Romania Curată

Intalnire a Coalitiei pentru o Romanie Curata

Evenimentul a avut loc pe 24 ianuarie şi a fost găzduit de către Societatea Academică din România (SAR) și moderată de Alina Mungiu-Pippidi, Președinte SAR. La întânire au participat membrii echipei ARC Simina Stan, Dolores Benezic și Adriana Iordache; prietenii ARC Cristian Pârvan, Cătălin Tolontan, Cristian Oană, Nicuşor Dan; şi reprezentanţi ai organizaţiilor membre precum Asociația Metru Cub, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Green Peace Romania, Salvati Bucurestiul şi Let’s do it, Romania. In calitate de observatori, au fost prezenti reprezentanti ai Fundaţiei Friedrich-Ebert din România (FES) si din partea organizaţiei Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

Principalele arii vizate au fost priorităţile coaliţiei cu privire la combaterea corupţiei, protecția mediului, libertatea și independența presei, politici educaționale, promovarea culturii, și dezvoltatea societății civile. Discuția a fost centrată în jurul întrebării: Ce poate face platforma ARC mai bine pentru a promova activitățile coaliției în noua etapă, după demonstrațiile din toamna anului trecut?

De asemenea, s-a discutat despre poziția societății civile față de candidații la alegerile europarlamentare din anul acesta.Nu în ultimul rând coaliția vrea să își extindă numărul de membri și activitatea, dar în același timp, dorește să își păstreze independența și neutralitatea politică.

O parte semnificativă a organizațiilor membre susțin în continuare protestele împotriva proiectului de la Roșia Montană. Alte probleme de mediu vizate de membrii coaliției sunt colectarea deșeurilor, gazele de șist și defrișările. Mai mult, există un interes semnificativ pentru domeniul energiei, membrii coaliției optând în favoarea energiei din surse regenerabile și contra energiei generate prin arderea cărbunilor și a energiei nucleare.

Membrii coaliției au discutat și despre oportunități de relaționare, de extindere a coaliției în alte orașe, de promovare a proiectelor comune și individuale ale organizațiilor. O importanță deosebită trebuie acordată colaborării mai apropiate în cadrul mediului ONG din România, între organizațiile cu o reputație consolidată, care sunt consultate de către autorități în cadrul procesului decizional, și restul organizațiilor și cetățenilor.

CRJ a exprimat interesul deosebit pentru protejarea libertății de exprimare. Recent, Consiliul Legislativ, în contextul discuțiilor despre modificarea Constituției a propus eliminarea Articolului 30(4)care interzice suspendarea sau suprimarea unei publicații. Membrii ARC au indicat și alte limitări ale presei cum ar fi dificultăți apărute în funcționarea CNA, probleme legate de conducerea Televiziunii Române, precum și lipsa deontologiei profesionale a jurnaliștilor tineri.De asemenea, gradul deosebit de crescut al încrederii cetățenilor în presă conduce la absența simțului critic al cititorului.

Printre propunerile discutate de cei prezenți se numără: formarea unei coaliții pentru media, care să reunească mai mulți actori de pe piața media care aderă la standarde de transparență și integritate. În plus, se dorește creearea de platfome de comunicare alternative,prin project-based journalism și prin încurajarea presei locale și a celei alternative. Întâlnirea a abordat și importanțanew media și a rețelelor de socializare, văzute ca un prim vehicul pentru acest demers.O altăprioritate este educarea cititorilor și a utilizatorilor de rețele de socializare.

În ceea ce priveșteînvățământul superiorși dezvoltarea politicilor publice în educație, prioritățilecoaliției pentru anul 2014 sunt legate de modificarea legislației asuprea incompatibilităților și creșterea ponderii experienței studenților (rata de angajare, politici privind echitatea, servicii sociale, etc) în indicatorii de finanțare a universităților. Un alt subiect adus în discuție a fost eliminarea bazei legislative prin care Ministerul Educației putea sancționa universitățile.

În domeniul politicilor din sectorul cultural, coaliția a identificat o serie de teme de interes precum finanțarea publică la nivel localși lipsa transparenței decizionale din acest sector, dorind să promoveze încurajarea artiștilor independenți.Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *