Lista neagra a penalilor realesi

Parlamentari cu state vechi la DNA, ca Adrian Nastase, Miron Mitrea sau Dan Voiculescu, baroni locali certati cu legea, ca Dan Ilie Morega, tineri politieni intrati in vizorul procurorilor sau al ANI, ca Relu Fenechiu, Tudor Chiuariu sau Stelian Fuia, ba chiar si proaspat arestati, cum este liberalul Virgil Pop, au asigurata imunitatea pentru urmatorii patru ani. Cei mai multi au figurat pe listele negre ale Coaltiei Romania Curata.


Adrian Nastase (PSD+PC), a iesit invingator in colegiul Mizil din Prahova, cu 13.717 voturi. Aflat in topul tuturor listelor cu “dalmatieni”, Nastase este cercetat in patru dosare, din care in trei s-a inceput urmarirea penala. Cu nume care i-au adus celebritatea posesorului lor, Matusa Tamara si Zambaccian I, in care Nastase este acuzat de luare de mita, santaj si insusire de foloase necuvenite, au fost blacate de Parlament, care a refuzat avizarea urmaririi penale. Aceasta dupa ce facusera un stagiu pe la judecatori, Zambaccian II este in stand-by la procurori, iar in Trofelul calitati, Nastase este pus sub urmarire penala, fiind suspectat pentru spalare de bani.


Miron Mitrea (PSD+PC), a cistigat in fieful lui Oprisan, baronul de Vrancea, unde a obtinut 42.241 voturi. Procurorii DNA au inceput pe 1 octombrie 2008 urmărirea penală împotriva lui Miron Mitrea în dosarul privind renovarea vilei mamei sale. Acuzele care i se aduc lui Miron Mitrea sint „luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două în legătură directă cu infracţiuni de corupţie”. Miron Mitrea a stat fara imunitate exact doua luni, adica intervalul in care si-a dat demisia din parlament si momentul in care a fost reales. Potrivit unor surse judiciare el va fi trimis in curind in judecata.


Dan Voiculescu (PSD+PC), a candidat in Bucuresti, in colegiul 8 pentru Senat si a obtinut 21.708 voturi. Liderul PC este urmarit penal in doua dosare: privatizarea ICA Bucuresti si Loteria II, fiind acuzat de mita, spalare de bani si fals. In Loteria II, alaturi de Voiculescu mai sint cercetati si fiica sa, Camelia, Mihai Lazăr (preşedinte CA Grivco SA), şi de patronul Rapidului, George Copos. În al doilea dosar, Voiculescu este cercetat pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Serban Mihailescu (PSD+PC), a fost ales cu 30.028 voturi, in Senat in Colegiul 1 din Teleorman, judet controlat de baronul local Liviu Dragnea (cercetat de procuorii DNA). Procurorii anticoruptie au cerut parlamentului in august 2008 aviz de inceperea urmaririi penale a senatorului Serban Mihailescu, in “doarul armelor” in care acesta este acuzat de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.


Gavril Mirza (PSD+PC), a candidat in Suceava, colegiul 3 pentru Senat, si a fost ales cu 22.640 de voturi, este trimis in judecata pentru finantarea PSD prin intermediul fundatiei “Armonia”.

Trifon Belencurencu (PSD+PC), a candidat in Tulcea, colegiul 2, Senat, fiind votat de 11.891 de voturi. Este urmarit penal de DNA pentru rezilierea abuziva a unui contract de cesionare a unor terenuri piscicole.

Ion Stan (PSD+PC), a devenit deputat de Dambovita, in colegiul 3, cu 15.524 de voturi. Este printre primii parlamentari trimisi in judecata de DNA in dosarul ofiterilor SRI din Prahova privind traficul cu produse petroliere.

Petre Daea (PSD+PC), a candidat in Mehedinti, colegiul 2, Senat si a obtinut 21.250 de voturi. Fost ministru al Agriculturii, Petre Daea, a fost cercetat de procurorii anticoruptie in mai multe dosare referitoare la afaceri privind importul cu grau, la privatizarea societatii Piscicola SA Neamt. In acest dosar, fostul PNA (actual DNA) l-a pus sub acuzare pentru abuz in serviciu. Trimis in judecata in dosarul privind concesionarea catre colegul sau de partid, Culita Tarita, a Insulei Mari a Brailei.

Dan Ilie Morega (PNL), faimos baron de Gorj, a candidat in 2008 in colegiul 1 pentru deputati si a obtinut 7324 de voturi. A fost trimis în judecată în luna decembrie a anului trecut de procurorii DNA. Aceştia îl acuză că şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii de bani de la diverse instituţii din judeţ pentru finanţarea campaniei electorale a partidului.

.
Relu Fenechiu (PNL) a candidat in Iasi, colegiul 2, deputati, si a obtinut 8.887 de voturi. Este cercetat de procurorii anticoruptie in dosarul “Afacerea Transformatorul”, fiind acuzat ca in perioada 1999-2004, ar fi vandut la preturi supraevaluate societatii Electrica Moldova transformatoare vechi.


Cristian Adomnitei (PNL), a candidat in Iasi, colegiul 7, deputati si a obtinut 8.206 de voturi. Este cercetat de procurorii DNA in acelasi dosar in care Relu Fenechiu este acuzat de procurorii DNA ca ar fi vindut la preturi supraevaluate societatii Electrica Moldova transformatoare furate. Firmele detinute de Cristian Adomnitei participau la licitatiile Electrica. Cristian Admnitei a fost audiat de procurori in dosarul penal 205P/2007.


Tudor Chiuariu (PNL), a candidat in Iasi, colegiul 8, deputati si a obtinut 8.960 de voturi. Este cercetat de procurorii anticoruptie in dosarul care vizeaza imprejurarile in care Compania Posta Romana a intrat in posesia unui imobil si a unui teren aflate in proprietatea publica a statului. Fostul ministru a semnat ordonanta de guvern prin care se facea respectiva tranzactie. Tudor Chiuariu, era cercetat in dosarul 240P/2007 pentru savirsirea infractiunii asimilate infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice avind ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, potrivit comunicatului DNA. Mai este cercetat de procurorii anticoruptie in dosarul “Afacerea Transformatorul”, in care este implicat si deputatul PNL, Relu Fenechiu. Tudor Chiuariu ar fi semnat contractele cu societatea Electrica Muntenia, in calitatea sa de jurist la firmele lui Fenechiu.


Cristian Boureanu (PDL), a candidat in Arges, colegiul 8, deputati, si a obtinut 7.983 de voturi. El este acuzat de procurorii DNA in dosarul „Loteria Romana” de abuz in serviciu in legatura cu un act aditional la un contract pe care l-a semnat in 2000, alaturi de alti membri ai AGA a Loteriei.


Eugen Badalan (PDL), a candidat in Braila, colegiul 2, deputati si a obtinut 6.942 de voturi. Fostul sef al Statului Major al Fortelor Terestre, Eugen Badalan, a fost trimis in judecata in decembrie 2007, in dosarul Tofan, sub acuza de prejudicierea statului Major cu 1,26 milioane euro.

Stelian Fuia (PD-L), a candidat in Calarasi, colegiul D4 si a obtinut 6.729 de voturi. Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul General, acuzindu-l pe deputatul democrat-liberal Stelian Fuia de fals in declaratii si de conflict de interese.


Marian Ghiveciu (PSD+PC), a candidat in colegiul 5, deputati, in Buzau si a obtinut 12.421 de voturi, invingindu-l pe ministrul justitiei, Catalin Predoiu. Ghivechiu este cercetat de DNA in mai multe dosare penale vizind afaceri imobiliare dubioase.

Virgil Pop (PNL), a candidat in colegiul 8 din Turda si a obtinut doar 2.299 de voturi. A fost arestat, la sfârşitul lunii noiembrie, pentru 29 de zile, de judecătorii Tribunalului Cluj, pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Mugurel Surupaceanu (PSD+PC), a candidat in colegiul D2 Gorj si a obtinut 10.039 de voturi. Fost prefect de Gorj, Surupaceanu a fost pus sub acuzare de procurorii anticoruptie pentru vinzarea fara licitatie a unui tanc uzat, pe post de utilaj minier, catre Complexul Energetic Turceni.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Lista neagra a penalilor realesi

 1. mar

  eu nu inteleg cum l-au putut vota unii pe boureanu dupa ce ne-a disperat cu telefoane si sms-uri in ziua alegerilor – eu am primit vreo 5. ar fi interesant de stiut si de unde a procurat el lista cu telefoane din colegiul in care a candidat…
  disperarea naste monstrii, daca nu iesea deputat probabil urmau zile grele… acum pericolul a trecut, e la culcus bun 4 ani.

  Reply
 2. Ion Drumaru

  Despre BERCEANU RADU – PD nu spuneti nimic, desigur!!!
  marele spagar PDist ,de talie Nastase- Mitrea – Voiculescu …

  actualmente curat lacrima, cu contributia voastra, nu-i asa?

  Reply
 3. voinea

  Ar fi interesant de stiut cat la suta din noii parlamentari au castigat din primul tur si cat la suta pe liste de partid. Din presa am inteles ca 50% din vechii parlamentari si-au recastigat scaunul caldut din parlamentul rusinii de la Bucuresti. Este adevarat?Avem vreo sansa ca noul parlament sa fie mai bun decat vechiul?

  Reply
 4. dan

  Mai , dar ce curati sunt astia de la PDL, dintr-o lista de 20 doar 3, si astia acuzati de infractiuni minore, abuz in serviciu, fals in declaratii…
  Bravos!
  Bagati la greu pnlisti si psdidti, amintiti pe ici pe colea si 2-3 pdlisti, ca sa pareti credibili, sa nu zica lumea ca sunteti impartiali. Halal! Astea-s tehnici de manipulare de manual

  Reply
 5. GHIMIS LIVIU

  Eu cred ca Adrian Nastase ar fi fost un contracandidat serios pentru seful vostru. Cum sa-l elimini? Ii fabrici niste dosare penale. Doamna Pora, domnule Mircea Marian, presa este cainele de paza al democratiei, nu al puterii. Incercati macar sa mascati putin din servilism, sunteti gretosi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *