Kovesi în The Guardian: „Fiecare zi reprezinta un risc pentru sistemul de justiție”

„De cand ordonanta (OUG) 13, de modificare a Codurilor Penale, a fost adoptata, fiecare zi reprezinta un risc pentru sistemul de justitie”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru ediția de duminică a publicației The Guardian.

Comentând faptul că OUG 13 a fost abrogata, Kovesi a spus: „Din punctul meu de vedere, riscul nu s-a schimbat: oamenii care au jurisdictie, care au posibilitatea de a schimba legislatia, sustin acum ca vor aduce amendamente legii”.

„Cel mai important lucru este ca romanii sa simta ca nimeni nu e mai presus de lege – e o chestiune pe care trebuie sa o mentinem”, a subliniat Kovesi pentru The Guardian, adaugand ca legile care favorizeaza infractorii nu ar trebui sa intre in vigoare niciodata.

The Guardian aminteste ca, in total, 18 ministrii ce au facut parte din guvernele care s-au perindat la conducerea Romaniei din 2004 incoace au fost acuzati sau condamnati la inchisoare, alaturi de politicieni de rand, moguli media, judecatori si oameni de afaceri. Multi dintre acestia au ajuns la inchisoare ca urmare a investigatiilor realizate de DNA.

„Eu chiar cred ca DNA ajuta la crearea unei noi Romanii si ca acesta este unul dintre motivele pentru care avem rezultate atat de bune, caci echipa noastra chiar crede asta”, a subliniat Kovesi. „Suntem oameni care vrem sa facem o schimbare in aceasta tara, vrem sa traim intr-o tara mai curata”, a adaugat sefa DNA.

Cat despre criticile aduse institutiei, potrivit carora investigatiile lor se bazeaza prea mult pe interceptari, ca pe vremea comunismului, Kovesi a tinut sa precizeze ca procurorii din subordinea sa actioneaza in totalitate conform legii.

„Toate interceptarile sunt realizate dupa ce sunt autorizate in prealabil de un judecator, iar presedinte Inaltei Curti de Casatie si Justitie verifica periodic metodele pe care le folosim si modul in care actionam”, a spus Kovesi, care a mai mentionat ca cei ce cred ca DNA incalca legea sa actioneze institutia in instanta.

Interviul din The Guardian poate fi citit integral aici


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Kovesi în The Guardian: „Fiecare zi reprezinta un risc pentru sistemul de justiție”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *