Marius Diaconescu

Încă un profesor șpăgar de UPG Ploiești arestat: lector univ. dr. Alexe Călin Mureșan. Sistemul este ineficient împotriva șpăgii la examene!

Ieri, 6 Septembrie, a fost arestat un alt profesor de la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești acuzat de șpagă pentru examene: lector universitar dr. Alexe Călin Mureșan. El este cadru didactic titular la Facultatea de Litere și Științe, Departamentul de Informatică, Tehnologia informației, Matematică și Fizică, coleg de departament cu Ilie Ristea, anchetat anul trecut pentru șpagă de 200-300 lei.

Alexe Călin Mureșan pretindea câte 350 lei de la fiecare student restanțier pentru promovarea examenului. De la studenții anului I de la specializarea Tehnologia Petrolului, cărora le preda cursuri de matematică, a pretins suma totală de 38.500 lei. A fost arestat aseară, când a primit 18.500 lei.

Acesta nu este primul caz de profesor șpăgar la UPG Ploiești. În octombrie 2015 colegul său de departament, lector univ. dr. Ilie Ristea, a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

Aceste două cazuri dovedesc că măsurile luate împotriva șpăgarilor nu sunt suficiente. Doar anchetarea și trimiterea în judecată a unui profesor corupt nu sunt eficiente pentru a curăța sistemul de învățământ superior de practica șpăgii la examene. Anchetarea a doi profesori din același departament pentru șpagă la examene sugerează că șpaga este o practică curentă la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, atât de înrădăcinată în viața universitară ploieșteană, încât anchetarea unui profesor nu îi determină pe ceilalți să se oprească.

Concluzia este sumbră: sunt universități în care șpaga la examene este un fenomen cotidian, pe care autoritățile judiciare nu reușesc să îl stopeze. Ineficiența acțiunilor judiciare este determinată atât de deficiențele sistemului juridic, ca de exemplu tergiversarea proceselor prin termene mari pentru procese, cât și de lipsa unei lagislații clare care să oblige universitățile să aplice măsuri administrative ferme împotriva șpăgarilor. Câte cazuri de profesori șpăgari s-au terminat cu demiterea și excluderea lor din universitate?

Dacă rectorii așteaptă sentința finală a instanței de judecată care judecă acuzația de luare de mită, în ritmul în care se lucrează în tribunalele românești, s-ar putea ca profesorii șpăgari să iasă bine mersi la pensie din universitate înainte de pronmunțarea sentinței.

În luna iulie doi profesori, tată și fiu, Constantin și Ovidiu savu, de la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV București au fost acuzați de corupție la examene, fiul fiind prins în flagrant când primea șpaga de la studenți. Ovidiu Savu a fost arestat pentru 30 de zile, în rest cazul este ”instrumentat”. Constantin Savu este un personaj prea puternic, director la Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din 2005. Rectorul USAMV promitea ziua arestării lui Ovidiu Savu că cei doi profesori șpăgari vor fi demiși din universitate.

Cazurile de șpagă de la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița sau de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași sunt arhicunoscute. Oare fenomenul șpăgii în aceste universități a fost eradicat? Mai predau profesorii șpăgari, anchetați sau judecați pentru șpagă la examene?

Deși studenții cunosc foarte bine numele profesorilro șpăgari de la universitatea lor, le este de obicei frică sa depună o sesizare sau plângere la DNA sau la procuratură. În plus, documentele interne ale universităților nu au prevederi clare despre sesizarea și sancționarea corpuției profesorilor.

Nu există un mecanism clar de sesizare a șpăgii, care să prevadă unde și cum poate studentul să facă sesizarea.

Nu există un mecanism clar de urmărire a acestei sesizări. În cazurile ”fericite” în care studenții reușesc să îi comunice rectorului cazuri de profesori șpăgari, se ajunge cel mult la o discuție amicală cu aceștia, fără măsuri adminsitrative împotriva lor.

Nu există mecanisme clare de protejare a identității studenților care reclamă un caz de șpagă. Așa că frica studenților de a sesiza și reclama profesorii șpăgari este explicabilă.

Pe forumuri sunt comentarii despre moda șpăgii la unele universități, cele mai recente fiind despre Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Sau în urmă cu câteva luni am primit o scrisoare despre un caz de șpagă la Academia de Studii Economice din București. Însă nu este suficient un comentariu pe internet sau un email anonim. Studenții trebuie să îi reclame pe șpăgari la DNA sau Poliție în lipsa unor mecanisme interne clare la nivelul universităților. Iar autoritățile judiciare trebuie să desfășoare ancheta și procesul cât mai eficient, cu rezultate clare. Când profesorii șpăgari vor fi demiși și  închiși pentru șpagă, mai mulți studenți vor avea curajul să sesizeze șpaga și fenomenul va putea fi eradicat.

Fără implicarea studenților fenomenul șpăgii din universitățile din România nu poate fi eradicat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Încă un profesor șpăgar de UPG Ploiești arestat: lector univ. dr. Alexe Călin Mureșan. Sistemul este ineficient împotriva șpăgii la examene!

  1. Sorana

    ma intreb daca studentii nu ar putea fi tratati conform legii avertizorilor de integritate, de vreme ce au un contract de studii cu universitatea. si daca nu ar putea sa se adreseze organizatiei studentesti din institutia respectiva, la art. 6 sint prevazute inclusiv organizatiile sindicale. poate ca asa ar fi protejati in mod real.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *