Romania Curată

Lansarea Coalitiei pentru o Presa Curata: `Sa vina presa sa-i scoatem lesa`


Societatea Academică din România (SAR), Centrul pentru Jurnalism Independent  (CJI) şi Active Watch au lansat joi proiectul Coaliţiei pentru o Presă Curată (CPC). Această iniţiativă s-a dovedit a fi necesară după ce în ultimii ani independenţa editorială şi imparţialitatea presei romanesti au fost puse sub semnul întrebării de organizaţii de monitorizare interne şi internaţionale.

`Independenţa editorială şi interesul public au fost deseori sacrificate în favoarea intereselor politice şi economice ale patronilor trusturilor de media. Media a părăsit de multe ori misiunea de informare pentru a apăra interese private.” Acestea sunt doar câteva dintre concluziile raportului „FreeEx 2013 – Libertatea Presei în România”, lansat recent de ActiveWatch.

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Lansarea Coalitiei pentru o Presa Curata: `Sa vina presa sa-i scoatem lesa`

 1. jurnalist de teren

  Da, cum să nu – putem merge chiar și de două ori? Să ascultăm cum vorbește despre transparența finanțării Iulian Comănescu? Pai dacă porniți cu experți, de care sunt sătule redacțiile din București, nu stiu dacă veți fi credibili in vreo redacție chiar și de presa județeană. Eu spun că e timpul să faceți ceva serios, dacă tot aveți de cheltuit niște bani – probabil europeni. Dacă nu puteți să faceți, măcar nu mai uzați ideea de activism si civism pentru presă.

  Reply
 2. alinaMP

  Pai nu stiu, daca ideile mele sunt proaste, macar eu nu am luat niciodata vreun ban de la nici un mogul si mi-am cistigat procesele cu toti, veniti sa ma ascultati pe mine, care nu iau nici un ban nici in acest demers si nici in vreunul…sint voluntar…Pe afis trecem pe toti cei care confirma, dara veniti si dvs si aveti si un nume vi-l trecem si pe al dvs pe afis….

  Reply
 3. jurnalist de teren

  nu aveți nicio șansă să mișcați ceva fără oameni de incredere și cu o reputație bună. iar asta e valabil, așa cum o știm, in orice domeniu din Romania sau de oriunde. Unde e valabil principiul că nu ideile ne lipsesc, ci oamenii suficient de credibili incat să fie luați in serios cand expun idei atat de banale in utilitatea și necesitatea lor. Scriu acestea pentru că da, e nevoie să fie pusă și ridicată această problemă. Dar….

  Reply
 4. alinaMP

  Cred ca dnii Guran si Tolontan, care se numara prinre prietenii ARC au aceasta reputatie. In rest spunem bine ai venit oricui vine, inclusiv dvs.

  Reply
 5. jurnalist de teren

  cei 2 da, tolontan si guran, dar nu-s nici suficienți și nici nu asta e metoda de-a deștepta lumea din presa, lumea e deja deșteptată – ce puteți spune mai mult decat se știe? căruia din telespectatorii lui Ghiță ii pasă cum caștigă contractele Ghiță? sau căruia din milioanele de telespectatori ai lui Felix le pasă că Voiculescu e condamnat? asta ca sa vorbim numai de doi insi cărora le stim sursele de finanțare. nu vedeti că problema nu e aici? cei doi,tolontan si guran, ar face bine, dacă tot se implică, să nu ne spună niște concluzii pe care nu doar că le stim, ci le si simtim. ci să se mai alieze cu 2,3,5,7 ca ei și să facă o enclavă de normalitate astfel incat să fie la un moment dat o alternativă pentru cei captivi in ziarele și televiziunile care n-au făcut niciodată vreun secret di sursele de finanțare și acționari. și care, pană la lansarea proiectului, vor mai avea de intretinut niste familii – cat pentru o viata profesionala intreaga. tot restul sunt prilej de vorbe intelinegnte si autosuficiente pentru experti care uneori sunt la fel de … precum mogulii care-i trimit pe contracte de prestări servicii (exista mai multe forme de supt) pe la acțiuni civice. nu mai dau nume.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *