajarii, masurile de protectie si de securitate a muncii – astfel fiind incalcate drepturile si libertatile cetatenilor romani, asa cum sunt ele stipulate de lege. Conform cotidianului israelian „Yediot Aharonot”, impotriva societatii Orwalsam s-au adunat cel putin 45 de plangeri inaintate de muncitorii carora li s-au perceput taxe intre 800 si 1.300 de dolari pentru un loc de munca, desi li s-au eliberat chitante pentru numai 200-250 de dolari.
38. Dan Nicolae Rahau, pana in luna aprilie a acestui an a fost membru PSD, dupa care a trecut la PRM pentru a candida la primaria din Constanta.

Judetul Timis

39. Petre Petrisor, fost magistrat, destituit din functia de presedinte al Tribunalului Timis in 1997 pentru infractiunea de favorizare a infractorului in cazul a doi oameni de afaceri condamnati pentru contrabandasi alte infractiuni: Zaher Iskandarani si Mujea Marcelini. Desi a fost achitat in anul 2000 de catre Curtea Suprema, Parchetul General a intentat in 2003 un nou proces contra lui pentru fapte similare. In perioada in care era presedinte al Tribunalului a obtinut o locuinta sociala pentru mama sa, pe care a transformat-o mai tarziu intr-o vila de lux pentru uz propriu. In perioada in care a fost magistrat si-a construit o casa de vacanta cu valoare de impozitare de un miliard si a achizitionat mai multe autoturisme de lux (Mitsubishi Pajero, Mercedes). Actualmente consilier local.
40. Octavian Mircea Purceld, pana in 1996 a fost director general la S.C. „Mobitim” S.A, firma preluata de fratii Cristescu. Deputatul a ramas in afaceri cu contestatii afaceristi. In 2003 era actionar la SC Gero SRL Timisoara, S.C. Cortina SRL Timisoara. Are conform declaratiei de avere 2800 mp de teren intravilan un apartament de 57 mp, un apartament de 120 mp si o casa de vacanta de 160 mp, un autoturism Mercedes.
41. Valentin Dinescu, actualul senator PRM a fost sef al UTC Timis inainte de revolutie, dupa un stagiu de pregatire la Comitetul judetean al PCR. A fost implicat in organizarea ultimei vizite a sotilor Ceausescu la Timisoara (14-15 septembrie 1988). Este cunoscut in Timisoara pentru declaratia data unui cotidian local in care isi exprima regretul pentru disparitia lui Nicolae
Ceausescu. (“Declar acum ca, dupa 16 ani, cel mai mare regret pe care-l traversez este legat de faptul ca nu-l mai pot intampina la aeroport pe tovarasul Nicolae Ceausescu. Daca as muri maine, as muri cu marele regret ca n-am apucat sa-l pup pe tovarasul Nicolae Ceausescu si sa-i multumesc pentru neprecupetitul sau efort pus in slujba poporului roman”). A locuit mai multi ani intr-un apartament dintr-o cladire istorica in centrul Timisoarei de unde a fost evacuat pentru ca nu si-a platit chiria la Primarie. Este actionar cu 20% la SC Carne-Blue S.A.

Judetul Valcea

42. Viorel Dumitrescu. Senator PRM, a fost in timpul mandatului parlamentar avocatul PRM, al lui Corneliu Vadim Tudor si al liderului mineriadelor Miron Cozma.

43. Nicolae Patru, inainte de 1990 a fost sef al Cooperativei de consum Olanesti. A primit titlul de “Erou al muncii socialiste”. A fost cercetat penal pentru exportul catorva zeci de mii de tone de grau subventionat in 1994 – 1995, dosar solutionat cu neinceperea urmaririi penale. Citand note ale SRI, saptamanalul Academia Catavencu a publicat in 2000 un articol din care reiese ca senatorul PRM, Nicolae Patru, a fost un participant activ la mineriada din 1999. Patron al brutariei “Alpex SRL”, i-a aprovizionat cu alimente pe mineri si a gazduit circa 100 dintre ei la sediul PRM Valcea. Senatorul Patru a semnat in numele PRM declaratia-apel a liderilor politici locali de solidarizare cu minerii care invadau Bucurestiul. In prezent este actionar la firmele Blazon SRL si fabrica de mobila Mobinarta Voiniceni.

44. Dumitru Dragomir, impotriva sa au fost deschise inainte de 1989 anchete pentru diverse infractiuni. In 1976 a fost condamnat la Ramnicu Valcea la trei luni de inchisoare contraventionala pentru practicarea jocurilor de noroc. Dumitru Dragomir a mai fost cercetat si condamnat la 7 luni inchisoare in 1990, impreuna cu Marin Barbulescu, cumnatul lui Nicolae Ceausescu, in dosarul „Victoria“ pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor obstesti. Faptele din dosar se refera la perioada 1987-1989 cand Dumitru Dragomir a detinut functia de presedinte al clubului bucurestean de fotbal Victoria, apartinand Securitatii. Ajuns presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir a starnit un scandal international care a afectat imaginea fotbalului romanesc. La mijlocul anului 1999, FIFA a fost sesizata de Liga Antidefaimare de la New York de activitatile antisemite si xenofobe ale lui Dragomir, presedintele LPF, dar si patron al revistei de scandal “Atac la persoana”, in care a aparut „lista evreilor“ si alte materiale cu puternice tente antisemite si xenofobe. Dragomir a fost gasit vinovat de FIFA, care l-a sanctionat cu avertisment. In urma unei anchete realizate de Corpul de Control al prim-ministrului in 2002, s-a descoperit un contract de asociere intre LPF Number One SRL si fosta Regie Generala de Apa Bucuresti prin care lacurile bucurestene erau cedate lui Dumitru Dragomir. In schimbul a
5.000 de dolari, Dumitru Dragomir a obtinut dreptul de folosire a potentialului piscicol al lacului Mogosoaia, exploatarea agrementului nautic, strandul si tot ce este legat de de alimentatia publicasi serviciile din zona aferenta, cesionarea fiind facuta pe o perioada de 20 de ani. In conditii aproape identice, Dumitru Dragomir a primit si lacurile Baneasa, Herastrau, Floreasca, insulele Stavilar, Bordei, Pescarussi debarcaderul Jianu.

Judetul Vaslui

45. Vlad Hogea, deputat de Iasi, candideaza acum la Vaslui. Vlad Hogea este autorul unei carti violent antisemite – Nationalistul – compus din articole publicate in prealabil in Romania mare si Politica, sau pamflete prezentate de autor drept „studii”, aparute sub pseudonim intr-o revista locala de scandal, Atac de Targu’ Iesilor. Prin mesajul xenofob cartea cade sub incidenta Codului Penal, dar statutul de parlamentar l-a protejat pe Hogea.

Bucuresti

46. Corneliu Vadim Tudor, fondator al Partidului Romania Mare si al revistei cu acelasi nume. Vadim Tudor a fost unul dintre cei mai notorii propagandisti ai regimului Ceausescu. El a aparat in scris o serie de acte odioase ale regimului, cum ar fi demolarea Bucurestiului istoric pentru a construi Casa Poporului si Bulevardul Victoria Socialismului. A reclamat la Securitate si lui Nicolae Ceausescu personal scriitori si oameni de cultura cu care se afla in conflict. In articolele sale din revista “Saptamana”, controlata de Securitate, infiera la comanda postul de radio “Europa libera” si pe cei care luau atitudine impotriva regimului comunist. Revista sa, “Romania Mare”, a contribuit decisiv la degradarea calitatii dezbaterii publice din Romania dupa 1989, practicand un limbaj agresiv si insultator, mai ales la adresa minoritatilor nationale si a celor care s-au opus regimului Ceausescu. Stilul revistei a atras sute de procese, Vadim Tudor pierzand mai multe procese civile in fata unor personalitati pe care le defaimase, fiind obligat sa plateasca despagubiri. In schimb, intre personalitatile proslavite de Vadim Tudor se numarau Nicolae Ceausescu, Saddam Hussein si Muammar Gaddafi. Nu declara nici un fel de avere, cu exceptia unei case de locuit desi locuieste intr-o vila in Cotroceni si foloseste curent mai multe automobile de lux, printre care un Mercedes. Se declara membru a mai multe academii straine, la care accesul se face prin simpla trimitere a unei aplicatii si a platii unei cotizatii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *