Dollores Benezic

Investitii masive in morminte moderne si achizitii de strane de lux

„L-am rugat pe Preafericitul să ne facă și nouă o strană unde să scrie Primăria Municipiului București, iar Preafericitul ne-a binecuvântat”, a declarat primarul general, în iunie 2011, când s-a adus vorba pentru prima dată despre această donație. În 2011 și Guvernul României a alocat pentru Catedrala Mântuirii Neamului un sprijin financiar de circa 2,5 milioane de euro. – zice Hotnews, anunțând că ieri Consiliul general al Capitalei a votat alocarea a 6, 5 milioane de euro din buget pentru Catedrală și alte 47 de biserici din Capitală (știți, din categoria începute „pe banii enoriașilor” și finalizate pe banii tuturor, ca să fie bine).

Știrea asta nu e surprinzătoare. De ce ar fi capii orașului București mai breji ca o tanti analfabetă din Arad, care a licitat anul trecut o strană în biserica satului, cu bani trimiși de fiu-su din Spania – 6.600 de RON. Oprescu licitează, pe măsura bugetului pe care-l are pe mână, 6,5 milioane de euro, pentru mântuirea lui și a celor 55 de consilieri – majoritari PDL – care au fost de acord să investească în zidirea unor temple pentru zeități, în anul de grație 2012 după Hristos.

N-aș fi mai scris și eu despre asta – în fond am făcut-o de atâtea ori, degeaba. Suntem o națiune majoritar ipocrită, care consideră să banii dați la biserică sunt investiți creștinește într-o viață de apoi mai bună decât asta în care suntem siliți, vremelnic, să trăim. Dar știrea de pe Hotnews m-a făcut să citesc și eu bugetul Capitalei, pe care se ceartă zilele astea primarul și majoritarii de la PDL. Miza nu e, cum v-ați aștepta, dezvoltarea orașului, ci împărțirea miliardului de euro pe care-l strânge an de an primăria (din taxele și impozitele noastre) și alocarea lui pentru campania electorală. Pentru că afișele, pungile, șepcile, pixurile, pliantele și toate mizeriile alea propagandistice cu care ne iau ochii candidații în campania electorală sunt plătite și din contractele publice care se încheie la parcuri, cimitire, școli, străzi, spitale, RATB, RADET. Dovadă că nu-i interesează decât voturile anul ăsta este însăși faptul că ambele tabere au avut consens când a fost vorba de dat bani la biserică. Se știe că orice bun votant trece pe la popă înainte să ajungă la urne, nu? E un consens pe care-l întâlnim an de an și în Parlamentul României când se votează bugetul de stat.

Consens a fost și până acum, la împărțirea funcțiilor: Oprescu are om la cimitire, la parcuri, străzi și spitale, PDL-ul controlează RATB și RADET, cele două regii bugetofage ale orașului. Consens e și la cheltuirea banilor, în general. De patru ani de zile Administrația străzilor – condusă de omul lui Oprescu, dar care a fost înainte de asta încă o blondă din PDL – are în fiecare an cele mai mari bugete. Banii se duc pe lucrări făcute de aceleași firme, foștii asfaltangii portocalii, reciclați de Oprescu în independenți ca el. De aia orașul arată neschimbat. Scânteile aparente care ies la împărțirea banilor sunt doar așa, pentru ochiul profanului de contribuabil. Oprescu trebuie să joace cartea independenței, PDL-ul a opoziției majoritare în Consiliul general. În realitate toți sug de la buget prin firmele pe care le au pe diverse domenii, și care transced interesele politice, pentru a ajunge la banul public.

Dar, să revenim la bugetul pe anul ăsta. Sigur că grosul se duce la RADET, RATB, străzi, parcuri și spitale. Dar mai sunt cheltuieli însemnate, de ordinul milioanelor de euro, de care mulți nu sunt conștienți. Vă citez câteva cifre, așa, la întâmplare, din bugetul întâiului oraș al țării:

– salarizarea personalului neclerical (avem multe biserici în oraș, deci mulți târcovnici și lumânărese, salariile preoților se plătesc de la bugetul de stat) – 11 milioane RON – deci 2,5 milioane de euro

– investiții în cimitire și crematorii umane – 47,9 milioane RON – 11 milioane de euro – pentru modernizare rețea apă și canalizare în Cimitirul Bellu, reabilitarea Crematoriului Cenușa și cumpărarea unui cuptor de incinerare pentru Crematoriul Vitan Bârzești, modernizare alei, montare camere video în cimitire și, de 5,7 milioane de RON, adică 1,9 milioane de euro se achiziționează un sistem informatic de evidență și monitorizare a sistemului ocupării mormintelor în cimitire.

– alte servicii religioase – 11 milioane RON – 2,5 milioane de euro

Și pentru că știu că de fiecare dată când scriu despre finanțarea cultelor de la buget se găsesc destui care să mă admonesteze, că ce dacă, la cât se fură e bine să se dea și la biserică, vă mai înșir câteva cheltuieli, tot din bugetul Capitalei pe anul ăsta:

– consolidarea monumentelor istorice – 40 de milioane RON – adică 9 milioane de euro

– biblioteci publice – 9 milioane RON – 2 milioane de euro

– muzee – 15 milioane RON – 3 milioane de euro

– instituții pentru spectacole și concerte – 8 milioane RON – 1,8 milioane de euro

– reducerea riscului seismic, consolidări ale imobilelor cu destinația de locuințe – 3 milioane RON – cam 700.000 de euro – bani veniți de fapt de la bugetul de stat. Deși m-am uitat de două ori n-am reușit să găsesc suma alocată de municipalitate pentru consolidarea blocurilor cu bulină roșie.

Anul ăsta, deficitul bugetului general al Capitalei e de 187 de milioane RON – adică cheltuim mai mult cu 46 milioane de euro decât producem. Iar anul trecut Oprescu voia să ne împrumutăm cu 800 de milioane de euro pentru continuarea unor lucrări începute de predecesorii săi și achitarea datoriilor mai vechi.

Cu investiții masive în morminte moderne și achiziții de strane de lux în Catedrala Mântuirii Neamului sloganul electoral al lui Oprescu poate fi anul acesta îmbunătățit, față de acum patru ani: „Un doctor pentru Capitală, acum și în vecii vecilor, Amin!”


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *