Catalin Tolontan

Inceputul nesfarsit al unei prese transparente

Trei organizații neguvernamentale cu o consistentă preocupare în zona de media au lansat joi inițiativa ”Coaliţiei pentru o Presă Curată” (CPC). Am așteptat reacțiile.

Societatea Academică din România (SAR)Centrul pentru Jurnalism Independent  (CJI) şi Active Watch solicitaseră instituțiilor media publicarea pe site a cîtorva date esențiale despre patronat și despre exercițiul financiar.

În cele trei zile care au trecut de la lansarea proiectului au apărut mai multe comentarii din breaslă. Unii au zis că e extrem de puțin, așa de puțin că n-ar trebui să ne deranjăm pentru atîta lucru. Nu că aș fi în total dezacord cu unele dintreobservațiile lui Stelian Negrea, formulate însă cu un radicalism care nu lasă loc relatării.

Nici mie nu-mi place ”Să vină presa să-i scoatem lesa!”, dar:

1. Metaforele sînt acceptabile doar cînd sînt formulate de jurnaliști la adresa altora și sînt răutăcioase cînd sînt create de alții la adresa presei?

2. Sloganul ne deranjează tocmai pentru că e real. Dacă manifestanții și, acum, ONG-urile ar fi spus ”Jos presa care risipește resursele!” aș fi rîs, pentru că avem resurse împuținate, deci nu ne-am fi simțit vizați. În schimb, în privința libertății presei și capacității de a fi nepartizană, aici avem o problemă. Să nu ne enervăm e primul pas în a ne asuma.

Există și alte opinii.  Unii cred că, în spatele minimalismului cererilor de transparență ale ”Coaliției pentru o Presă Curată”, stă, de fapt, o amplă atitudine inculpatoare.

Iar alții, inclusiv autorii ireconciliabili, Mircea Badea de la Antena 3 și Mircea Marian de la Evenimentul zilei,  au spus că vor publica datele și că abia le așteaptă pe ale celorlalți, despre care au dubii că le vor expune. Eu cred că le vor afișa. De ce? Măcar ca să-și demonstreze unii altora că sînt transparenți. Și, în primul rînd, pentru că nu e nici un secret! Datele solicitate sînt publice sau ușor de obținut din surse deschise.

Gazeta, ca și Evz, a spus de la început că le va publica. Acționariatul, rezultatele financiare și datoriile la stat se pot găsi pe siteurile instituțiilor financiare ale statului. Primii 20 de clienți de publicitate sînt relativ ușor de reconstituit din monitorizările organismelor independente ale pieței. Astea-s toate, care-i problema?!

Citeste intreg articolul pe tolo.ro


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *