Romania Curată

Lista copiilor candidati creste Fiu si fiica de baroni locali cu contracte de milioane de euro cu statul

Echipa Romania curata a descoperit doi noi copii de baroni locali care candideaza pe pozitii eligibile. De pilda, familia lui Sorin Dan Moldovan, candidat ARD-PDL pentru in judetul Vaslui, incluzandu-l si pe candidat, a facut afaceri cu statul in perioada 2007-2012 in valoare de 88 145 681 de milioane de euro. Iar candidata USL-PSD, Iulia Cristina Dumitrache a avut, alaturi de tatal sau, cateva chestiuni de explicat Agentiei Nationale de Integritate.

Sorin Dan Moldovan candidat ARD-PDL pentru Camera Deputatilor, Colegiul 5 Vaslui

Este fiul lui Ovidiu Petrica Moldovan, om de afaceri si membru PDL din Oradea, ale carui firme au derulat mai multe contracte cu statul in ultimii ani, in valoare de 88 145 681 de milioane de euro. Ovidiu Moldovan fiul este in acelasi timp finul fostului primar din Oradea si actual senator de Bihor, Petru Filip, ales pe listele PDL care a dezertat in aprilie 2012 la PSD.

Ascensiunea
Sorin Dan Moldovan a cunoscut o ascensiune rapida atat in organizatia de partid cat si in administratia publica. Astfel, in 2008 el a fost ales presedinte la nivel national al organizatiei studentesti a PDL. Un an mai tarziu, la varsta de 23 de ani, a fost angajat in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului direct pe o functie de director general. In paralel, a lucrat ca economist la una dintre firmele tatalui sau, SC Construct Mod SRL, care derula la vremea respectiva un contract in valoare de 170,8 milioane de lei atribuit de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania pentru reabilitarea unui tronson cu o lungime de 33 de kilometri al Drumului National 76, in judetele Arad si Bihor.

Ulterior, in 2010 a devenit vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport, cu rang de subsecretar de stat.

Totodata, a fost numit si in functia de presedinte al Comisiei Nationala de Actiune impotriva Violentei in Sport din cadrul ANTS.
Nu figureaza ca asociat sau actionar la nicio societate comerciala, in schimb exista mai multe societati comerciale controlate de tatal sau, Ovidiu Petrica Moldovan si alti doi membri ai familiei: Simion Moldovan (bunic) si Ana Corina Moldovan. Acestea sunt: CONSTRUCT MOD SRL, LABRACOM CONSTRUCT SRL (fosta LABRA SOFT SRL), CONTAMOD SRL, INVECON SRL , CLINICAL IMAGE SRL.

Afacerile si toleranta ANAF
Familia lui Sorin Dan Moldovan, candidat ARD-PDL in judetul Vaslui, incluzandu-l si pe candidat, a facut afaceri cu statul in perioada 2007-2012 in valoare de 88 145 681 de milioane de euro. 8,3 milioane EUR reprezinta doar valoarea unui singur contract incheiat de Firma LABRA SOFT SRL (in 2011 denumirea a fost schimbata in LABRACOM CONSTRUCT SRL) a incheiat in 2003 cu Primaria Oradea un contract in valoare de 8,3 milioane EUR pentru inlocuirea a 9,9 km de linie de tramvai in Oradea.

Dintre toate aceste afaceri cu statul, declaratia de interese completata si depusa de candidatul Sorin Dan Moldovan in octombrie 2012 nu mentioneaza decat patru contracte. De asemenea, pentru datoriile a doua firme INVECON SRL si LABRACOM CONSTRUCT SRL in valoare de aproape 500.000 lei s-au acordat inlesniri la plata.

Iulia Cristina Dumitrache , candidat USL-PSD pentru camera Deputatilor, colegiul 3 Constanta

Ascensiunea
Este fiica lui Ion Dumitrache, consilier judetean Constanta din partea PSD si om de afaceri cu contracte cu statul. In 2008, timp de sase luni Ileana Dumitrache a fost consilier judetean din partea PSD. In acelasi an este ales deputat de Constanta.

Ileana Dumitrache este membru al Tineretului Social Democrat si al Organizatiei de Femei a PSD, inca din 2001.

Averea tatalui Ilenei Dumitrache, Ion Dumitrache, a fost estimata de revista Forbes in 2010 la 15 milioane de euro si la 55 milioane de euro de Top 300 Capital. Potrivit Forbes constănţeanul este acţionar la nu mai puţin de 12 societăţi comerciale.

Omul de afaceri deţine aproximativ 370 de hectare de teren agricol şi 30 de hectare de teren forestier în judeţul Dolj. În prezent, Ion Dumitrache şi familia controlează, printre altele, Şantierul Naval Midia Năvodari, ziarul local Observator, un lanţ de farmacii şi mai multe spaţii comerciale. În paralel, este acţionar la Marina&Santis, firmă care deţine 54,02% din Muntenia Estival 2002 S.A. Hotelul Muntenia, de două stele, este situat la 50 de metri de plajă, în staţiunea Olimp.

Tata si fiica, probleme cu Agentia Nationala de Integritate
Ileana Dumitrache a fost reclamată in 2011 procurorilor instanţei supreme, pentru un posibil fals în declaraţiile de avere, de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care au constatat că aceasta nu şi-a declarat mai multe venituri. În urma anchetei, inspectorii de integritate au descoperit că deputatul PSD nu a trecut în declaraţiile de avere depuse în anii 2008, 2009 şi 2010 mai multe venituri din salarii, atât de la Camera Deputaţilor cât şi de la alte societăţi pentru care a lucrat, înainte sau după ce a devenit parlamentar.

Agentia Nationala de integritate a constatat si ca tatal Ion Dumitrache s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, pe durata exercitării mandatului de Consilier judeţean, respectiv 2008 – 2012, S.C. EUROSANTIS S.R.L. (societate comercială la care acesta deţine, împreună cu soţia, calităţile de asociat, respectiv funcţiile de administrator) a încheiat contracte cu institutia la care lucra, respectiv Consiliul Judetean.

Contracte cu statul: 7.191.209 doar de la Consiliul Judetean

ANI a descoperit un număr de 28 contracte de furnizare produse, în valoare totală de 7.191.209,64 Lei, incheiate cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, aflată în subordinea Consiliul Judeţean Constanţa.

Numarul copiilor candidati creste astfel, in urma continuarii verificarilor, la zece. Daca mai stiti si alte odrasle, dati-ne de stire. Va invitam sa folositi sectiunea comentarii de mai jos.

Intrand pe VERIFICA INTEGRITATEA CANDIDATULUI puteti verifica in ce colegiu votati si care sunt performantele candidatilor dumneavoastra.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *