Mihai Goțiu

Înțelegeți că Afacerea Microsoft e sfârșitul lui Udrea și Ponta? Tic-tac, tic-tac…

Întreb și eu: e prea dur dacă lansarea Elenei Udrea cu caschetă galbenă pe cap, printre ruinele fostei Uzine Republica, o calific drept pornografie electorală? Cum ar putea fi apreciat altfel, decât revoltător, scenariul ăsta? Ce legătură are Elena Udrea cu clasa muncitoare, alta decât cea de a contribui la decăderea ei?

Am văzut atâtea în două decenii de presă, am învățat să nu fiu luat prin surprindere de ce se întâmplă în societatea și politica românească, dar tot îmi rămâne o bucățică de uimire disponibilă când îi văd pe Elena Udrea și Victor Ponta continuându-și campania electorală după izbucnirea Scandalului Microsoft. Un scandal în care sunt implicate personaje eterne, ba din anturajul unuia, ba din al celuilalt, dacă nu din al ambilor. Sunt doar vreo două explicații pentru care cei doi nu s-au retras încă. Una ar fi că, poate, grozăvenia acestui scandal e atât de mare, încât oamenilor încă nu le vine să creadă că ar fi adevărat, astfel că își spun că ”așa ceva” poate exista doar în filme. A doua ar fi că oamenii nu înțeleg cu adevărat ce înseamnă Scandalul Microsoft. Poate nu conștientizează că zecile și sutele de milioane de euro care s-au scurs către offshore-urile apropiaților Elenei și ai lui Victoraș sunt bani cu care sute și mii de profesori, sau sute și mii de medici ar fi putut rămâne în țară. Banii cu care s-ar fi putut termina toaleta școlii în care a murit un elev săptămânile trecute. Banii care, dacă ar fi rămas în bugetul public, ar fi putut diminua impactul tăierilor de salarii cu 25% (dacă ar fi fost cu adevărat necesare). Banii cu care s-ar fi putut utila sau moderniza cel puțin una sau două uzine precum fosta Republica (că tot veni vorba: recuzita și scenariul îmbrăcării Elenei Udrea în muncitor echivalează cel puțin cu bugetul de supraviețuire pe un an a familiei unuia dintre foștii muncitori de la Republica).

Oare chiar își poate închipui cineva că Ponta habar nu avea ce se întâmplă în jurul lui (încă de pe când era șef al Corpului de Control al primului ministru Adrian Năstase, repet: al Corpului de Control), ori Udrea, al cărei soț se împrumuta cu sute de mii de euro de la un șpăgar, nu știa de unde vin banii pentru Vuittoanele ei? Ori crede cineva că niciunul miile de angajați ai SRI n-a aflat și nu i-a ”informat” pe Ponta și Udrea cu stă treaba cu Microsoft?

Ca să pun și sare pe rană, nu pot să nu mă uit și la situația din mass-media autohtone. Și să nu mă gândesc că dacă ar fi fost măcar la nivelul de acum zece ani (și nici atunci nu o ducea strălucit, iar Năstase și șobolanul rozaliu o călcau pe gât cum apucau), atât Elena Udrea, cât și Victor Ponta ar fi fost la finalul carierei politice, și s-ar fi gândit mai degrabă la ultima reprezentație, cea în costum cu multe dungi verticale și cu hârdăul în colț, nu la fotoliul de la Cotroceni. Acum au mai rămas vreo maxim zece locuri (din care cel puțin două-trei sunt bloguri) în care Scandalul Microsoft e despicat și investigat serios, dincolo de preluarea cu copy-paste (cu tot cu greșelile aferente) a referatului DNA.

Comparativ, ca număr de articole și poziționări, non-știrea despre revenirea lui Robert Turcescu în presă ca jurnalist și nunta lui ocupă cel puțin tot la fel de mult spațiu, dacă nu mai mult, cât aprofundarea Scandalului Microsoft, că ajungi să te întrebi serios, nu doar în glumă, dacă nu chiar ăsta a fost scopul auto-demascării: o petardă care să distragă atenția de la bomba reală.

Cu toate acestea, eu rămân optimist și îmi permit să pariez că Afacerea Microsoft este cea care va revărsa paharul și va termina cariera politică a cupului Ponta-Udrea. Temerea mea se leagă doar de faptul că acest lucru nu se va întâmpla în viitorul imediat. Dar asta au mai pățit-o și alții. Că și Nixon a fost reales președinte DUPĂ izbucnirea Afacerii Watergate. Însă, până la urmă,  tot i-a adus Watergate sfârșitul politic.

***

Citiți aici ce legături are Udrea cu personajele din Afacerea Microsoft. Și rămâneți aproape, că-i vine rândul și lui Ponta.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “Înțelegeți că Afacerea Microsoft e sfârșitul lui Udrea și Ponta? Tic-tac, tic-tac…

 1. StefanO

  Vad acum numeroase lupte, atacuri, „dezvaluiri” confirma adevarul pentru
  care am luptat si am suportat consecinte, ani de zile. Proiectele „ael” si
  „sei” facaturi de castigat bani si de aburit bugetarii din educatie, cu
  mari „succesw” la Brxls, cu campanii patetice si isterice ca la A3, acum
  refinantate si refurbrisate pe bani europeni…. Ba mai mult, se vand prin
  tari de mana a treia cu sprijinul campaniilor facute prin vizite oficiale
  la nivel cel mai inalt, prin lobby ale unor delegatii oficiale prin
  Uzbekistan sau in alta parte…
  Vad scandalul MS cu nume sonore in fata dar fara guzganii colaborationisti
  care au „sprijinit” toata aceasta agresiune asupra educatiei cu programe de
  „acreditare” prin mesaje directe sau subliminale, prin adrese si hartii
  oficiale trimise bietilor oameni care trebuiau sa puna w2000 pe PC-386.
  Este ciudat cum nu s-a „sesizat” nimeni desi de multi ani lumea striga
  disperata pe forumuri si liste asupra acestor probleme care ne-au tras
  inapoi cu 10 ani, sau ne-au tinut evident pe loc… Eu nu cred in aceasta
  campanie isterica de infierare cu manie proletara a neregulilor ce treneaza
  de 10 ani… Pur si simplu, acum este o batalie de dat la oase, fara sa
  pese nimanui de educatie, de sitem de binele copiilor nostri.
  Daca as fi judecator in this matter nu as baga pe nimeni la inchisoare
  pentru ca nu ajuta. I-as condamna sa „munceasca in folosul comunitatii” sa
  investeasca zecile de milioane furate in programe pentru elevi, studenti,
  profesori. Dar nu sa faca fudulii festiviste si „concursuri” de furat
  creiere ci sa aduca efectiv lucrari in folosul public. Nu mai sunt
  calculatoare in scoli, nu mai merg programele, nu este nicio deschidere in
  afara unor proiecte formaliste pe bani EU, consumatoare de bugete cu efecte
  minime…
  Sa vedem implementarea unui OS deschis, sa vadem instruiri pe noile
  platforme, sa vedem dotare cu un parc nou de calculatoare, sa dispara
  „certificarile” pe bani multi care suplinesc „competentele digitale
  oficiale”
  Sa vedem proiecte noi cu resurse free oferite de marile companii, sa vedem,
  sa simtim intr-adevar munca in folosul scolii/educatiei, iar sobolanii
  carora le curg balele dupa banii publici, adica cei 6% din PIB promisi sa
  stea la locul lor. Sa fie pusi sa de la lopata, sa ne faca drumuri mai bune
  ….Dar sa fie judecati si cei care au tolerat aceasta stare de lucruri
  stiind ce se intampla de multi ani si cei care hahaie si ranjesc acum
  satisfacuti ca se face „stat de drept”….

  Reply
  • Comentator Mioritic

   @Gotiu M.:nu inteleg, dar probabil e o chestie de expertiza publicistica – de ce vorbesti de Elena Udrea si Victor Ponta cand spui ca zeci si sute de milioane de euro s-au dus la oftshore-urile apropiatiilor, „personaje eterne”… Hai sa punem mana pe aceste personaje eterne, sa le luam banii furati si sa le luam si pozitiile de putere din care au reusit sa faca asta! Inteleg si eu, intelege toata lumea ca s-au furat milioane (zeci si sute -diferenta mare intre 10 milioane si sute de milioane, fraticule!); si mai intelegem ca de prin 90 se tot fura cu zecile si sutele de milioane. Si mai ales intelegem ca noi nu putem face nimic. Pt ca nu exista institutii, exista numai personaje care ajung in fruntea acestor institutii si capata puterea de a se capatui ei si neamurile si urmasii urmasilor lor! Am vazut, am inteles, … poporul nu are decat ultima solutie : sa iasa in strada! Altfel, de opinie publica se vorbea si pe vremea lui Ceausescu, dar la fel ca atunci si acum acea opinie e dirijata. Acum din mai multe puncte, atunci dintr-unul singur. Acum tu dai in Ponta si in Udrea si e chiar comic cum reusesti sa faci un cuplu din ei.LOL! O sa ajungem sa credem ca au furat impreuna zecile si sutele de milioane! Cred ca te platesc personajele eterne sa scri asta! Ha, Ha, Ha…. Ce meserie mai aveti si voi jurnalistii. Stati linistiti, noi va luam in serios si suntem convinsi de fiecare data ca dezvaluiti adevaruri folositoare noua, poporului! Sa traiesti!

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ comentator mioritic: sursele mele de finanțare sunt publice – și tocmai pregătesc un articol pe tema asta, pt. că niște deștepți de la ANAF mi-au propit abuziv niște sume și alți deștepți de la niște bănci s-au conformat, iar după ce cei de la ANAF și-au dat seama cât sunt de deștepți au pus banii înapoi, dar se așteaptă ca și comisioanele încasate de bănci pt. operațiunile astea dus-întors să fie suportate de mine, nu de ei – dar asupra acestei aberații o să revin;
    când spun ”zeci de milioane” mă refer la estimări minimale, până la finalul procesului o să constați că vor trece bine de ”sute de milioane” și o să mai constați zilele următoare și pe măsură ce alte amănunte din Afacerea Microsoft vor ieși la iveală că aceleași personaje care au avut rol de brokeri în mizeria asta fac parte și din grupul din care face parte Elena Udrea, și din grupul lui Victor Ponta, că de-asta s-au ”eternizat” și au supraviețuit tuturor schimbărilor politice, pentru că i-au ”sponsorizat” și pe unii, și pe alții – aaa, că fiecare din grupurile astea vor o parte mai mare din tort sau chiar exclusivitate și că de-asta se ceartă între ei, e altă poveste

    Reply
 2. Ana

  Daca ajunge VP presedinte, se scoate. Nu ii mai face nimeni nimic 5 ani. Ba chiar ii da posibilitatea sa manipuleze lucrurile astfel incat nici dupa 5 ani sa nu mai pateasca nimic. In cazul asta nu vad cum ar fi sfarsitul carierei lui.

  Reply
 3. taunul77

  Ar fi bine ca Romania sa scape definitiv de aceste doua personaje politice toxice. Dar din pacate exigentele electoratului roman nu sunt la un nivel prea ridicat. Si din cauza asta multi gangsteri politici asemanatori celor doi au supravietuit ani in sir la varful politicii, primind voturi consistente la fiecare scrutin electoral.

  Reply
 4. Marcel

  Oare cand veti intelege ca sunt zeci de oameni toxici, toti care s-au perindat pe la ministere, absolut toti ne-au vaduvit de sute de milioane de dolari, ai tarziu, de euro, sute sau mii de ”eliberatori” care s-au infruptat din miliardele lasate de Ceusescu, care pentru fiecare nemernic de ”investitor” caruia i-au vandut piese grele din economia romaneasca pe bani putini, au inasat bani grei, sunt cu siguranta sute de nemernici ce au tepuit tara, pe noi, dandu-ne la schimb incultura si saracie si nu ne-ar ajunge locurile din puscarie pentru toti. Ma inchin cand vad cum un om de rand, un sarac lipit apara cu ardoare pe unul ce il acheteaza DNA, unul sau altul, dovedit a fi infractor de ultima speta, si ma intreb de unde atata prostie chiar in randul jurnalistilor…Poate, cum spunea cineva mai sus, poate nu este prostie, ci ceva cu directie precisa…

  Reply
 5. Stefan Marincea

  Vor mai fi „afaceri”. Unele in subsol, dupa cum bine ati anticipat (un corupator se mai poate „intelege” cu fiscul roman, dar nu si cu cel american sau francez). Admir faptul ca unii jurnalisti, ca dumneavoastra, domnule Gotiu, isi fac inca meseria si isi pastreaza verticalitatea. Inca putem sa speram ca reactia de aparare a sistemului „ticalosit” (pe care eu am simtit-o, ca si dumneavoastra, pe propria piele) va gasi si oameni integri care sa o combata.

  Reply
 6. Zagan Vichente

  Nu vă faceţi iluzii nu se va întâmpla nimic sunt inplicaţi prea mulţi în această afacere tenebroasă ,se vor ajuta unul pe altul şi repet nu se va întâmpla nimic decât vorbe goale în vânt.

  Reply
 7. Octavian Capatina

  Totul atins de coruptie, de la un anumit nivel in sus, SRI-ul nu l-a anuntat pe Iliescu? Pe Nastase nu putea sa-l anunte ca e parte in afacerea Microsoft si el. Daca SRI l-a anuntat pe Iliescu si acesta atacut atunci ne parte si Iliescu? Daca SRI-ul nu l-a anuntat atunci responsabili de atunci ai SRi nu sunt si ei parte in afacerea Microsoft?

  Reply
 8. mmordean

  Domnule Goțiu,

  Ați auzit vreodată vorba: „România e țara unde nimeni nu se compromite…” ?

  Dar o bilă albă tot aveți… Ați bănuit că și alții ar acționa în baza codului dvs. interior… Care s-ar retrage, de-ar comite așa dandana.

  Reply
 9. Paul Mogosanu

  In viata politica,economica si sociala a tarii noastre,totul este un fel de joc „alba-neagra”.Fara educatie,fara cultura,fara morala,un popor nu se poate redresa si nici nu poate rezista in istorie.Din aceste motive,tara noastra a fost penetrata si in final dominata,sufocata de venetici,pentru ca a gasit un popor mioritic.Aceasta majoritate mioritica hotaraste soarta tarii.Restul nu mai conteaza,”moarte intelectualilor”!…(a celor corupti).

  Reply
 10. Theodor Marcean

  Domnule Gotiu,cereti prea mult de la un popor ametit de manele si de Romania TV,ca si de la politicienii proaspat repictati in culorile lor adevarate de regretatul Florin Tudose.Romania a ramas tara in care se poate intampla orice,fara consecinte asupra faptasilor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *