Horia-Roman Patapievici

Jurnalisti, opriti degradarea din mediul jurnalistic!

Horia Roman-Patapievici: „Nimic nu imbolnaveste mai mult corpul politic cu neincredere in democratie decat felul in care e practicat la noi jurnalismul de televiziune”.

Patronii presei, care au toti o agenda politica ofensiva, sunt dublati in studiouri de niste baroni ai presei, autointitulati moderatori, care prelungesc aceasta agenda si se ingrijesc de tampirea noastra zilnica, fireste, cu asentimentul si concursul nostru. Ca sa elimini din oameni bunul-simt, care este egal raspandit in toti (la nastere), trebuie sa-i tii intr-o permanenta mobilizare: (I) in jurul nimicurilor; (II) in jurul minciunilor; (III) in jurul falsificarilor, pentru a le obisnui mintile cu faptul ca totul e derizoriu, ca nu exista adevar si ca orice poate fi demonstrat. Marea lectie a moderatorilor de televiziune este rastalmacirea, pas cu pas si in proportie de masa, si vararea pe gat a rastalmacirilor, in direct si la ore de maxima audienta. Nu exista mai mari dusmani ai educatiei democratice decat acesti jurnalisti de televizor, platiti regeste de patronii lor sa-si bata joc de dreptul nostru la informare corecta.

Gratie acestor oameni, acum nu ne mai uitam la televizor ca sa ne informam ori ca sa ne lamurim, ci ca sa aflam cine pe cine mai injura. Canalele de televiziune care au fost lansate cu intentia de a furniza stiri in flux neintrerupt (dupa modelul CNN) au devenit canale de stiri si dezbateri, apoi s-au transformat pe nesimtite in televiziuni de talk-show-uri si stiri orientate, apoi, cu nesimtire si pe sest (adica fara sa anunte CNA de schimbarea statutului), s-au transformat in televiziuni de pamflet politic. Din acest punct, au degenerat rapid in instrumente de propaganda jurnalistica, ce combina smulgerea stirilor care provoaca scandal cu suetele politice de demascare a inamicilor si de mascare a amicilor.

Primul post de televiziune care, incercand initial sa combine stirile cu dezbaterea, a descoperit ca poate face rating prin substituirea dezbaterii cu instigarea la ura politica a fost Antena 3. Pacat de echipa de stiristi de acolo – era buna. Echipa de stiristi a fost distrusa de echipa de vedete la instigare, care a deturnat o televiziune potential buna, intr-una fatisdistructiva. Antena 3 a decazut atat de mult, incat „amanuntul“ ca urmareste servil agenda politica a patronului a ajuns sa paleasca in fata faptului ca a contribuit decisiv la impunerea pe piata, la cote inalte (adica pe bani buni), a jurnalistului care nu mai are nimic de-a face cu informatia jurnalistica si care isi castiga painea din manipularea informarii si producerea dezinformarii. Antena 3 a fost prima televiziune care, pretinzand ca informeaza la zi, dezinformeaza sistematic si cu agenda. Realitatea TV ii calca rapid pe urme.

La inceput, aceasta degradare s-a orchestrat pe sest: ne aflam in faza conspiratiei. Acum, degradarea se produce la vedere, caci televiziunile se concureaza in rapiditatea cu care abandoneaza standardele de jurnalism: am ajuns in faza consensului. Nimeni nu se mai preface ca ar fi obiectiv. Dimpotriva, rating fac tocmai partinirea, mistificarea, paraponul, injuria, garagata. Profesori si de rating, si de abandonarea oricarui standard jurnalistic, au fost Badea, Gadea, Grecu, Stan. Acum au format o scoala – ar trebui sa le poarte numele, ca sa nu fie uitati cand ratingul lor va scadea si vor fi inlocuiti cu altii, probabil si mai rai.

Pe ce s-a bazat succesul acestei distorsionari grave a jurnalismului? Pe o observatie simpla privind natura umana: aceea ca e foarte usor sa-i strici pe oameni lingusindu-le defectele. Obiectivitatea plictiseste? Furnizam subiectivitate si transformam stirile in garagata. Dezbaterea onesta nu aduce influenta politica? Balacarim selectiv oamenii si oferim normalitate numai ca recompensa, iar obiectivitate numai ca pretla santaj. Decenta nu face rating? Punem oamenii pe jar cu scandaluri si-i tinem in priza cu mijloacele cu care se tine ratingul sus. Caci unde e rating sunt reclame, iar unde vin reclame, banii curg (inclusiv in buzunarele jurnalistilor specializati in instigare). Asa s-a ajuns ca defectele sa fie bine platite, iar calitatile prost, potrivit principiului: „Daca nu putem face rating din virtuti, sa facem propaganda cu vicii“. De aici pana la sofismul ca piata impune abandonarea eticii jurnalismului clasic nu mai e decat un pas, pe care cinicii l-au facut (pentru ca sunt cinici), patronii l-au incurajat (pentru ca ies bani), iar lichelele l-au adoptat (pentru ca sunt lichele).

Pe vremuri, ca sa fii un bun jurnalist, iti trebuia talent. in actuala atmosfera jurnalistica, una care premiaza jurnalismul neprofesionist si descurajeaza ori penalizeaza jurnalismul de calitate, ca sa faci rating e suficient sa fii cat mai lipsit de caracter. Degradarea in care ne-am instalat cu totii, cu o inconstienta care se va razbuna fara mila, e deja irespirabila pentru oricine face efortul de a-si imagina cum ar trebui sa fie. Pentru calitatea jurnalismului, pierderea e enorma si e foarte greu de reparat. Pentru discernamantul opiniei publice, urmarile sunt dezastruoase si ar putea fi ireversibile. Pentru spiritul public, raspandirea in toata presa a noului profil moral al jurnalistului de instigare (nu de investigare) are efecte devastatoare, caci se masoara in respectul din ce in ce mai mic pe care opinia publica il are fata de democratie, fata de informatia curata (si acurata), fata de decenta, fata de bun-simt, fata de buna-credinta.

in fond, miza profunda nu este nici calitatea presei, nici discernamantul opiniei publice, ci democratia, adica mentinerea in stare de functionare a unei societati respirabile pentru toti. in afacerea degrada rii mediului jurnalistic, unii castiga bani (lichelele si patronii), iar altii (electoratul spectator) castiga ura, prin sansa de a-si putea inmuia seara de seara, gratuit, buzele in sangele aproapelui pe care il detesta. Toti vom plati insa oalele sparte ale democratiei, cand votul va ajunge nu doar sa reflecte aceasta degradare (ceea ce deja se intampla), ci sa fie expresia ei directa.

Articol publica in Evenimentul zilei


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Jurnalisti, opriti degradarea din mediul jurnalistic!

 1. cristian

  Imi placea HRP, nu stiu sigur daca doar pentru felul in care scria, sau si pentru ca nu am inteles tot! ce scria.

  http://stiri.rol.ro/content/view/140004/2/
  http://www.trilulilu.ro/ioskap/a4bb09b6768f9d
  http://www.stirilocale.ro/bucuresti/Sa_radem_cu_Patapievici_falusul_patologic_si_poneiul_profund_IDN563111.html
  http://www.antena3.ro/blog/ordineazilei/dezbatere/patapievici-calare-pe-ponei/

  PS: nu zic sa ii luam de guler, Doamne fereste. Dar, pentru ca eu nu sunt obiectiv, poate incercati voi sa fiti. El… cu siguranta .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *