Adrian Popescu

Iohannis a promulgat legea Big Brother. Ce prevede legea și ce îi reproșează societatea civilă președintelui

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice

Legea prevede că datele de trafic referitoare la abonaţi şi utilizatori vor fi prelucrate şi stocate de către furnizorul unei reţele publice de comunicaţii electronice sau de către furnizorul unui serviciu de comunicaţii electronice destinat publicului. Datele vor fi şterse sau transformate în date anonime atunci când nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicări, dar nu mai târziu de trei ani de la data efectuării comunicării.

Prelucrarea datelor de trafic, în scopul stabilirii obligaţiilor contractuale ce privesc abonaţii serviciilor de comunicaţii cu plata în avans va fi permisă până la împlinirea unui termen de 3 ani de la data efectuării comunicării.

Accesarea datelor, doar de către instanța de judecată sau cu mandat emis de judecători

Accesarea datelor se va putea face într-un cadru precis delimitat, de către instanţa de judecată sau cu autorizarea prealabilă a judecătorului.

Cea mai importantă şi contestată prevedere stabilieşte că, la solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi al securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de reţele publice de comunicaţii de reţele electronice destinate publicului pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia informaţiilor cu caracter personal.

Bogdan Manolea: „Este o lege proastă, pentru că nu a fost discutată public“

Pe 5 octombrie, reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale – Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki şi Miliţia Spirituală, i-au trimis lui Iohannis o scrisoare în care atrăgeau atenţia asupra procesului decizional defectuos şi lipsit de transparenţă în cazul adoptării de către Parlament a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

„Noi i-am scris domnului Iohannis, împreună cu alte organizaţii, în care i-am cerut să nu promulge legea, pentru că a trecut prin Parlament fără dezbatere publică. Asta e, ce să mai facem? E prea târziu. Trebuia să facem presiune publică când legea era în Parlament sau când era la Iohannis pentru promulgare. Oricum, ea nu este o lege de tip Big Brother. Nu este o lege de supraveghere generalizată, dar este o lege proastă, pentru că nu a fost discutată public”, a declarat, pentru Romania Curată, Bogdan Manolea, director executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet.

Mircea Toma: „Iohannis a spus că nu va promulga nicio lege fără să existe dezbatere publică“

Reproşurile adresate lui Iohannis erau:

– Prevederile legii transparenţei decizionale nu au fost respectate, iar Senatul a modificat, pe ascuns, data anunţată iniţial pentru primirea de opinii. Nici Senatul şi nici Camera Deputaţilor nu au organizat nicio dezbatere publică reală pe proiectul de lege, ba chiar au trecut proiectul cu o grabă absolut nejustificată, menţinând suspiciuni de „interese ascunse”;

– Orice opinie primită din afară spectrului politic a fost ignorată – fie că a fost de la Consiliul Legislativ, societatea civilă sau reprezentanţi ai mediului de afaceri. Nu există niciun argument rezonabil pentru a respinge chestiuni de fond, sau pentru ignorarea completă semnalării unor erori de logică din textul propus doar pentru că „trebuie să fie adoptat repede şi nu putem schimba vreo virgulă”;

– Nu a existat nicio informare a publicului larg, iar presa l-a prezentat ca un alt proiect „Big Brother” (ceea ce este factual incorect, atâta vreme cât proiectul nu propune o supraveghere generalizată). Mai mult, nici măcar subiecţilor legii nu le-au fost prezentate sau explicate modificările propuse, astfel încât există nelămuriri cu privire la modul de implementare a textului sau de interpretarea corectă a textului actual.

Și președintele ActiveWatch, Mircea Toma, a criticat decizia președintelui Klaus Iohannis de a promulga legea. „Noi am cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea, pentru ca ea nu a fost supusă dezbaterii publice. Chiar Iohannis a spus că nu va promulga nicio lege fără să existe dezbatere publică, dar iată că a făcut-o“, a declarat Mircea Toma pentru România Curată.

Actuala lege vine după ce mai multe acte normative adoptate de Parlament pe aceeași temă au fost declarate neconstituționale de către CCR. Aceste legi au avut parte de o contestare puternică din partea societății civile: petiții, luări de poziție și proteste în stradă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Iohannis a promulgat legea Big Brother. Ce prevede legea și ce îi reproșează societatea civilă președintelui

 1. Mihai Popa

  La noi, ca la nimeni!! Oricum, cei corecti nu au de ce se teme. Pâna la urma, Emil Constantinescu
  a fost cel mai corect presedinte fiindca nu a facut nimic.
  Iohannis calca la greu pe urma celorlalti, poate mai putin Basescu.

  Reply
  • Cristian Paun

   Tocmai ca cei corecti trebuie sa se teama pentru ca astfel e din ce in ce mai probabil ca oameni incorecti sa aiba acces la viata si activitatea celor corecti. Gandirea asta paguboasa ca daca esti corect nu ai de ce te teme duce la abuzurile de acest fel: cei multi – corecti si prosti, asta e visul tuturor conducatorilor si din pacate se implineste.

   Reply
 2. Cristian Ioan

  Da, Johannis a promis ca va exista dezbatere publica, si nu fost nimic!

  Dar pe cine deranjeaza aceasta lege?
  Avem ceva de ascuns?
  Ce, suntem criminali, interlopi, teroristi?
  Facem ceva ilegal?
  Daca nu, supravegherea totala si permanenta nu are de ce sa ne deranjeze!

  Reply
  • Adelin2

   Supraveghere totala si permanenta? Ce vrei sa spui cu asta? Ca in big brother reality show? Iti plac romanele lui George Orwell?

   O fi numai influenta facebook-ului sau altceva?
   Cred ca oamenii au uitat cum era pe vremea comunistilor.

   Reply
 3. alex

  urmeaza „LEGEA CALOMNIEI” cu un efect de 10 ori mai devastator decat legea securismului cibernetic in varianta oficiala

  Reply
 4. Nek

  Mihai Popa si Cristian Ioan renuntati voi la intimitatea voastra.
  Cu oameni ca voi ramanem fara tara si condusi de infractori.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *