Silvia Vrinceanu

J.R. Ewing caută petrol și gaze în România. Firma care a inspirat serialul Dallas scanează solul în Bacău şi Vrancea. Pentru bunăvoința comunității, oferă sponsorizări şi cadouri

Hunt Oil Company of Romania SRL, subsidiară a Hunt Oil din Texas- SUA, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume deţinute de o familie care a inspirat celebrul serial de televiziune Dallas, caută resurse de petrol și gaze în nordul judeţului Vrancea,  pentru care va începe prospecţiunea seismică 3D în această toamnă. Compania a anunțat că începe din luna noiembrie proiectul de explorare a hidrocarburilor convenţionale (petrol şi gaze naturale) în perimetrul de explorare-dezvoltare şi exploatare hidrocarburi I-Adjud, pentru care a apelat la serviciile Prospecţiuni SA București, furnizor de servicii de achiziţie a datelor geofizice.

Hunt Oil, partener OMV Petrom

Iniţial, titularul unic al acordului petrolier pentru acest perimetru  era OMV Petrom, dar cele două companii au semnat în 2010 un acord de cooperare, prin care americanii au preluat  50% din drepturile şi obligaţiile titularului de acord petrolier pentru perimetrele I-Adjud şi VIII-Urziceni Est. Societatea va scana solul în nordul județului Vrancea și în patru localități din județul Bacău. Lucrările sunt programate să dureze aproximativ 4 luni, după cum se arată într-un anunț postat pe site-ul Primăriei Municipiului Adjud. “Lucrările se vor desfăşura în perimetrul I Adjud, în arealul unităţilor administrativ teritoriale Urecheşti, Huruieşti, Sascut, Tătărăşti din judeţul Bacău şi Rugineşti, Adjud, Homocea, Şerbăneşti din judeţul Vrancea, pe o suprafaţă aproximativă de 170 de km pătraţi”, se arată în anunțul celor de la Prospecţiuni SA.

“Acest proiect nu are ca obiectiv achiziţia datelor geofizice pentru identificarea gazelor de şist, ci pentru hidrocarburi convenţionale”, a subliniat compania într-un răspuns trimis presei locale din Vrancea. Activitatea din această etapă a explorării poate fi explicată cel mai bine ca fiind o “ecografie a pământului”, o imagine a structurii interioare a solului, fără a avea efecte negative asupra comunităţii, după cum se mai arată în comunicatul de presă al Hunt Oil. Investiția necesară activităților de explorare în zona Adjud se ridică la aproximativ 7 milioane de euro.

Cum se captează bunăvoința primăriei: „Le-am cerut o sponsorizare nu foarte mare”

Și primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a susținut că americanii de la Hunt Oil nu caută să exploreze gazele de șist, iar dacă se vor găsi resurse acestea nu se vor exploata fără acceptul proprietarilor de teren, insistă edilul. Cum Vrancea este o zonă seismică, iar oamenii au privit mereu cu suspiciune  proiectele ce privesc explorarea și exploatarea resurselor din subsol, edilul spune că i-a chemat pe oficialii companiei să explice localnicilor interesați metodele de lucru. Totuși, în schimbul amabilității instituționale, autoritățile municipale și-au propus să profite puțin de prezența străinilor veniți să sondeze prin măruntaiele pământului.

“Numai pentru etapa de prospectare a terenului am cerut şi noi sprijin la o şcoală pentru dotarea unui laborator. Le-am cerut o sponsorizare nu foarte mare, de 5.000 de euro, pentru dotarea laboratorului. Nu mai vorbesc de faptul că tot personalul va fi cazat pe aici, prin zonă”, a spus edilul şef al Adjudului, citat de Ziarul de Vrancea.

Și Hunt Oil susține într-o informare că aduce beneficii comunităţii în timpul proiectului, amintind de „chiriile aferente spaţiilor de cazare pentru membrii echipei, precum şi cheltuielile personale ale acestora pe parcursul lucrărilor, care se vor reflecta în economia locală”. Reprezentanţii companiei asigură vrâncenii că proiectul nu va afecta mediul, fertilitatea terenurilor, drumurile sau casele localnicilor, iar orice pagubă produsă culturilor agricole va fi „temporară şi compensată”. Susținând că îi pasă de locurile unde îşi desfăşoară activitatea, compania a decis să ofere cadouri copiilor școlari. Așa se face că la începutul școlii au dăruit în jur de 300 de ghiozdane echipate cu rechizite copiilor din satele pe unde se caută resurse de petrol și gaze.

Hunt Oil și OMV Petrom au anunţat la finele anului trecut descoperirea unui alt zăcământ de ţiţei şi gaze în sudul judeţului Buzău, după o investiţie comună în explorare de 5 milioane euro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “J.R. Ewing caută petrol și gaze în România. Firma care a inspirat serialul Dallas scanează solul în Bacău şi Vrancea. Pentru bunăvoința comunității, oferă sponsorizări şi cadouri

  1. Adrian

    Va invit sa dati mai multe amanunte, eventual in colaborare cu un jurist, despre ceea ce sustineti ca.. sustine compania, in raport cu documentul de la hiperlegatura

    http://www.namr.ro/wp-content/uploads/2014/02/Er_prosp.pdf

    Cine e e responsabil pt anul 2014 de mai sus, cat i s-a taiat din salariu etc.

    De interes si

    http://www.anpm.ro/documents/12220/2314556/Aviz+Natura+2000+Prospectiuni-Adjud++final+-.pdf/12f516d0-9fcd-4850-8660-eadf52a24990

    Eventual de intrebat la GNM daca au personal pentru inspectii, in caz ca ar considera necesar.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *