Romania Curată

Leroy Merlin anunță că nu mai cumpără lemn de la Schweighofer

După rețeaua de bricolaj Hornbach, și Leroy Merlin a anunțat încetarea relațiilor de afaceri cu compania Schweighofer, care a pierdut certificarea FSC la 17 februarie 2017.

Leroy Merlin, unul dintre cei mai importanți retaileri de bricolaj la nivel mondial și unul din liderii pieței de bricolaj din România, a anunțat, într-un comunicat transmis către România Curată, întreruperea colaborării cu companiile care nu dețin certificările de sustenabilitate FSC și PEFC. Potrivit surselor noastre, ar fi vizate în jur de 10 companii, între care Schweighofer Holzindustrie, care a pierdut recent certificatul FSC.

Începând cu luna februarie, Leroy Merlin (LM) a demarat procesul de delistare a tuturor produselor din lemn, provenite de la companii naționale și internaționale, care nu respectă standardele de sustenabilitate și certificările FSC (Forest Stewardship Council) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), se mai arată în comunicatul LM. Procesul de înlocuire a produselor delistate se va întinde pe o perioadă de maxim 3 luni, timp în care Leroy Merlin România va identifica noi furnizori.

Pe 22 decembrie 2016, retailerul german de bricolaj Hornbach anunțase că va înceta relaţiile comerciale cu Holzindustrie Schweighofer, pe segmentul lemnului pentru construcţii şi a lemnului rindeluit.

„Ţinem ca furnizorii şi partenerii noştri de afaceri să respecte principiile unei silviculturi responsabile. Colaborăm strâns cu furnizorii noştri pentru a dovedi provenienţa lemnului şi pentru a împiedica existenţa în sortimentul nostru a produselor din lemn din surse incerte sau ilegale. Din acest motiv am fost permanent în dialog strâns cu Schweighofer şi FSC (Forest Stewardship Council). Am urmărit atent procesul de re-certificare a Schweighofer şi am decis să încetăm colaborarea cu această companie pe segmentul lemnului pentru construcţii şi a lemnului rindeluit”, a declarat Mugurel-Horia Rusu, directorul general al Hornbach România.

Astfel, colaborarea dintre Hornbach şi Holzindustrie Schweighofer a încetat începând cu luna ianuarie, iar pentru gama de lemn pentru construcţii şi lemn rindeluit a fost ales deja un furnizor nou.

Certificatorul Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat, la 17 februarie, că a decis să se disocieze de cel mai mare procesator de bușteni al Europei, Holzindustrie Schweighofer. Decizia a reprezentat o recunoaștere pentru munca activiștilor de mediu, între care și România Curată, care au denunțat în numeroase rânduri practicile dăunătoare  mediului ale concernului austriac Holzindustrie Schweighofer.

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Leroy Merlin anunță că nu mai cumpără lemn de la Schweighofer

 1. VreauVerde

  Cei de la Schweighofer, dacă sunt deștepți și vor să-și salveze obrazul și afacerea, ar trebui să facă publică o bază de date cu toate documentele de intrare a lemnului, să demonstreze că au fost cumpărători de bună credință și că nu de la ei a pornit jaful … Dacă e cazul, bineînțeles.

  Reply
 2. Kross

  De unde reiese ca nu va mai cumpara? Momentan detin certificatul PEFC si conform legislatiei este suficient.Sint curios de unde vor cumpara,probabil ca Verestoy a pregatit o oferta mai buna,la negru.

  Reply
 3. Pauna Gheorghe

  Firmele care se respecta nu participa la crimele care se fac impotriva padurilor din Romania sau de oriunde altundeva. Felicitari Leroy Merlin ! Asteptam si alte reactii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *