Andrei Astefanesei

Lista firmelor de medicamente care sponsorizau medici. Cum cresc statisticile de bolnavi în România

Dacă ar fi să ne luăm doar după statistici, suntem un popor de oameni extrem de bolnavi. Statisticile, însă, sunt făcute în baza dosarelor de pacienți care au nevoie de medicamente oncologice. Numai că aceste dosare sunt întocmite de medici despre care DNA susține că erau direct interesați să crească artificial numărul bolnavilor pentru a primi comisioane de la firmele producătoare sau distribuitoare de medicamente.

„Practic comandau medicamente ca și cum ar avea pacienți care trebuie să beneficieze de schema de tratament cu medicamentul X, f scump. Se deconta, deci se achita din buget acel medicament firmei, medicul lua comisionul de la firma de medicamente prin sponsorizare, excursii, congrese etc. În realitate nu era necesar acel medicament, căci nu exista pacient“, susțin surse judiciare.

Modalităţile de cointeresare a cadrelor medicale de către exponenţii operatorilor economici constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în ţară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obţinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate (unele neefectuate în realitate), asigurarea cheltuielilor pentru vacanţe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoţionale.
creşterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată (Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, utilizate în cadrul programelor Naţionale de Oncologie şi de Terapie Intensivă a Insuficienţei Hepatice).

Acest fenomen se manifesta prin două direcții, explică procurorii:

– creşterea artificială a numărului de pacienţi incluşi în scheme terapeutice, care presupune administrarea produselor menţionate.

– creşterea stocurilor de medicamente în cadrul farmaciilor cu circuit închis. De altfel, la percheziţii s-au găsit cantităţi mari de medicamente, unele expirate, dar pentru ele se alocau fonduri. În realitate nu erau folosite toate, ci doar plătite din buget producătorului şi desigur cu profitului medicului care le prescria

Creșterea stocului este, în opinia procurorilor, nejustificată prin rulajul efectiv al acestora în cadrul Programului Național de Sănătate, fapt ce conduce la direcţionarea fondurilor alocate în funcţie de interesele operatorilor farmaceutici agreaţi, prejudicierea F.N.U.A.S.S. şi apariţia unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienţilor, cu consecinţe în afectarea calităţii şi continuităţii actului medical.

În ceea ce priveşte consecinţele perpetuării şi extinderii practicii nelegale prezentate, acestea se reflectă în primul rând în bugetul asigurărilor de sănătate şi, în subsidiar, în starea de sănătate a populaţiei, mai spun procurorii.

Lista firmelor pe care DNA le anchetează în acest caz, alături de medici

– ROCHE ROMÂNIA SRL, structură a concernului multinaţional ROCHE (producător de medicamente)

– ACTAVIS SRL, producător/distribuitor de medicamente

– PFIZER ROMÂNIA SRL, companie biofarmaceutică

– TEVA PHARMACEUTICALS ROMÂNIA SRL, companie farmaceutică

– NOVARTIS PHARMA SERVICES SRL, producător de medicamente

– ALVOGEN ROMÂNIA SRL, producător de medicamente

– SANDOZ PHARMA SERVICES SRL, companie farmaceutică

– GLAXOSMITHKLINE ROMÂNIA SRL, producător de medicamente

– EGIS INTERNATIONAL, companie farmaceutică

– ROMASTRU TRADING, distribuitor de medicamente

– GLENMARK PHARMACEUTICALS SRL, producător de medicamente

„Din cercetările efectuate a rezultat că, în ceea ce priveşte activitatea derulată de ROCHE ROMÂNIA SRL şi ACTAVIS SRL, aceasta a fost coordonată, în scopul prescrierii cu predilecţie a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului, de către ZAMONEA DAN, fost director general la ROCHE ROMÂNIA SRL, LUCUŢĂ TEODOR , fost director economic la ROCHE ROMÂNIA SRL, IVAN DAN, director general la ACTAVIS SRL“, mai arată procurorii anticorupție.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Lista firmelor de medicamente care sponsorizau medici. Cum cresc statisticile de bolnavi în România

 1. bogdan

  Ce calitate au firmele in dosar?!
  In caz ca nu au nici o calitate propun corporatiilor medicale sa dea DNA in judecata pentru prejudicii de imagine eventual sa invete de la Gold Corporation ce pasi trebuie urmati in actiunea de extorcare a romanilor platitori de taxe si impozite catre un stat mafiotizat pina in maduva oaselor.

  Reply
 2. Marius

  Ma asteptam sa vanda pe sub mana medicamentele alea nu sa le tina pe stocuri de-aiurea. Acuma lacomia lor nu surprinde pe nimeni, toata lumea ii cunoaste, dar chiar atat de idioti sa fie? Chiar refuz sa cred ca nu se gaseau pacienti care sa beneficieze de acele medicamente pe bune din moment ce in Romania se moare cu zile de orice boala mortala dar tratabila. Sunt mii de bolnavi de cancer care se trateaza cu tarate si cu rugaciuni. Sa nu mai zic de hepatite… si altele. Asta e si prostie si rautate extrema!

  Reply
 3. Ceianu Cornelia

  Cred ca medicii sunt dusmanii pacientilor, ai CNAS, ai producatorilor de medicamente; producatorii de medicamente sunt dusmanii pacientilor, ai medicilor si ai CNAS; la randul ei CNAS este dusmanul medicilor, al producatorilor de medicamente si al pacientilor; pacientii sunt dusmanii medicilor, ai CNAS si ai producatorilor de medicamente. Ar putea fi prieteni medicii, producatorii de medicamente, CNAS si pacientii intru binele acestora? Exclus.

  Reply
 4. Adelin

  @Cornelia
  Money, money, money – asta e explicatia.
  pe cine mai intereseaza pacientii, sanatatea si buzunarul lor?
  in nici un caz pe companii.

  Reply
 5. Gigiduru

  Din lista lipsesc foarte multe alte astfel de companii.
  De Sanofi Aventis membră Zentiva n-auzirăţi?

  Reply
 6. Moisi Petruta

  Cunosc un caz concret al unei rude bolnave care nu a putut beneficia de un medicament ,marca PFIZER la pretul de 1.400 euro ( am verificat, acesta este pretul de vanzare in farmaciile din Viena) : erau posibile doua scenarii: fie administrabil in spital, dar prudei mele ii lipsea un parametru la una dintre multele analize, la o diferenta de o linie, pentru a fi internata, si deci, de a beneficia de medicamentul asigurat prin CNAS; fie cumparat direct din farmacii la acelasi pret, cost, imposibil de acoperit de catre persoana in cauza, de fapt de intreaga familie. Si acesta suma pentru tratamentul necesar intr-o luna. persoana in cauza aproape nu se mai poate deplasa nici 200m. Doar un caz din poate sutele de mii de cetateni romani abandonati de sistemul medical, de stat. Multumim pentru informatii

  Reply
 7. Ovi

  Mafia aceasta functioneaza de ani de zile! Spaga se dadea inclusiv la secretarele Comisiilor din cadrul CNAS! Acum ceva anisori Cristian David de la Romastru organiza „congrese” in Brazilia pentru medicii care prescriau Enbrel, iar reprezentantii medicali erau bonusati sau concediati in functie de vanzari si spaga data.
  Iar oncologia e doar una dintre arii; peste tot unde exista bani multi si program national, exista spaga: hepatita C, bolile reumatismale, psihiatria.
  Sistermul actual cu Comisii si dosare favorizeaza exact acest tip de spaga. DNA-ul ar trebui sa se mai uite si pe la alte firme, sa vedeti apoi cereri de scaderi de pret (spagile se trag din preturile umflate ale multor medicamente- ma refer aici mai ales la originale)

  Reply
 8. jules

  Hai măi Ovidiu, te-a dat Romastru afară și ai găsit momentul sa arunci cu pietre? B-) cine lucrează în domeniu știe cine, ce cât, cum, unde. Câți mai fac promovare și vânzare etică? Probabil ca or sa pice tot revii ăia amărâți.

  Reply
  • Ovidiu

   @ Jules
   Indiferent de diferendul cu Romastru (sunt vreo 15 ani de-atunci), chestia cu spaga ramane in picioare- acolo doar era pe fata si cu plicul; ca si chestiile cu concediatul „neperformantilor”. Nu cred ca toti repii stiu cat si cum se plateste (vezi contractele de speakeri cunoscute doar de cei de pe la birouri), ceea ce e mai bine. Sisitemul acesta prin care da spaga ca sa prescrie medicul un anumit medicament e un sistem in favoarea producatorilor, nu al pacientilor, nu al medicilor. Daca e sa compari medicamente mai vechi cu unele mai noi, poti vedea cum „performantele” sunt intoarse din designul studiului. Si beneficiul real pentru pacient nu exista. Si atunci de ce s-ar plati mai mult un produs cu aceeasi eficacitate? In Norvegia banii de sponsorizari se strang intr-un fond pentru participarea la congrese. Medicul face o solicitare si poate fi acceptat ca participant sau nu. In Belgia exista fonduri in fiecare spital, iar cheltuielile de congrese sunt deductibile.
   Vezi, uite de-aia in continuare pe activitatea de servicii medicale din Romania nu dau spaga, desi se practica in piata. Pentru ca are picioare scurte si ajunge funia la par…

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *