Constantin-Alexandru Manda

La răscruce de drumuri. Va fi UB o universitate pentru studenți?

Astăzi, comunitatea academică a Universității din București își dă un test important, definitoriu pentru drumul pe care îl va urma: alegerea viitorului rector. 1191 de cadre didactice și 118 studenți reprezentanți sunt așteptați să îl aleagă pe cel care va fi succesorul lui Mircea Dumitru, care fără sorți de izbândă a încercat ca la finalul celor opt ani de rector să devină președintele Senatului Universitătii, fiind însă învins acum două săptămâni de către conf.dr. Claudiu-Paul Buglea.

În „lupta” de la urne sunt prezenți trei candidați: lect.dr. Florin Achim de la Facultatea de Geografie; prof.dr. Marian Preda de la Facultatea de Sociologie și prof.dr. Laurențiu Vlad de la Facultatea de Științe Politice, favoriții acestor alegeri fiind, de departe, ultimii doi. Am fost luni seară a dezbaterea publică dintre candidați și, vă spun sincer, am un gust amar. În primul rând, din cauza dezinteresului. Nu au fost prezente fizic la eveniment mai mult de 100 de persoane, iar dintre aceștia studenții puteau fi numărați pe degete – nu mai mult de 7-8. Și îmi pun astfel și o întrebare legitimă: cum să fie de acord Parlamentul să crească ponderea studenților în alegerea rectorului când abia dacă își dau interesul electorii din prezent, studenții reprezentanți!?

În altă ordine de idei, ca membru al comunității academice, student al Facultății de Drept, consider că se impune clarificarea unor aspecte. Pe scaunul de rector trebuie să fie o persoană care respectă studenții și este conștient că o universitate care nu investește în și pentru studenți nu are cum să o apuce pe calea progresului. Nu am vreo afinitate pentru niciunul dintre candidați, iar indiferent de cel care va primi acest mandat consider că următoarele cinci puncte sunt elemente prioritare, de care este imperios să țină cont:

 1. Reabilitarea urgentă a căminelor existente, în așa fel încât situații ca cea din iarna trecută, când zeci de colegi din căminul Kogălniceanu au stat în frig zile întregi în mijloc de ianuarie, să nu se mai repete. Studenții merită #respect, așa încât dacă spațiile de cazare devin improprii în timpul anului, Universitatea să își asume responsabilitatea și să îi cazeze în alte spații.
 2. Realizarea periodică de modernizări, igienizări și lucrări curente de reparație în căminele deja existente ale Universității, în așa fel încât spațiile de cazare să fie locuibile și să nu mai pună în pericol sănătatea studenților. Amintim aici de amenzile luate în ultimul an de către Universitatea din București pentru condițiil improprii din cămine.
 3. Modernizarea și creșterea capacității de deservire a Cantinei Kogălniceanu, precum și construirea a cel puțin unei noi cantine, având în vedere că în acest moment 30.000 de studenți au la dispoziție un singur spațiu destinat servirii mesei.
 4. Îmbunătățirea serviciilor de orientare în carieră și consilieră psihologică pentru studenți, în special prin aducerea acestor servicii mai aproape de studenți și prin creșterea numărului de psihologi angajați, ținând cont că în acest moment există un psiholog la 10.000 de studenți.
 5. Instituirea unei comisii de anchetă pentru stabilirea persoanelor responsabile de neregulile pentru care Unviersitatea din București a fost amendată în ultimele 12 luni, cumulat, cu 75.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică, în vederea recuperării demarării acțiunilor de recuperare a prejudiciului.

Lista de mai sus este exemplificativă și conține sub 5% din ceea ce este imperios să se întâmple la Universitatea din București pentru ca aceasta nu devină o instituție de învățământ de rangul 2. Le doresc înțelepciune electorilor și fie ca pe scaunul de rector să avem de acum încolo pe cineva care dă dovadă de #respect pentru cei care, în fond și la urma urmei, există o universitate – studenții.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “La răscruce de drumuri. Va fi UB o universitate pentru studenți?

 1. JK

  Ceea ce se întâmplă în universități este un proces care face parte din colapsul general al statului și societății românești. Când ai contact direct cu realitățile, realizezi că dumneavoastră, presa, construiți imagini, nu redați adevărul. Și și-atunci când vă dedicați sincer prezentării adevărului, sunteți victimele iluziei că toate se pot îndrepta prin măsuri juste. Complexitatea a ceea ce se întâmplă ne face ridicole instrumentele cu care o abordăm.
  După amploarea depopulării, după magnitudinea căpătată de impostură (în toate domeniile), politizare și pervertirea serviciilor, dacă ne uităm la cât de departe au ajuns sluțirea mediului și secătuirea resurselor naturale, mâine ar trebui decretată starea de urgență. Aceea ar fi o Românie normală.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *