Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles că nici el şi nici preşedinţia nu au fost implicaţi în operaţiunea Black Cube. Şeful statului a catalogat drept caraghioase acuzaţiile aduse SRI şi directorului Eduard Hellvig. În presă a apărut un extras din declaraţia tradusă în româneşte a unuia dintre agenţii Black Cube audiaţi. Agentul susţine, fără probe, că preşedintele şi directorul SRI Eduard Hellvig ar sta în spatele operaţiunii Black Cube de spionare a şefei DNA.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că nici SRI nu a fost implicat în operaţiunea de spionare, ci în prinderea celor care au urmărit-o pe Codruţa Kovesi.
‘Preşedintele şi Preşedinţia nu au protejat, nu au fost implicate în această acţiune Black Cube nici formal, nici informal (…) Că unii infractori s-au gândit că dă bine sau interesant în România să spună că SRI şi preşedintele îi apără, cine are plăcerea să se uite mult la filme cu spioni poate găseşte o plăcere în asta, dar aceste afirmaţii sunt total nefondate‘, a punctat şeful statului.
Ce susţine agentul Black Cube
Un site de ştiri a publicat azi un extras din declaraţia tradusă a unuia dintre agenţii Black Cube audiaţi în dosar. Agentul susţine că l-a rugat pe fostul şef al Mossad şi preşedinte onorific al Black Cube, Meir Dagan, să verifice dacă operaţiunea Black Cube din România era un proiect guvernamental.
“I-am explicat sensibilitatea să fie precaut cu treaba cu Coldea şi să nu îl abordeze pe Coldea din greşeală, i-am precizat lui Dagan că din câte am înţeles noi din prima întâlnire cu Daniel, clienţii care stau în spatele proiectului sunt Hellvig şi preşedintele (…) Vom funcţiona ca o celulă a SRI-ului”, a declarat agentul Back Cube la audieri. Vezi aici.
Personajele despre care vorbea agentul Black Cube sunt Florian Coldea, şeful militar al SRI, Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI arestat pentru spionarea şefei DNA şi Eduard Hellvig, directorul civil al SRI.
Horodniceanu are mână liberă
Preşedintele Klaus Iohannis a mai precizat că i-a transmis sefului DIICOT Daniel Horodniceanu să facă ”ce vrea, cum vrea şi când vrea, dar să lămurească definitiv şi integral această speţă”.
”Eu nu am datele din dosar, ele sunt la DIICOT, dar pot să vă spun o părere personală: nu există instituţie din România care a protejat infractorii, că unii provin din instituţii şi poate s-au erijat în reprezentanţii acestor instituţii, asta am mai văzut-o, dar o instituţie a statului român să protejeze infractori, aşa ceva nu se poate”, a adăugat Iohannis.
Pistele anchetatorilor
Ieri, şeful DIICOT a declarat că nu poate spune în acest moment cine sunt beneficiarii reali ai afacerii Black Cube, dar că anchetatorii lui au mai multe piste. În urmă cu o săptămână, România Curată a informat care ar fi ipotezele de anchetă, potrivit unor surse judiciare:
– Gruparea Bica – Udrea -Băsescu.
– Mogulii media Dan Adamescu şi Adrian Sârbu.
– Miliardarul israelian Beny Steinmetz şi miliardarul român Remus Truică.
În cazul spionării şefei DNA au fost arestaţi doi agenţi Black Cube şi fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir. Acesta ar fi comandat operaţiunea în numele altor persoane pe care DIICOT încearcă acum să le identifice.
Între cele 3 grupări de mai sus ar putea exista legături întrucât Laura Vicol, avocată al lui Daniel Dragomir într-un proces de corupţie şi prietenă de familie a acestuia, este şi avocata Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT, judecată şi ea pentru corupţie. Pe internet există filmuleţe cu fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, alături de fosta şefa a DIICOT Alina Bica şi omul de afaceri Remus Truică, judecat şi el într-un dosar DNA privind retrocedările de păduri. Recent, Antena 3 a difuzat imagini de la mare cu Dragomir, Bica, Truică, dar şi Elena Udrea. Vezi mai multe aici.
Profesionistii din serviciile speciale nu dau niciodata nume iar actiunea nu este noua. Nu poate fi vorba decat de un fost presedinte si un fost sef de serviciu, care erau in functii cand s-a declansat actiunea de tradare nationala.
Ghita a fost adus in afacerile cu SRI de catre Maior ca sa sifoneze o parte a banilor pentru finantarea si dotarea serviciilor catre visteria PSD. Iar pe termen lung, prin contractele de mentenanta, PSD-ul sa poata sti despre toate actiunile serviciilor.