Liste candidati PNL-PD

Ca urmare a monitorizarii imaginii publice a candidatilor la Parlament, coalitia considera ca urmatorii candidati nu intrunesc criteriile de integritate morala ale societatii civile. Acest calificativ nu implica in nici o forma ca acesti candidati au incalcat in mod necesar legi ale statului roman sau ar trebui deferiti justitiei. Nici nu implica egalitatea situatiei lor, situatiile fiind foarte diferite si necesitand o judecata de la caz la caz. Evaluarea s-a realizat pe baza criteriilor coalitiei agreate cu partidele politice (pe scurt, traseism, colaborare cu fosta Securitate sau regimul Ceausescu in general, utilizarea unei pozitii publice pentru folos personal sau familie, discrepanta intre veniturile declarate si sursa transparenta de venit, incalcarea principiului concurentei echitabile prin favorizarea clientilor personali sau de partid). Au fost evaluate contestatii pana in ultima zi, mult dupa termen, cele reusite determinand retragerea candidatilor de pe listele noastre. In prezent, aceste liste includ 95 de persoane de la PSD+PUR, 9 persoane de la Alianta DA, 46 de persoane de la PRM si 3 de la UDMR.

Judetul Bacau

1. Valeriu Gheorghe (PNL), de aproape patru ani, numele sau este implicat, alaturi de cel al sotiei sale, Rodica Gheorghe, intr-o privatizare contestata, cea a SC Agro Nova Racaciuni. Directorul societatii il acuza pe Valeriu Gheorghe ca a devenit actionar minoritar prin influenta politica.

Judetul Brasov

2. Ion Dumitru Puchianu (PD), inainte de 1989 a fost condamnat penal. Implicat in mai multe afaceri controversate. A intrat in PD in 1993, apoi a trecut la ApR, in 2000 revenind la PD.

Judetul Constanta

3. Stelian Dutu (PD). In 1992 se inscrie in PD unde sta pina in 1999 ocupind functia de presedinte al organizatiei PD Constanta si al Consiliului Judetean. In urma unui scandal izbucnit in PD pleaca la PNL, unde nu sta prea mult, migrind spre PUR, ajungind in scurt timp in fruntea organizatiei judetene, apoi revine la PD. Traseist.

Judetul Galati

4. Paul Pacuraru (PNL), senator, este actionar la firma Eurocom, societate mixta romanofranceza, profilata pe copiatoare. In perioada 1997-2000, firma senatorului a recuperat creante de la firme la care Sidex avea datorii, recuperindu-le in natura de la Combinat. Dupa cum reiese din datele Directiei generale a finantelor publice (DGFP) Galati, rezulta ca Eurocom a vandut in perioada 1999-2000 sute de tone de benzen provenit din Sidex. Aceste afaceri ocupa un volum mic din totalul tranzactiilor SIDEX, dar semnificativ din totalul tranzactiilor Eurocom. La Galati, afacerea SAFI s-a derulat prin firma Eurocom, desi Paul Pacuraru nu a participat la administrarea fondului.

Judetul Iasi

5. Relu Fenechiu (PNL), om de afaceri, isi evalueaza averea la peste un milion de euro, fiind patron al grupului de firme “Fene”. Nu si-a anuntat intentia de a se retrage total din afaceri.

Presa ieseana a semnalat mai multe afaceri controversate ale acestui candidat. De exemplu, la inceputul anului 2000 doua evaluari independente au demonstrat ca firma de constructii “Fene” a incarcat devizul de plata cu peste 600 de milioane lei la un contract care ii fusese atribuit de Directia pentru Protectia Copilului pentru reparatii la Centrul de Plasament pentru copii Budai.

Judetul Salaj

6. Viorel Stanca (PD), ofiter de contrainformatii inainte de 1990, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Salaj, prin grupul de firme Vidalis, firme estimate la o valoare de 15-20 de milioane de euro. Societatea Vidalis a achizitionat, cu peste 25 de miliarde de lei, cateva active al SC IAIFO Zalau, societate aflata in lichidare voluntara.

Judetul Teleorman

7. Ion Basgan ( PNL), a intrat in PNL in urma fuziunii dintre acest partid si PNL- Campeanu. Face parte din Marea Loja Masonica Nationala, si are o avere considerabila. A fost acuzat in presa de un fost coleg de serviciu, Sebastian Calota, care si-a obtinut dosarul de la CNSAS, ca l-ar fi turnat Securitatii. Cazul sau a fost discutat de Consiliul National al Arhivelor Securitatii, unde majoritatea, nu unanimitatea membrilor s-au pronuntat ca nu exista date suficiente pentru a sustine ca dl Basgan a facut politie politica. Dl. Basgan a primit in acest sens un certificat ca nu a facut politie politica, in aceeasi zi cu sensatorul Corneliu Vadim Tudor.

Judetul Vaslui

8. Daniel Dragan (PNL), traseist politic. Membru timp de 11 ani si candidat la primarie din partea Partidului Romania Mare, a trecut la liberali dupa o scurta perioada in care a cochetat cu PSD.

Bucuresti

9. Valentin Iliescu (PD), traseist politic, a trecut prin trei partide : PUNR, PSD si PD.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *