Romania Curată

Update: Invitație la dezbatere prezidențială: România Curată întreabă, candidații răspund

Update (20 noiembrie, ora 10:00): Un candidat deja ne-a răspuns, însă încercăm să obținem astăzi și pozițiile celuilalt. Dacă până diseară nu vom primi și răspunsurile lui Klaus Iohannis, vom publica articolul cu ceea ce ne-a trimis deja echipa Vioricăi Dăncilă. cc Klaus Iohannis, Dan Motreanu, Partidul Naţional Liberal, Robert Sighiartau, Rares Bogdan

Astăzi am trimis celor doi candidați intrați în turul II al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, 10 întrebări în oglindă pentru o dezbatere de la distanță, în oglindă. Răspunsurile vor fi publicate pe platforma RomaniaCurata.ro și distribuite pe rețelele de socializare.

Cele 10 întrebări adresate celor doi candidați

  • 1. Constituția prevede că Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. Plecând de la acest lucru, susțineți ideea redactării și publicării unui raport de progres periodic la nivelul Administrației Prezidențiale privind asigurarea drepturilor fundamentale și funcționarea instituțiilor, în calitate de mediator în societate între cetățeni și autoritățile publice?
  • 2. Sunteți de acord ca cetățenii să aibă drept de vot la 16 ani? Vă rugăm să argumentați.
  • 3. Ca fost cadru didactic, cum vedeți existența fondului școlii în unitățile de învățământ?
  • 4. Ce veți face pentru destructurarea rețelelor interlope în calitate de șef al CSAT?
  • 5. Considerați că este normal ca serviciile secrete să se implice în activitatea puterilor statului (legislativă, executivă, judecătorească)?
  • 6. Cum vedeți participarea trupelor românești în misiunile militare din Irak și Afghanistan sau alte potențiale zone de conflict alături de SUA? Considerați că implicarea noastră trebuie reflectată în ridicarea vizelor pentru cetățenii români și în investiții strategice?
  • 7. Ce părere aveți despre înființarea unei armate comune a Uniunii Europene? Cum o vedeți prin raportarea la NATO?
  • 8. Cum trebuie să se implice România în susținerea parcursului european al Republicii Moldova?
  • 9. În ce condiții doriți să vă exercitați dreptul de a oferi grațieri individuale?
  • 10. Dacă nu veți fi ales/aleasă președinte al României, care va fi ocupația dumneavoastră?

Cele două reguli comunicate candidaților și staff-urilor de campanie: răspunsul la fiecare întrebare să nu depășească 120 de cuvinte, iar documentul cu pozițiile fiecăruia să ne fie transmis cel târziu până luni, la ora 14:00.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Update: Invitație la dezbatere prezidențială: România Curată întreabă, candidații răspund

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *