Marian Petru

Încă o victorie a grupurilor civice din Iași: consultare publică pentru replantarea teilor pe un important bulevard din oraș

La Iași, în urma presiunilor societății civile și a grupurilor civice, printre care cel mai sonor, „Iașul iubește teii”, municipalitatea  intenționează să organizeze o consultare publică pentru a vedea dacă ieșenii sunt de acord cu replantarea arborilor pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Anunțul  desfășurării  sondajului a fost făcut în această săptămână de primarul interimar al Iașului Mihai Chirica. Într-o conferință de presă, edilul a declarat că „vor fi tipărite 12.000 de buletine, chestionare, pentru a se putea exprima toți cei care doresc acest lucru”.

Documentele vor fi distribuite în opt locuri: în centrele de cartier din bulevardul Poitiers, Nicolina, Alexandru cel Bun, Tătărași pe esplanada Oancea, Păcurari și în alte trei puncte suplimentare în cartierul Alexandru cel Bun, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și în Parcul Copou.

Consultarea publică se va desfășura în perioada 25 august – 25 septembrie.

Primarul a mai spus că, în funcție de rezultatul consultării, se va trece la a doua etapă. „Dacă răspunsul este favorabil pentru replantare, demarăm procedura de achiziție a arborilor. Campania de plantări va demara în prima decadă a lunii noiembrie, dacă temperaturile sunt normale sau imediat după, dacă temperaturile sunt mai ridicate decât cele normale”, a precizat Chirica.

Primarul Gheorghe Nichita este suspendat din funcție, locul acestuia fiind luat de viceprimarul Mihai Chirica. Neînțelegerile dintre cei doi sunt de notorietate pe plan local. Primul dintre ei a refuzat în mod constant să răspundă afirmativ solicitărilor de replantare a teilor pe bulevardul Ștefan cel Mare din centrul Iașului. De altfel, doborârea în 2013 arborilor în cauză, a avut  girul celor doi, Nichita și Chirica, dar fără a fi organizată o consultare publică.

Grupul civic „Iașul iubește teii” a apărut în urma abuzului doborârii arborilor. Pe perioada celor doi ani, acesta a reușit în mai multe rânduri, alături de alți ieșeni, să împiedice acțiunile Primăriei și ale edililor de a distruge parcurile publice din oraș. Într-una din situații, primarul Nichita a să taie peste 250 de copaci din Parcul Expoziției din dealul Copou. Cu această ocazie, s-au făcut marcaje forestiere abuzive care, ulterior, s-a dovedit că nu aveau nicio legătură cu starea de sănătate a arborilor.

Un alt caz a fost cel al proiectului de realizare a unei parcări subterane în centrul urbei, pe locul Parcului de lângă Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Analizele și rapoartele realizate în teren de colaboratorii grupului „Iașul iubește teii” au arătat că în ambele cazuri s-ar fi produs distrugeri cu consecințe grave asupra zonelor, atât cu privire la mediu cât și la nivel urbanistic.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Încă o victorie a grupurilor civice din Iași: consultare publică pentru replantarea teilor pe un important bulevard din oraș

 1. Roxana

  Asa-zisa consultare care se face acum in Iasi nu poate fi numita o consultare. Poate fi numita pierdere de vreme, tragere de timp, cheltuirea banului public, dar nu consultare. De ce? O consultare se face INAINTEA unui demers, nu intr-un moment de corectare a unui prejudiciu. Numai la inceputul unui demers se poate lansa un chestionar care sa corecteze pentru „bias”. O consultare se face cu prezentarea mai multor optiuni propuse. O consultare se face prin multiple medii de lansare a informatii si prin multiple metode de procesare a datelor.
  Ce se intampla acum la Iasi e o noua dovada de „competenta” a administratiei locale, intr-ale improvizatiei nefondate.

  Reply
 2. Moisi Petruta

  Felicitari Grupului „Iasul iubeste teii”. Va vom contacta pentru ca se impune si la Galati o actiune asemanatoare. Din pacate, si la Galati, in ultimele zile, incepand cu vineri 07.08. s-au taiat 40 de copaci, tei in marea lor majoritate,de-a lungul strazii Mihai Bravu, strada inclusa in Patrimoniul cultural. Justificarea a fost data de Actiunea s-a inscris in cadrul unui proiect al primariei Galati (85/2013 ” Modernizarea strazii Mihai Bravu-tronson str Basarabiei-str Garii-Gara CFR”). Pentru acest proiect aprobarile Comisiei de Avizare Tehnica si ale APM Galati s-au obtinut in termen de o luna (aprilie-mai 2014), fara campanie de informare si consultare. Municipiul Galati a prezentat decizia de incadrare (…) emisa de APM conform careia „nu se impune elaborarea impactului de mediu”. In ciuda eforturilor de stopare a acesti distrugeri, petitii, sesizari, telefoane, presa, actiunea a continuat distrugand iremediabil un bun de patrimoniu., copaci seculari, strada M. B fiind prima strada pavata cu piatra cubica in 1882. (Este strada pe care se afla Biblioteca V.A Urechia).
  Avem nevoie de solidaritate pentru a salva ce nu s-a distrus inca. Primaria Galati are alte doua proiecte extrem de generos finantate, pentru care doar o informare a fost organizata si, online, o campanie intre 17 .08 si 27.08. 2015. Si asta doar in urma protestelor din ultima vreme. prof. Petruta Moisi, presedinte CCEG.

  Reply
 3. gabriel

  La Flămînzi la ordinul celor de la drumuri s au tăiat toți teii pe ambele părți a șoselei , cum și cine a permis cine mai întreabă pe cine . erau tei de 100 de ani .

  Reply
 4. Moisi Petruta

  Rezultat: am salvat de la taiere 12 tei din cei 40 planificati initial prin proiect. Mobilizarea ONG-urilor, presei locale si regionale, Patronatul IMM-urilor, cetatenilor, sesizarilor trimise la Comisariatul Judetean de Mediu( ei au raspuns), telefoanelor si interviurilor la posturile locale de televiziune, a determinat stoparea taierii copacilor dupa al 28-lea sacrificat zeului ‘masinii’ (se vor face spatii pentru parcari laterale!). Am adus in zona si pe fostul ministru al mediului, dl Petru Lificiu, si pe ambasadorul Kazahstanului in vizita la Galati. Deocamdata atat. urmeaza actiunea in justitie, avem insa nevoie de sfaturi de la colegii din Iasi. Multumim, prof. Petruta Moisi
  presedinte Centrul de Consultanta Ecologica Galati

  Reply
 5. Moisi Petruta

  Multumirile noastre iesenilor care au luat legatura cu noi, domnului Munteanu, in special. Am urmarit, salvat cam tot ce a aparut in presa despre masacrarea tailor din Iasi, nu stiam de cei din Flamanzi. Si in judetul Galati. pe drumurile judetene si cele locale, s-au taiat aproape toti copacii, raspunzatori sunt membrii consiliilor locale care au aprobat o astfel de actiune. Din 2007, ministerul mediului a transferat aceasta responsabilitate ( a protejarii) consiliilor locale, deci si a prefecturilor. Cum de parazapezi nu se poate vorbi, ca nu sunt, acum, in prag de iarna va fi jale. Halal desteptaciune la alesii neamului!

  Reply
 6. Ing.silv.dr. Ionel LUPU

  Asociatia Dendro-Ornamentala „Anastasie Fatu” din Iasi a colaborat strans cu Grupul Academic al Dr.Dinu MUNTEANU si Biol.Alexandrina DINGA sefa Grupului Civic „Iasul iubeste teii”…….. Acum asteptam caderea frunzelor pentru a putea scoate arbustii SOPHORA JAPONICA-`PENDULA` si a aduce TILIA TOMENTOSA ,de 6 m inaltime, din Italia !!!!!!!!!…… Intre timp ajutam si ziarista Daniela CIUTA („BULETIN DE CAREI”) unde, incepand din iarna anului 2011, Primarul Municipiului Carei a taiat aproape toti plopii euramericani de pe drumuri si sute si sute de arbori stradali din CAREI si din PARCUL DENDROLOGIC „KAROLYI” (10 hectare)….. Acest Primar avea la un moment dat 4 gatere, care intre timp au intrat in faliment, dar a mai ramas un gater activ al fiului Primarului…….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *