Mihai Goțiu

Lăcomia PSD, sub microscop. Căpușa monstruoasă

Nu e o noutate: bugetul Cercetării din România ar fi vizibil doar dacă îl privim cu microscopul. Dar așa infim cum e, tot se găsesc niște căpușe roșii să-l paraziteze. Asta e lăcomie în stare pură și asta dă măsura Guvernării Dragnea Dăncilă: să te hămesești și la un buget din categoria ”zero și ceva” din PIB.

Într-un moment în care România e dată peste cap de scandalul CCR, în Comisia de Învățământ de la Senat a venit legea de abilitare a Guvernului să emită ordonanțe peste vară. La ”Capitolul VIII, Cercetare” e menționat: ”crearea unui nou cadru legislativ coerent privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, cu definirea unui instrument de finanțare clar, respectiv Programul Nucleu, Program multianual, în sistem competițional, și care poate dezvolta rezultate ale cercetării în acord cu obiectivele Strategiei Naționale CDI”.

În traducere liberă, pentru cei mai puțin familiarizați cu domeniul, asta înseamnă modificarea sistemică a legislației cercetării din pix, fără consultare și dezbatere publică, pentru a putea direcționa mâna aia de bani către grupurile prietene PSD din domeniu. Asta ca ”premiu” după ce anul trecut, Guvernele Dragnea Grindeanu & Tudose au reușit performanța de a face vizibilă cercetarea românească în cele mai prestigioase publicații internaționale din domeniu, ”Science” și ”Nature”. La capitolul ”Așa NU. Vai de mama ei de cercetare”. Și după ce, pe site-ul Ministerului Cercetării, am fost anunțați, în urmă cu doar câteva luni, că un cercetător român ar fi descoperit și construit un… perpetuum mobile, adică sursa aia de energie care se auto-generează la infinit, fără a mai avea nevoie de vreun impuls suplimentar.

Din păcate, infinite în România sunt doar lăcomia, impostura, incompetența, clientelismul ori nesimțirea unor guvernanți. În unele domenii se vede cu ochiul liber. Pentru alte domenii, cum e cel al cercetării e nevoie de microscop. Imaginea e grotescă: o căpușă monstruoasă care sufocă și înfulecă orice celulă care ar putea resuscita societatea românească.


Mihai Goțiu, blog de parlamentar


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *