Alina Mungiu-Pippidi

Întoarcerea omului sovietic, de la Donețk în Gaza

Nu doar paramilitarii ucraineni, ci și niște simpli pensionari de limbă rusă aplaudă cînd cad avioanele de pe cer, fie și pline cu civili, doborîte de vajnicii luptători pentru libertate. Ecourile aplauzelor lor, auzite pe Youtube, mi-au trezit o grămadă de amintiri din anii nouăzeci. Pensionarii comuniști bucureșteni care aplaudau minerii sau mergeau la ei să le spună că un student se ascunsese după colț, deși ștau că va urma o bătaie soră cu moartea. Luptătorii pentru libertate din Transnistria (disponibilizați de Armata Roșie după vîrsta de 40 de ani) care blocau linia ferată Kiev-Budapesta împingîndu-și în fața trenului femeile și copiii. Tînăr doctorand în psihologie la începutul anilor nouăzeci, încercam să înțeleg aceste lucruri. Intervievam oamenii. Care poate fi resortul intim al unor asemenea comportamente? Minerii din Petroșani mi-au spus că nu puteau suporta ideea că ei și-au pierdut viața în mină, iar tineri care nu știu ce e munca vor să capete drepturi așa, peste noapte: li se părea că noua libertate pe care unii o căpătau la douăzeci de ani le era furată lor și voiau să-l nimicească pe agresor. Bărbatul transnistrean cu care vorbeam mi-a răspuns, rîzînd gros: ”Păi doar n-o să dea trenul peste muierea cu copii, nu or fi sălbatici, ea nu riscă nimic, peste mine poate dădea”! Chiar așa: mai mult, el dacă ar fi fost în locul mecanicului de tren ungur, poate ar fi dat și peste muiere și copil. La fel își spun băieții de la Hamas cînd își pun mortierele într-un bloc plin de familii cu copii și încep să bomdardeze cerul protejat de un sistem anti-rachetă al Israelului, construit în ultimii ani. Ei știu că rachetele lor vor fi interceptate și distruse, locul de origine imediat depistat și copiii din bloc vor sări în aer cînd Israelul va reciproca. De dimineață radioul israelian a tot transmis să plece lumea din zonele în care văd că unii trag rachete, că e vizibil, nu se trag din buzunar. Dar lumea nu pleacă, că îi descurajează chiar cei de la Hamas, le spun că e o intoxicare – plus nu au, săracii, unde să se ducă. Fiecare rachetă trasă e astfel întrebuințată direct pentru producerea de copii morți, parte a marelui plan progandistic de a arăta că Israelul e agresor, echivalentul exact al împingerii pe linia de tren a femeii și copiilor.

Aceste strategii se predau. Nu, ele nu sînt doar invenție proprie, se predau în seminare de training. A devenit o artă să îți găsești un loc bine populat cu femei și copii și să începi de acolo să te lupți. Strategia asta are la bază două elemente de succes. Prima, că la popoarele primitive colectivismul e valoarea supremă. Nu te gîndești că tînărul surzit de bîta minerească în cap era un viitor Beethoven, sau fetița strivită de obuz ar fi ajuns o Isadora Duncan, sau că doctorul căzut din cer cu avionul Malaesya Airlines mai avea nevoie de cinci ani de lucru și ar fi găsit un leac la SIDA. Valoarea de carne de tun e mult mai însemnată: ca poporul musulman sau ortodox să prospere fiecare viață cu potențialul ei e considerată nulă. Importat e să cîștigi în marele design colectiv, să ai o țară a ta, unde Moscheea sau Catedrala Neamului să se ridice falnică deasupra unei țări de săraci din care fug zilnic doctorii, muzicienii sau oricine poate fugi undeva, dar la umbra căreia cei pentru care e prea tîrziu să fugă undeva să privească de jos în sus și să se simtă înălțați.  Al doilea element de succes se bazează pe diferența dintre civilizații. Oricît e de politically correct să susținem că nu există civilizații, ci doar oameni, e fals. Cine își pune mortiera între copiii de pe maidan știe că prețul vieții copiilor acolo unde e el este zero, dar că în țara civilizată moartea unui singur copil, sau răpirea unui soldat pot duce la căderea guvernului. Această diferență a valorii vieții, care e de fapt o diferență a capacității de cenzură a două societăți, că în cea săracă mamele copiilor poate ar da și ele jos guvernul – dar nu au cum, că aici nu e vreo democrație – devine arma cea mai importantă. Arma agresorilor slabi este chiar lipsa lor de civilizație, nepăsarea față de suferința din propriile lor rînduri.

Să-mi fie iertat că aduc discuția la firul ierbii aici și nu operez cu mari agregate, Rusia, Ucraina, SUA sau nu vă povestesc ce se spunea despre John Kerry la Kennedy School de la Harvard cînd eram eu acolo, loc altfel de partea democraților cu trup și suflet, și cît e de ironic că el a ajuns în poziția să conducă lumea. Aștept de pe o zi pe alta să aud că a căzut Bagdadul (nu că aș sti ceva, dar e în aer), ultimii mei prieteni (care se ocupă cu anticorupția) se evacuează din Afganistan, de Ucraina v-am spus din prima că nu o să o luăm în Europa cu frontierele astea și dacă nu le negociem nu ne rămîne decît să ne luptăm pentru ele, și așa mai departe. Nu mai știu nici un război care poate porni pe undeva care nu e pe cale să o facă, așa de prost merge lumea. O să mai scriu eu texte informate și real politik altădată, dacă are careva nevoie de părerea mea despre leadershipul lui Obama sau dacă semnătura mea și a colegilor mei din European Council of Foreign Affairs în The Guardian pentru a cere un ministru de externe european la înălțimea acestor provocări va avea vreun efect.

Azi însă vreau să rămîn la nivel individual. Cînd călătoresc în vreo misiune de cercetare cu un coleg occidental în spațiul postsovietic fac adesea un experiment la ușa unui supermarket, demonstrînd fără greș că în Moldova, sau Kiev, sau Donețk chiar dacă ușa e goală și mai trece încă cineva e cert că acela va încerca să treacă prin mijlocul ușii și să te lovească cu umărul. În Berlin dacă mergi de la foarte vest la foarte est simți imediat diferența. În București e cam fifty-fifty. Un om din doi se ferește. Pe șosele e probabil mai rău. Prin anii optzeci ai secolului trecut se vorbea de Homo Sovieticus ca de o creație a regimului (a apărut în limba română o carte a disidentului Alexandr Zinoviev cu acest nume). E adevărat că mulți lideri Hamas au fost și ei crescuți în lagărul socialist, că să nu uităm că Siria și Palestina erau aliații noștri. Eu am avut la medicină mai mulți colegi de la Fatah, și a fost un moment de neuitat cînd unul a deschis într-un amfiteatru servieta lui diplomat impresionantă, în care avea doar un sandviș bine împachetat și un revolver, care ne-a făcut o impresie cu totul extraordinară (a fost imediat turnat, a venit DIE și l-a luat). Dar ar fi greșit să credem că ideologia comunistă în sine provoacă asemenea manifestări. Orice ideologie colectivistă la săraci, că e marxism sau putinism sau islamism are același efect. Aruncă pe orice fond de lipsă de stimă față de propria persoană și colectivism ingredientele invidiei sociale, față de oameni mai buni sau țări mai prospere și vei obține aplauze cînd cad civili din cer. Facem planuri de dezvoltare, dăm credite, punem asfalt și încercăm de zeci de ani să tratăm încet-încet fondul de nedezvoltare din care se trag toate astea, cu succes în destule țări. Destul însă să apară un demagog ca Putin și ne dă cu zeci de ani înapoi. De asta cei care au ideea să prospere pe această ideologie, cum a făcut Victor Ponta cînd a adus vorba de ortodoxie în campania prezidențială, trebuie taxați drastic, că deschid ușa pe care va intra iadul.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

29 thoughts on “Întoarcerea omului sovietic, de la Donețk în Gaza

 1. Munteanu

  Ancheta privind prabusirea avionului Malaezian inca nu s-a incheiat asa ca doamna Mungiu nu mai acuzati persoane care inca nu au fost dovedite vinovate. Englezii au cutiile negre si deocamdata ei nu sunt atat de siguri ca dumneavoastra in privinta vinovatiilor. Chiar si Americanii, cei mai radicali, acusa separatistii pro-Rusi ca au doborat avionul din gresala nu intentionat cum pretinde articolul dumneavoastra. Ce nu spun Americanii este ca gresala daca au ei dreptate poate fi usor scuzata de faptul ca un avion Ucrainian de lupta zbura foarte aproape de Boingul Malaezian deci cele doua puteau fi confundate pe radar.

  Reply
  • Dana

   Dle Munteanu, problema nu este daca avionul a fost doborat intentionat sau din greseala. Problema e ca afost dobotrat, si ca au murit oameni care nu au nici o legatura cu acel conflict. SI ca separatistii si unii civili rusofoni s-au bucurat de acest incident. Problema este ca se sacrifica cu buna stiinta populatia civila, oameni nevinoavati si neimplicati, copii si batrani, pentru un fals ideal. Un santaj ordinar. Mi-a adus aminte de santajul la care afost supus regele Mihai, ca sa abdice. Este vorba de o lupta inegala, in care, daca esti civilizat si uman nu ai nici o sansa. Iar sfarsitul nu poate fi decat un conflict barbar.

   Reply
   • Munteanu

    Ma vad nevoit sa va raspund caci oricum mai stiu multe despre avionul Malaezian. Ancheta inca nu s-a terminat si anchetatorii au atat cutiile negre cat si bucati din avion care le pot revela tipul explozibilului si al schijelor care au distrus avionul. Urmarirea avionului de pasageri de catre un avion militar Ucrainian este ilegala. Probabil pilotii Malaezieni au observat asta si asta se va vedea citind cutiile negre. Ascunzand avioane militare dupa avioane civile este abject si exact asta face si Hamas cand trage din apropierea scolilor. Si mai abject Americanii inarmeaza avioane civile cu lasere sau aparatura de spionaj. Cu un astfel de avion civil inarmat a fost confundat avionul Corean doborat in insula Sahalin. Din motive inca neclare avionul Malaezian a deviat de la traseu atat in pozitia orizontala cat si in altitudine. Anterior multe alte avioane inclusiv unul Malaezian au pierit exact datorita devierii de la traseu care poate fi semnul unei defectiuni grave la bord. Daca nu s-ar fi prabusit avionul Malaezian ar fi tamponat frontal avionul Air India B787 care circula din sens opus normal si legal la pozitia si altitudinea legale prestabilite. Controlorii de trafic Ucrainieni care nu au inchis spatiul aerian probabil ca sa poata piti avioanele militare sunt vinovati de tragedie.

    Reply
    • Emil

     Tovarăşe „Munteanu”, cu KAL 007 s-a lămurit de mult cum e treaba şi cum l-au dat jos amicii matale, rusnacii. Când vii dumneata azi, în 2014 şi să spui că imperialiştii americani înarmează avioane civile cu lasere şi aparatură de spionaj nu faci decât să confirmi ideile principale din articol, alea cu „homo sovieticus”.

     Reply
     • Emil

      „Am pus „Munteanu” între ghilimele tocmai pentru că, probabil, este un nume de cod.

     • And44

      Emil, „Cine are urechi sa auda si ochi sa vada” va intelege ca lucrurile nu stau intocmai cum sunt afisate pe toate canalele media. Daca intelegerea ta se limiteaza la a inghiti informatia pusa la dispozitie de niste manipulatori, esti foate credul si naiv.

 2. Iri

  Stimate domnule Munteanu,

  Daca esti orb si surd nu este o problema, dar daca esti lipsit de informatia completa (care se obtine din toate sursele posibile, nu doar dintr-una singura) si emiti teorii, atunci este gresit si pentru Dvs si pentru fiecare persoana din Romania.
  A crede ca esti detinatorul adevarului absolut cand nu te informezi decat dintr-o singura sursa, este o atitudine de autosuficienta care nu foloseste nimanui.

  Reply
 3. Alin

  Domnule Munteanu,

  Cat conteaza ca ancheta nu este incheiata? Sa presupunem ca un avion de lupta ucrainiean zbura langa avionul civil, acest lucru poate justifica atacul cu racheta asupra unei aeronave civile sau militare ce se afla pe teritoriul Ucrainei? Gresala, imprudenta, confuzia, betia trupelor pro-putiniste nu au dupa parerea mea nici o valoare, intrebarea este de unde au avut capabilitatea militara de a spulbera un avion aflat la 10.000 m. Din Rusia!
  Celor ca dumneavoastra, asa cum sugereaza, indeamna si postarea de mai sus, aplecati-va urechea si la alte surse de informare nu numai la rusiatoday.

  Reply
  • Marin

   Bai Aline, pai civilii aia care mor in Ucraina, loviti de focul de artilerie al armatei ucrainene, cum sunt? Sau crezi ca in orase, armata ucraineana loveste „chirurgical”?

   Bai nebunilor, treziti-va: nu exista imperiu bun pe lumea asta!

   Reply
 4. taunul77

  Nu conteaza pentru islamisti ca imping spre moarte femei si copii. Sunt declarati martiri ai Jihadului contra Marelui Satan si a sionistilor care au ocupat Ierusalimul cu o parte a Locurilor Sfinte.

  Reply
 5. Alina

  Doamna, oameni ca dumneavoastra, cu un asemenea nivel de intelegere si o asemenea capacitate de analiza ar trebui sa aiba o voce mai puternica si o implicare mai evidenta. Romanii au nevoie stringent de educare prin puterea exemplului …

  Reply
 6. dan

  o varza de articol

  p.s. romanii din pacate au parte din plin de beneficiile pietii de monopol occidentala, saracie lucie pentru mai mult de 80%. Am intrat in nato a venit bechtel si au furat 1,5 miliarde euro pentru 50 km drum expres intre turda si gilau; un miliard dolari pe avioane scoase din gunoi dar comisionate direct de ambasadorul SUA gitenstein, EXXON cu redevente ZERO garantate de ponta, Chevron cu dictatura paramilitara in Pungesti.
  USA arata identic cu URSS, difera doar metodele de furt – Uniunea Sovietica Ailalta

  p.p.s. nici mama lui hamas nu justifica masacrarea intentionata a peste 300 de copii din cei 2000 de civili omoriti de niste tembeli de evrei incinsi la creier care se comporta precum nazistii
  https://www.youtube.com/watch?v=mlCRMxUDPPw

  Reply
  • CM Dumitrescu

   Pentru Domnul Dan – Piata de monopol occidentala ne-a dat aceasta posibilitate sa citim si sa comunicam cum o facem acum. Civilizatia actuala s-a bazat si se bazeaza pe exploatarea resurselor naturale , mai ales cele energetice.Ca aceasta exploatare a devenit bezmetica ,ajungand sa puna in pericol toata planeta pentru profitul a o mana de oameni, este alta discutie.Insa , trebuie pastrat un fir rosu, este nevoie de coerenta in discurs si, mai ales, in acte. Colonialismul s-a nascut in Europa si a fost exportat in varianta soft in US.Acesta este adevarul.Il asuma Europa? nici poveste!!! ea „civilizeaza „!!! daca tarile exportatoare ridica pretul la petrol si gaze de unde mai incasam accize ? care accize se duc direct in buget ….TVA in buget ,taxe peste taxe , ca impozit pe profit nu prea….privatizam profitul si socializam pierderile…se joaca pe burse de 11 ori PIB-ul mondial…se joaca pe burse banii NOSTRI , nu ai lor, atat vreme cat bancile nu separa activitatea de detail de cea de „investii”…s-a miscat ceva ??? NIET si nici nu se va misca atat vreme cat intelectualii nostri vor ramane IRESPONSABILI, iar masele nu isi vor cunoaste interesele…cine ne pune sa ne aruncam in CONSUM ? cine ne pune sa bem Coca -Cola? cine ne pune sa cumparam masini pe care platim pretul unui apartament sau al unei casute la tara? stiati ca bancile dau credite in lei de pana la 60% din venituri ? cine se inghesuie sa ia ? nu noi ? sunt de acord cu D-voastra cand vorbiti de monopol, insa trebuie sa ne asumam si noi erorile , altminteri ramanem masa de manevra , niste imbecili pe cale sa devina asistati de pe o zi pe alta….daca nu cumva o cerem chiar noi, fortand discursul anticapitalist…nu capitalismul e beleaua, ci financiarizarea….cati economisti au iesit cu discursuri anti financiarizare? foarte putini…si mai ales, foarte timid..de ce ? de ce nu sustinem OCCUPY WALL STREET ? e greu, da, insa viata nu e un bal ….

   Reply
   • dan

    – nu confundati neoliberalismul (piata de monopol) cu democratia; neoliberalismul este echivalentul comunismului avind aceeasi baza financiar economica si anume piata de monopol
    – „posibilitate sa citim si sa comunicam” va este data de ramasitele democratiei mimate de catre sistemul neoliberal in care traiti, realitatea fiind spionajul in masa si controlul absolut al vietii personale la fel ca in comunism; un imbecil extrem de nociv si periculos precum generalul securist dumbrava fiind cel mai elocvent exemplu de psihologie comunist-neoliberala
    – pe burse se joaca banii care nu exista
    – „OCCUPY WALL STREET” a fost declarata grupare terorista in USA alaturi de alqaeda iar pustanii care au fost sufletul miscarii au fost bagati in puscarie

    Reply
  • bogdan

   infricosatoare incapacitatea de a diferentia intre lucruri complet diferite, precum si a analizei critice si echilibrate exprimata de stimabilul domn dan. prezentati o imagine „perfect” trunchiata, numai buna pentru cea mai desantata propaganda anti-occidentala. infiorator!

   Reply
 7. CM Dumitrescu

  „O să mai scriu eu texte informate și real politik altădată, dacă are careva nevoie de părerea mea despre leadershipul lui Obama sau dacă semnătura mea și a colegilor mei din European Council of Foreign Affairs în The Guardian pentru a cere un ministru de externe european la înălțimea acestor provocări va avea vreun efect.”

  Poate inca nu s-a inteles ca INTOTDEAUNA intelectualii au cea mai mare responsabilitate sociala.Atata vreme cat ei nu si-o asuma, vom avea mari probleme. Dintr-o intelegere gresita a lucrurilor, din folosirea inadecvata a stiintei s-a ajuns aici. Pe oameni nu ii leaga ceea ce tine de material. pe oameni ii leaga ideile….

  „Le désamour des peuples vis-à-vis des élites est, maintenant, chose flagrante; leur rejet ne peut plus être masqué. Les politiques sont
  moqués et le ‘tous pourris’ gagne du terrain. Il s’agit là d’un thème récurrent, mais qui prend, actuellement, des formes exacerbées. Les
  intellectuels experts ne font plus recette tant on pressent que ces chercheurs, fonctionnaires indéboulonnables, ne trouvent rien et
  que leurs rentes coûtent bien cher à la collectivité. Quant aux journalistes, leurs mensonges successifs les ont, durablement, invalidés;
  ils peuvent parler, dans le poste ou à la télé, l’on n’y prête qu’une attention distraite; cause toujours tu m’intéresses. Crétinisme
  généralisé? En tout cas, incompréhension du contexte social qui est la cause et l’effet d’une décadence, politique, sociale, économique,
  intellectuelle, aux conséquences insoupçonnées. L’expatriation de vastes couches de populations juvéniles (et des moins jeunes aussi)
  vers des horizons lointains est le signe patent d’une telle défiance.
  „À l’encontre d’un lieu commun hérité du XIXe siècle faisant de l’infrastructure économique le fondement de toute chose, il est de plus
  en plus évident que c’est l’immatériel qui conditionne le lien social. Et donc permet sa survie ou son déclin. N’est-ce point ainsi que
  l’on peut comprendre la remarque de Milan Kundera : ‘Il en est des amours comme des empires; que cesse l’idée sur laquelle ils reposent et
  ils s’effondrent avec elle’ ?
  „Mais il est des moments où cette idée perd sa force et sa vigueur spécifiques. Des sociologues, tel Pitirim Sorokin, ont ainsi parlé de
  saturation. Par usure, par fatigue, par lassitude aussi, l’idée ne peut plus exercer sa fonction agrégative. Tel un aimant ayant perdu sa
  faculté d’attraction, il ne lui reste plus, dès lors, qu’une rémanence de peu d’importance qui, avant que naisse un autre champ magné-
  tique, perdure tant bien que mal ; plutôt mal que bien.
  „Il s’agit là de l’indubitable symptôme de toutes les périodes de décadence. Voilà ce qu’est la crise: un moment où n’ayant plus
  conscience de ce que l’on est, on n’a plus confiance en ce que l’on est. La crise étant un jugement (crisis) porté par ce qui naît sur ce qui
  est en train de disparaître. La crise est dans nos têtes!”
  (Les nouveaux bien-pensants, par Michel Maffesoli et Hélène Strohl, Éditions du moment, 2014)

  Reply
 8. PAFI

  „că în cea săracă mamele copiilor poate ar da și ele jos guvernul – dar nu au cum, că aici nu e vreo democrație”, aici cred ca gresiti. Acolo mamele isi trimit copiii cu centura de explozibil, convinse ca-i vor intalni mai tarziu, intr-un rai in care martirii cauzei/ criminalii (depinde de unde privesti si cat poti intelege) au un loc privilegiat. Nu-mi pare potrivita pana la capat comparatia lui Homo sovieticus din Ucraina, Rusia, Romania (si altele) cu situatia lui Homo musulmanus. Pensionarul stirb, aplaudacul natang din Bucuresti, e, in definitiv, o sluga gata sa se ploconeasca in fata celui care da mai mult (sau da ceva). Curaj, sacrificiu pentru „cauza” (care cauza, ca nu si-au propus vreuna) ? Cu musulmanii e altceva, parerea mea e ca visul de aur al omenirii nu e democratia liberala decat, eventual, pentru cei care au faurit-o. Cred mai degraba ca evorba despre o ciocnire intre civilizatii.

  Reply
 9. Andrew

  Sa nu uitam ca nici o buna majoritate din Israel nu e deranjata de civilii masacrati in Gaza si unii se bucura cand ploua bombele peste ce apuca. Inainte sa aclamam democratia nu trebuie uitat cum ea poate fi manipulata. Sau cum se bucurau neo-conservatorii americani ca ii cucereau pe Irakieni in timp ce aviatia US masacra atatia civili. Ca astea ni sunt spuse imbracate intr-un discurs despre democratie, drepturile omului si libertate nu schimba cu nimic situatia. Asta cu ‘omul sovietic’ nu e decat gargara pentru naivi, nu are vreo vina omul sovietic, ci omul lipsit de empatie si respect pentru viata.

  Ia uite cum niste bravi soldati israelieni folosesc copii ca scuturi umane.. impotriva !pietrelor! aruncate de protestatari, ca deh jeepul ala parea cam fragil.

  https://www.youtube.com/watch?v=XRQcTPIaETE

  Reply
 10. CM Dumitrescu

  Dublul standard a functionat intotdeauna : 6 milioane de evrei, contra 20 milioane in perioada comunista.Europa, draga de ea a fost foarte bucuroasa cand 21 de milioane de rusi au murit in la doilea razboi, prin urmare a platit sacrificiul cu cedarea estului…ia sa ne uitam un pic unde sunt pierderile….cine nu isi cunoaste istoria este condamnat sa o repete….http://www.cndp.fr/crdp-reims/memoire/bac/2GM/etudes/05morts.htm

  Reply
 11. Andrei Mocearov

  Asadar, baieti rai, ca Putin si Hamaz, profita de ura colectivista a saracilor contra celor mai prosperi. Cauza pare a fi saracia, baietii rai doar folosesc ura saracilor sa-i combata pe democrati si prosperi. Concluzia logica ar fi ca democratii sa reduca saracia. Intrebarea mea doamna Mungiu este daca politicile curente (vezi mai jos) promovate de democratii prosperi produc efecte in acest sens?
  Cateva exemple de politici la moda:
  1. Liberalizarea industriilor de retea, in special energia
  2. Liberalizarea pietelor financiare, in special explozia inovatiilor financiare
  3. Liberalizarea serviciilor medicale, in special a asigurarilor medicale
  4. Flexibilizarea pietelor muncii

  Reply
 12. Laura

  Sunt de accord ca Dl Ponta trebuie taxat zdravan pentru ca a introdus prostia cu ortodoxia in campania electorala, in Romania sa te joci cu asa ceva e ca si cum te-ai juca cu o grenada fara siguranta ..

  Pe de alta parte, mi se pare ca amestecam capra cu varza la unele aspecte din articol, cand de fapt sunt situatii diferite care cer raspunsuri foarte diferite.

  De exemplu, nu prea vad legatura dintre Homo Sovieticus si Hamas; din contra, mai toti dictatorii din Middle East sustinuti de rusi erau destul de violent anti-islamisti – de la Sadat si Mubarak, pana la Assad, Gadaffi sau Saddam, nici unul nu-i prea iubea pe Fratii Musulmani si derivatele acestora precum Hamas. Fatah (ai carui lideri, intr-adevar, erau educati in URSS) este foarte diferita de Hamas, si ca ideologie, si ca baza miltanta, si ca support popular. Mai mult, islamismul extremist era privit ca o ameninatre la adresa URSS inca din timpul lui Brejnev, de fapt, asta a fost unul din motivele pentru interventia in Afganistan.

  In al doilea rand, nu prea vreau sa leg testul supermarketului de saracie. Da, saracia este un enabler puternic al conflictelor, dar atat. Nici Seoul-ul, nici Busan-ul, nici Singapore si nici chiar Hong Kong nu prea trec de testul supermarketului, desi sarace nu sunt.

  In al treilea rand, e adevarat ca o combinatie intre saracie si o ideologie colectivista e extrem de periculoasa, dar nu e bine sa facem o legatura directa intre ele. Sunt exemple de tari sarace (India si Indonezia) unde ideologii colectiviste nu prea prind, desi sunt promovate intens, precum si exemple de tari deloc sarace (Africa de Sud in timpul apartheid-ului , sau Germania/Italia in the 30s) care au adoptat ideologii colectiviste, cu efectele stiute …

  De accea cred ca lucrurile nu trebuie amestecate, raspunsuri diferite sunt necesare pentru probleme diferite..

  Reply
 13. Emil

  Tot apropo de Homo Sovieticus, nu se poate să nu se vadă perfecta consonanţă între „declaraţiile” iresponsabile ale parlamentarului PSD Bogdan Diaconu, alea cu Ucraina care vrea să-i trimită în prima linie pe etnicii români şi recentul articol de pe Vocea Rusiei „Etnicii maghiari din Transcarpatia nu vor să moară într-un război străin pentru ei”! Sau rezonanţa dintre răspunsul dat de Mândrăşescu de la Vocea Rusiei declaraţiilor recente ale şefului SRI de acum câteva zile şi declaraţiile de azi ale şefului Jobbik.
  Doamna Mungiu, dacă vă mai interesează ce tipare de gândire se manifestă în cazul acestor „luptători pentru libertate”, foşti sau actuali prin marea armată roşie, vă recomand pe Victor Suvorov, Mark Solonin şi superba carte a lui Catherine Merridale „Războiul lui Ivan”. Şi mai sunt.

  Reply
 14. Minimalist Romania (GM)

  Se pare că este cam singura și ultima soluție. Și trebuie promovată de azi până în ziua alegerilor. La prieteni, cunoscuți, rude și cerut și feed-back. Ca să nu aveți surprize cum am avut eu în alt domeniu – http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/06/cvasi-majoritatea-prietenilor-rudelor.html

  Dar, indiferent cine va fi președinte, cred că trebuie să abordăm altfel munca, noi toți ca nație – http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/07/muncim-pentru-cine.html

  Și cel mai mult ar trebui stat de vorbă cu tineretul. Aici este piatra de încercare. Pensionarii știm bine cum vor vota. Nu cred că mai este vreo îndoială.Dar cu tinerii, chiar până in 30-35 de ani, trebui stat de vorbă răbdător și cu argumente. Să-i atragem din mrejele cluburilor și a tehnologiei moderne măcar pentru 3-4 luni – http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/08/timp-irosit-cu-tehnologia-moderna.html

  Eu asta voi încerca să fac.

  Sper că n-am lezat prea multă lume. Succese!

  Reply
 15. Veronica Rozenberg

  D-na Alina Mungiu,

  M-a interesat articolul dvs care leaga cu un fir de sange practic evenimente care au la baza aceasi trasatura, careia imi este greu s-o numes umana, si anume RAUTATEA DIABOLICA.
  Locuiesc in Israel si nu pot spune ca el nu a facut nenumarate greseli in ceea ce priveste mentinerea sub asediu si in tabere de refugiati a palestinienilor timp de decenii.
  Mai mult am o mama de 102 ani care este ingrijita de o femeie din Moldova, care la origine este ucraineanca si al carei frate traieste, mai bine zis traia in Donetzk, unde rebelii, teroristii locali, eu nici nu stiu daca sunt ucrainieni, rusi sau reprezentanti ai „Diavolului” pe acest pamant, meniti sa insamanteze ca si Hamasul in Gaza, semintele MORTII si ale DISTRUGERII oricarei civilizatii. Tanarul frate locuieste intr-un sat care a fost bombardat de aceasi rebeli, aceia care au doborat avionul. Cele ce s-au intamplat arata doar cum VIOLENTA se apropie in sec XXI de niste dimensiuni despre care putem spune, parafrazan desigur, ca CIVILIZATIA (prin realizari tehnologice imense) ca si CRONOS din mitologie isi va manca propriile creatii, pana la auto-distrugere. Violenta este in aceasi masura ceea ce se intampla in Gaza, HAMASUL, care apare prin reprezentantii sai la TV, se prezinta ca un grup de ninjas expusi pentru a ingrozi si a infricosa. Ei au impiedicat ca locuitorii nenorociti ai fasiei Gaza sa incerce sa se apere fugind sau retraganduse- atunci cand raidurile aeriene si-au anuntat executia de bombardamente.
  Nu pot fi insa acuzati israelienii, pentru ca nu se poate imagina un popor care sa traiasca sub ploiaa de rachete explozive timp de saptmani si sa nu reactioneze, iar odata ce reactia a fost prin infanterie, au murit tinerii israelieni care isi serveau tara, luptandu-se sau pur si simplu fiind atacati de rachete anti-tank sau de alte tipuri de obuze care stau la dispozitia Hamasului.

  Situatia pare fara perspectiva in momentul de fata, si poate ca o culme a ironiei mondiale, o tara araba, Egiptul a fost cel care a propus prima incetare afoculul , pe care – si asta tot o premiera mondiala care arata intentiil de pace ale Israelului – pe care deci Israelul a primit-o fara conditii, in timp ce Hamas-ul a respins-o cum de altfel a reluat de astazi dimineata, dupa 72 de ore de incetare de foc, trimiterea de rachete spre Israel.

  Ar mai fi mult de spus, va multumesc pentru articol, Veronica

  Reply
 16. Moisi Petruta

  Sunt foarte interesante toate comentariile si multumesc autorilor. Eu tocmai m-am intors din Rep. Moldova dintr-o expeditie de-a lungul Prutului cu parteneri din Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania si am ramas surprinsa de prezenta limbii ruse in aproape toate emisiunile TV; noroc cu programele romanesti. Asta pe langa multe altele care m-au intristat. Natura, insa, de-a lungul albiei Prutului este magnifica si moldovenii au mai multa grija de conservarea ei decat noi, pe partea noastra de Prut.
  O ultima observatie: este ingrijoratoare incapacitatea organismelor suprastatale precum ONU de a restabili pacea si linistea tuturor celor aflati in bataia rachetelor, obuzelor, etc. Pe fondul acesteia isi arata toti muschii. Regretabil!

  Reply
 17. Marcu Simionovici

  Mult stimata Dna. Alina Mungiu,

  Va trimit „imbarbatarea” mea, de aici, de unde si daca am sti, si daca, mai putin, am fi putut, inrauri spre bine, mai bine, vre-o solutie…Dv. spuneti…”daca are careva nevoie de parerea mea”… si mai departe…”la inaltimea acestor provocari va avea vreun efect”.
  Este ceea ce are, astazi, dupa parerea mea, mare nevoie Romania, opinia ei publica , de oameni de valoare ca D-voastra, pentru a se putea orienta mai bine, in hatisul si contardictiile lumii in care vietuim. Noi spunem „Yishar coah”- sa vi se sporeasca puterile ! A spune adevarul, inseamna lumina, inseamna intelegere…si la final, poate…Salom – Pace !
  Cu stima M. Simionovici
  P.S.nu reusesc sa pot primi articolele Dv. pe Email ! Mi se reproseaza ca nu respct (!?!) numele de utilizator !

  Reply
 18. Gabriel

  Stimata doamna Mungiu Pipidi, aveti un nume predestinat … pana si „salbaticii” sau poporeanul primitiv intelege ce vreau sa spun. Incepeti sa va expuneti visurile nerealiste … fiindca nu ati coborat in realitate. Ar trebui sa aselenizati, cunoscand oamenii avand un grup de prieteni eterogen, daca va infasurati in oameni ca si dvs ajungeti la distorsionata vedere pe care o aveti. Invidia sociala exista doar la cei bogati fata de cei saraci. Saracul se gandeste cand se intalneste cu excentric bogat la acesta diferenta, in rest nu duce grija bogatului, nu are timp de asta. Iar excentrici bogati gasesti atat de rar si atunci cand il intalnesti nu iti starneste invidia ci compasiunea fata de un om nebun. Asadar coborati cu capul din norii, veniti pe pamant cu dragoste, invidia e ceea ce roade pe cel bogat, fiindca boala il macina, lacomia lui il inebuneste. Pe cand cel sarac cauta un cantec, cauta un fir de iarba si e plin de bucurie, ce rost ar avea sa isi macine sufletul cu invidia? Nu are atatea probleme existentiale?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *