Romania Curată

Legile sunt pentru proşti: unul dintre oamenii lui Ponta din teritoriu are casă construită ilegal

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Ioan Oleleu, membru de vază al PSD, are o casă ridicată fără autorizaţie de construire. Imobilul este situat pe strada Dealul Fânaţelor, de pe Valea Chintăului, în intravilanul municipiului Cluj-Napoca. De fapt, pe terenul de 900 mp deţinut de politician există mai multe construcţii cu fundaţie, care necesită autorizare: două acareturi şi un gard.

„În urma controlului tematic efectuat de Poliţia Locală, Serviciul Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii în zona Oaşului, Valea Chintăului, Drumul Fânaţelor, Florilor şi Dealul Fânaţelor au fost verificate 36 de imobile. Dintre acestea au fost identificate cinci construcţii edificate în perioada 2010-2014 fără autorizaţie de construire, printre care şi construcţia la care faceţi referire”, este răspunsul dat de primărie, la solicitarea ZIUA de CLUJ.

În calitate de consilier judeţean, la început de mandat, Oleleu a rostit un jurământ: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului). Aşa să-mi ajute Dumnezeu”. Se pare, însă, că PSD-istul este în dezacord cu legea. Ca să facem o comparaţie colorată, e ca şi cum Papa ar fi prins cu o prostituată.

Ce se va întâmpla cu proprietatea sa? Marea speranţă a lui Oleleu este ca termenul până la care poate fi sancţionat să se prescrie. Acest lucru se întâmplă, potrivit Legii 50 din 1991, actualizată în 2014, la doi ani de la terminarea construcţiei.

Speranţa lui Oleleu este întreţinută şi de responsabilii din Primăria Clujului

În 21 iulie anul trecut, un site de ştiri publica informaţia potrivit căreia casa vicepreşedintelui CJ a fost ridicată fără autorizaţie. În mod cu totul inexplicabil, nimeni de la primărie nu s-a autosesizat.

Potrivit articolului 27 din legea 50, primarul are OBLIGAŢIA de a urmări disciplina în construcţii şi să aplice sancţiuni în cazul unor abateri; atribuţii în acest sens au şi arhitectul-şef, respectiv departamentul specializat din poliţia locală.

Municipalitatea a trecut la controale abia după sesizarea din 2 februarie a cotidianului ZIUA de CLUJ. „Comisia de intrare în legalitate din cadrul primăriei Cluj-Napoca va fi consultată cu privire la modalităţile de soluţionare din punct de vedere urbanistic a situaţiei din zona respectivă”, se spune în adresa municipalităţii. Letargia primăriei nu este altceva decât un act de discriminare faţă de cetăţenii corecţi ai oraşului.

Ce sancţiuni prevede legea nr. 50: în primul rând, o amendă între 1.000 şi 10.000 de lei. Apoi, se poate merge chiar până la demolare. „Odată cu aplicarea amenzii pentru contravenţiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. a) si b) se dispune oprirea executării lucrărilor, precum şi, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizaţiei sau de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termenn stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei”.

„Eu am cumpărat terenul de pe Valea Chintăului, încă din 2007, împreună cu frații mei. Tot atunci am angajat și o echipă de specialiști care s-a ocupat de documentația urbanistică, pentru că îmi doream foarte mult să construiesc o casă pentru familia mea. Primarul Sorin Apostu nu numai că nu a dorit să-mi aprobe documentația, nici măcar nu mi-a introdus dosarul în comisia de urbanism. Am tot așteptat și de fiecare dată când erau ședințe de urbanism, dosarul meu era scos de pe ordinea de zi. În 2010 am început lucrările și am tot sperat că între timp se va aproba și documentația urbanistică și că vom fi în ordine cu toate actele. Am ales să construiesc pe structură metalică ușoară, pentru că am ieșit mult mai ieftin, iar în 2011 m-am mutat cu familia în această casă. Nici acum nu e gata în totalitate lucrarea”, spunea Oleleu, în 21 iulie 2014. Joi, el nu a răspuns la solicitările jurnaliştilor.

Pe larg, AICI.

casa oleleu


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *