Romania Curată

Lista alba-neagra a noului guvern Ponta

Noul guvern Ponta arată bine. Întrebarea este însă dacă omenii tineri cu diplome din Occident precum cei doi miniștri de finanțe, Ioana Petrescu și Liviu Voinea, sau Gabriela Szabo (foto) sau Răzvan Nicolescu (noul ministru propus al Energiei) nu sînt acolo decît de formă. Pentru că altfel e greu de înțeles de ce să îi faci colegi cu acești membri ai cabinetului de listă neagră:

Dan Șova, noul ministru al transporturilor nu a dovedit în perioada în care era la marile proiecte decît faptul că acționează ca agent al unor interese economice străine de guvernul României. Mai mult, dl. Șova, care a promovat proiectul Roșia Montană în termeni sfidători la adresa interesului național (într-una din versiuni statul se obliga să reemită autorizațiile anulate de instanță, arătînd ce înțelege din statul de drept dnul Șova) și-a făcut o specialitate în a discuta cu firme la care mama lui este sau a fost avocat (Gabriel Resources, Bechtel).

Eugen Nicolicea, avocatul informal al corupției politice în comisia juridică de la Camera Deputaților este cel care de ani de zile luptă contra legislației anticorupție și a condus în marțea neagră ostilitățile contra statului de drept. Numirea sa confirmă faptul că Victor Ponta nu dezavuează de fapt cele întîmplate atunci și a făcut pasul înapoi doar de nevoie. Dl. Nicolicea este deci promovat.

Liviu Dragnea rămîne cu problema trimiterii sale în judecată în dosarul Referendumul. Chiar dacă nu sînt aparent dovezi directe în privința sa în dosar, rezultatul este incert.

Victor Ponta are el însuși problema unui plagiat declarat de către Universitatea din București, care i-a conferit original titlul de doctor. Curtea Supremă se va pronunţa pe 17 martie în dosarul în care Ponta a fost reclamat că a plagiat.

Daniel Constantin este dator lui Dan Voiculescu o sumă care depășește cu mult capacitatea sa de plată pe salariul actual (300.000 euro, conform declaratiei sale de avere),ceea ce ridică întrebări asupra capacității sale de a acționa autonom și în beneficiul cetățeanului.

 

Vezi mai jos lista completă a guvernului Ponta III:

VICTOR PONTA – prim-ministru

LIVIU DRAGNEA – Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice

GABRIEL OPREA – Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne

DANIEL CONSTANTIN – Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

KELEMEN HUNOR – Viceprim-ministru, Ministrul Culturii

IOANA PETRESCU – Ministrul Finanţelor Publice

TITUS CORLĂŢEAN – Ministrul Afacerilor Externe

MIRCEA DUŞA – Ministrul Apărării Naţionale

ROBERT CAZANCIUC – Ministrul Justiţiei

REMUS PRICOPIE – Ministrul Educaţiei Naţionale

EUGEN TEODOROVICI – Ministrul Fondurilor Europene

NICOLAE BĂNICIOIU – Ministrul Sănătăţii

CONSTANTIN NIŢĂ – Ministrul Economiei

DAN ŞOVA – Ministrul Transporturilor

ROVANA PLUMB – Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice

KORODI ATTILA – Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice

RĂZVAN COTOVELEA – Ministrul pentru Societatea Informaţională

GABRIELA SZABO – Ministrul Tineretului şi Sportului

EUGEN NICOLICEA – Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul

BOGDAN STANOEVICI – Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni

DOINA PANĂ – Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură

LIVIU VOINEA – Ministrul delegat pentru Buget

FLORIN JIANU – Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism

RĂZVAN NICOLESCU – Ministrul delegat pentru Energie

MIHNEA COSTOIU – Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică

AURELIA CRISTEA – Ministrul delegat pentru Dialog Social

Scrie-ne şi tu ce părere ai despre acest guvern!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Lista alba-neagra a noului guvern Ponta

 1. Veronica N

  Nu prea inteleg rostul celor 7 ministri delegati.
  Platim niste ministri in plus.

  Care sunt, de exemplu, obiectivele Ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică. Ce urmeaza a face? Cum ii analizam activitatea la sfarsitul anului univesitar, de exemplu? Atunci Ministrul Educaţiei Naţionale are vreo legatura cu sistemul universitar?

  Reply
 2. Laura

  La nivel personal, eu ii tin pumnii Dnei Petrescu, imi doresc mult sa reuseasca. Daca va face treaba buna, va fi atacata nu numai de rechinii politici si economici cu interese in jurul MFin, dar si de masculii alfa din cercurile politice si financiare romanesti, pentru care o femeie, si cu educatie complet ne-ASE, la conducerea MFin e probabil un soc. Deja am auzit comentarii de tipul du-te inapoi la Harvard-ul tau, ca nu stii cum sunt lucrurile pe aici… Ii doresc sa reusasca, si sper ca Dl Ponta o va sprijini, cu toate pacatele lui.

  Reply
 3. stefsoh

  Am reusit sa-mi rezerv putIn timp sa urmaresc,, audierea ‘ viitorilor ministri in ,,comisiile de specialitate’. Un spectacol jalnic, grotesc care-mi aminteste cum erau examinati pe vremea lui Ceausescu cei carora trebuia sa li selibereze certificate de 8 xlase.
  M-am intrebat, ma intreb si voi intreba mereu : Un profesor, un medic, un inginer, un sofer, un bucatar etc, etc.urmeaza ani grei de cursuri, examene, seminarii,teoretice si practice si abia dupa aceea i se elibereaza o diploma ca sa-si afle un loc si un salariu aproape simbolic.
  Ca sa ajungi ministru e doar nevoie sa fii membru de partid si atat. Ca din medic veterinar devii ministru al culturii si chiar vuce prim. Ca din medic dentist te ocupi de sport nu mai conteaza. Si asa tot nu faci decat ce se spune,. are asta e DEMORATIA.. Ai insa salariu gras, masina la scara, faci legi ca sa respinga CCR tRAI NINECO, CU BANII DE LA CONTRIBUANILI, NU DE LA BUGET ? M-as mira. Dar mai e nevoie sa ma mai mir, cand din merceolog devii ministru al sanatatii sau chiar de finante ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *