Mihai Goțiu

Încă un pas înainte pentru interzicerea cianurilor în mineritul din România. După susținerea ministrului Mediului e așteptată cea a premierului Dacian Cioloș

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a transmis în această lună Guvernului României – Departamentul Relația cu Parlamentul, punctul său de vedere, prin care susține proiectul Pl-x nr. 429/2007 (proiectul Legii Anti-cianură), se arată într-un comunicat de presă al rețelei Mining Watch România, care precizează că a fost informată în acest sens printr-o adresă oficială.

Opinia avizată a Ministerului Mediului va sta la baza punctului de vedere al Guvernului Cioloș privind interzicerea cianurii în minerit în țara noastră. Acesta a fost solicitat de către Parlament Guvernului încă din luna decembrie. Amânarea formulării unui punct de vedere a avut drept efect blocarea procesului decizional al Parlamentului.  Punctul de vedere transmis de ministerul de resort Guvernului României reflectă totodată și rezoluția Parlamentului European din mai 2010 care solicita interzicerea utilizării cianurilor în minerit pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Deja parlamentele naționale ale mai multor state membre ale UE, precum Slovacia, Republica Cehă și Ungaria, au interzis exploatările miniere pe bază de cianuri, se mai precizează în comunicatul Mining Watch.

“Ministrul Mediului a avut curaj să înfrunte industria minieră pe problema interzicerii cianurii. Rămâne de văzut dacă și prim-ministrul Cioloș se va dezice de râurile de cianură care amenință sănătatea satelor și orașelor din Munții Apuseni și din Maramureș și va lua o decizie corectă pentru viitorul României,”

Eugen David, președintele Alburnus Maior

Proiectul de lege privind interzicerea utilizării cianurilor în mineritul din România a fost inițiat în 2007 de către senatori Eckstein-Kovacs Peter (UDMR) și Gheorghe Funar (PRM). În ciuda promisiunilor de susținere formulate de PSD și PNL, proiectul de lege a fost blocat în urma acțiunile de lobby ale companiei miniere, inclusiv de la nivelul ambasadelor Canadei și SUA. Acest lucru a făcut ca proiectului să-i fie aduse modificări care să-l lase fără efecte și, apoi, să-l lase în așteptare ani la rând în Comisia de Industrii a Camerei Deputaților. După începerea urmării penale împotriva deputatului Iulian Iancu, cel care a condus în mai multe legislaturi Comisia de Industrii, proiectul legii a ajuns din nou în Camera Deputaților și a intrat la vot în luna decembrie. În fața presiunii publice, manifestate prin petiții și contactarea directă a deputaților, membrii Camerei au găsit o ultimă soluție de amânare: retrimiterea la Comisia de Industrii și solicitarea unui punct de vedere din partea noului Guvern.

Într-un sondaj de opinie realizat de TNS CSOP în această lună, doi din trei români s-au declarat pentru interzicerea cianurii în minerit. De asemenea, sondajul relevă și că 70% din populație valorizează metodele alternative de creare de locuri de muncă (turism, agricultură etc.), comparativ cu deschiderea unei exploatări miniere:

  • 63% dintre respondenți consideră că utilizarea cianurii este toxică pentru oameni și mediul înconjurător;
  • Dacă ar fi să aleagă între distrugerea unui munte și reciclarea telefoanelor mobile pentru a obține aceeași cantitate de aur, populația României înclină mai degrabă spre reciclare (60% dintre respondenți). Această opinie este mult mai pregnantă în zona centrală a României, unde întâlnim cel mai mare procent al celor “pro reciclare” (73%);
  • 70% dintre respondenți consideră că turismul, agricultura și punerea în valoare a patrimoniului este o soluție mai bună pentru crearea aceluiași număr de locuri de muncă decât deschiderea unei exploatări miniere. În zonele Centru (86%) și Sud-Vest (88%), valorizarea metodelor alternative de creare de locuri de muncă este îmbrățișată de mai mulți oameni decât în oricare alte zone din România.

Mai multe date despre sondaj, aici.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *