Lista candidatilor la alegerile pentru Parlamentul European care nu indeplinesc criteriile CPC-AE

Au fost monitorizati un numar total de 100 de persoane, reprezentand candidatii cu sanse de a fi alesi, conform sondajelor de opinie. Nu au fost monitorizati candidatii de pe pozitii inferioare, sau ale partidelor care nu au sanse sa atinga pragul electoral, deci absenta lor de pe aceasta lista nu reprezinta un certificat de integritate.

Urmatorii candidati nu intrunesc criteriile Coalitiei pentru un Parlament Curat – Alegeri Europene si ar fi preferabil sa se retraga din competitia electorala

Partid / Candidat

Motiv

Partidul Democrat

PETRU FILIP
Loc 3

Primar al municipiului Oradea, Petru Filip a facut obiectul a numeroase acuzatii ale presei locale, dar si ale unor organe de control ale statului, pe motiv de conflict de interese in raport cu afacerile familiei sau ale unor apropiati, care ar beneficia de contracte cu autoritatile locale.

MARIAN ZLOTEA
Loc 8

Presa a semnalat despre faptul ca fundatia d-lui Zlotea a primit o finantare de la administratia locala in perioada in care el detinea o pozitie publica in administratie, fiind astfel in conflict de interese.

Partidul National Liberal

DANIEL DAIANU
Loc 2

A fost trei ani ofiter al Directiei de Informatii Externe a Securitatii, fapt pe care l-a facut public dupa Revolutie. Are verdict de la CNSAS ca nu a facut politie politica. Nu exista acuzatii sau dovezi ca, in afara perioadei mentionate ar mai fi avut vreo legatura cu Securitatea.

CRISTIAN ANGHEL
Loc 10

Primarul de Baia Mare, Cristian Anghel a fost trimis in judecata de DNA pentru ca ar fi achizitionat pentru primarie un imobil supraevaluat, cu un prejudiciu presupus la bugetul local de aproape 400.000 de EURO.

Partidul Romania Mare

DANIELA BURUIANA-APRODU
Loc 2

In declaratiile de venit din 2005, 2006 si 2007 sotii Buruiana-Aprodu au raportat venituri oficiale semnificativ mai mici decat bunurile pe care le detin sau pe care le-au achizitionat. D-na Buruiana declara un apartament si o casa de vacanta dobandite prin donatie de la o persoana neprecizata. A fost citata si pe lista din 2004.

CRISTIAN STANESCU
Loc 5

Dl. Stanescu este traseist politic: a fost la APR, la PD si apoi la PRM. Potrivit presei, ca membru al Consiliului Judetean Brasov intre 2000 si 2004 s-a aflat in incompatibilitate, fiind in acelasi timp in Consiliul de Administratie al Regiei Autonome Judetene de drumuri si poduri. A fost citat si pe lista din 2004.

NICOLAE PATRU
Loc 6

Nicolae Patru a fost inainte de 1990 sef al Cooperativei de Consum Olanesti. Citand note ale SRI, saptamanalul Academia Catavencu a publicat in 2000 un articol din care reiese ca senatorul PRM Nicolae Patru a fost un participant activ la mineriada din 1999. Patron al brutariei Alpex SRL, i-a aprovizionat cu alimente pe mineri si a gazduit circa 100 dintre ei la sediul PRM Valcea. A semnat in numele PRM declaratia-apel a liderilor politici locali de solidarizare cu minerii care invadau Bucurestiul. A fost citat si pe lista din 2004.

Partidul Social Democrat

ADRIAN SEVERIN
Loc 2

Conform unui raport al Corpului de Control al Guvernului, a primit o locuinta de la primarie in 1991, iar o alta a fost repartizata socrilor sai, desi nu indeplineau conditiile legale (fiecare aveau deja o locuinta proprietate personala in Bucuresti). Ulterior a devenit chirias al RAPPS, desi functia l-a indreptatit doar pentru o scurta perioada la o locuinta de protocol, bucurandu-se ani de zile de o chirie insignifianta pentru apartamentul de 270 m2 din bulevardul Kisselef.

IOAN MIRCEA PASCU
Loc 7

A fost ministru al apararii in perioada achizitionarii a doua fregate din Marea Britanie pentru care la Londra doua persoane au fost arestate pentru coruptie. Ancheta din Romania este inca in derulare si nimeni nu a fost pus sub acuzare. Conform presei, in timpul ministeriatului sau s-au facut multe achizitii fara licitatie, existand la aceasta ori circa 16 dosare contra unor generali si functionari ai MApN. A fost citat si pe lista din 2004 pentru acte nedemocratice in timpul mandatului sau ca ministru al Apararii.

Uniunea Democratica Maghiara din Romania

ROZALIA-IBOLYA BIRO
Loc 4

Viceprimar al municipiului Oradea, d-na Biro a profitat, conform presei locale, in mod repetat de pe urma pozitiei sale publice. D-na Biro este asociata in mai multe firme cu Alexandru Kiss, presedinte al Consilului Judetean Bihor, a carui angajata a si fost. Firmele lor au incheiat afaceri avantajoase cu primaria.

Partidul Noua Generatie – Crestin Democrat

GEORGE BECALI
Loc 1

Multimilionarul George Becali are destule probleme cu legea, desi nu a fost condamnat pana in prezent de nici o instanta. Conform presei, este cercetat de DNA pentru dare de mita in urma unui avantajos schimb de terenuri cu Ministerul Apararii. Presa a relatat si despre alte dosare, tot la DNA, in care ar fi cercetat pentru inselaciune, evaziune fiscala si practici incorecte legate de clubul de fotbal „Steaua” al carui proprietar este.

Proiectul Coalitiei pentru un Parlament Curat – Alegeri Europene 2007 se deruleaza cu sprijinul financiar al Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe – CEE Trust.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *