Constantin-Alexandru Manda

Lipsa transparenței se plătește! Elevii constănțeni au acționat în instanță 20 de localități!

Din nefericire, lipsa transparenței în administrația publică locală nu este o noutate în România. Ce este însă lăudabil este faptul că cetățenii nu mai stau impasibili și sancționează nepăsarea și rea-voința autorităților. Era sau nu de așteptat, un exemplu de bună practică vine din partea elevilor, care dovedesc din nou că activismul temeinic este cel făcut cu legea în mână. Luni, 13 august, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a depus la Tribunalul Constanța cereri de chemare în judecată împotriva a 20 de primării din județul Constanța pe motivul depășirii termenului maxim de răspuns la solicitarea trimisă în data de 3 iulie prin care au fost cerute mai multe informații de interes public referitoare gradul și modul în care unitățile administrativ-teritoriale își îndeplinesc obligațiile pe care le au conform Legii educației naționale.

Lista rușinii! Ce primării refuză să respecte legea?

23 August, Agigea, Aliman, Castelu, Ciobanu, Cogealac, Comana, Crucea, Ovidiu, Negru Vodă, Cuza Vodă, Dobromir, Independența, Ion Corvin, Siliștea, Tortoman, Tuzla, Mihail Kogălniceanu, Mereni și Gârliciu sunt unitățile-administrativ teritoriale care au ales să pună bețe-n roate Asociației Elevilor din Constanța, refuzând să spună ce fac ei pentru școală și elevii comunității locale.

Anual, AEC realizează studiul ”Indexul accesului la educație”, care își propune să aducă în atenția opiniei publice nivelul la care autoritățile locale își respectă îndatoririle în ceea ce privește educația. Studiul se bazează pe 8 indicatori, printre care: existența de credite bugetare în vederea asigurării cheltuielilor pentru investiții, acordarea burselor școlare și cuantumul acestora, asigurarea pazei unităților școlare etc. Pentru realizarea studiului sunt trimise adrese către toate primăriile din județ, fiind solicitate informații de interes public, conform art. 7, alin. (1) din Legea nr. 544/2001, acestea având obligația legală de a transmite un răspuns în termen de maximum 10 zile, cu posibilitatea prelungirii la 30 de zile, cu condiția trimiterii unei înștiințări. Din nefericire, au trecut chiar 40 de zile, iar primăriile de mai sus au ales să arate lipsă de respect față de litera legii, dar și față de elevi, refuzând să ne transmită informațiile solicitate. Astfel, în data de 13 august a.c., AEC a depus la Tribunalul Constanța 20 de cereri de chemare în judecată, solicitând răspunsurile la adresa trimisă.” a transmis Asociația Elevilor din Constanța în comunicatul remis redacției România Curată.

Președintele AEC, Andrei-Mihai Tănase, a declarat: „Este de-a dreptul tragic faptul că, în anul 2018, într-o societate care se vrea a fi democratică, lipsa transparenței în administrația locală se resimte atât de tare, reprezentanții autorităților persistând în a arăta o lipsă cruntă de respect atât față de accesul cetățenilor la informații de interes public. Chiar și după ce am așteptat 40 de zile de la trimiterea adresei, crezând că cineva se va sesiza, răspunsurile nu au venit, ceea ce e o clară dovadă a faptului că edilii nu doresc ca starea educației din comunitățile lor să iasă la iveală. Dorim să reiterăm faptul că nu ne vom arăta pasivi la orice dezinteres sau sfidare față de elevii din județul Constanța și nu vom ezita să folosim instrumentele legale puse la dispoziție pentru a rezolva aceste situații.”

Societatea Academică din România felicită Asociația Elevilor din Constanța, membră a Alianței pentru Școli Curate, pentru inițiativa sa. Cunoști alte cazuri de bună practică sau vrei să te implici în alianța care urmărește creșterea gradului de bună guvernanță și transparență a școlilor din România? Așteptăm mesajul tău pe adresa contact@scolicurate.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Lipsa transparenței se plătește! Elevii constănțeni au acționat în instanță 20 de localități!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *