Dollores Benezic

In timpul asta, poporul…

Am fost azi la o întâlnire cu niște ONG-iști, care vor să modifice legile ce reglementează adunările publice. În sensul de a le face mai democratice. Cine a fost săltat de jandarmi în Piața Universității astă iarnă știe despre ce vorbesc. E un proiect finanțat extern, pentru democratizarea României. Cum în contextul actual, proiectul ăla pare tichie de mărgăritar, discuțiile au divagat rapid spre „arde țara, fraților!”, adică lovitura pe care Ponta și ai lui o dau asupra statului lui Băsescu și ai lui. Mărturisesc că am fost un pic mirată de reacțiile unora dintre cei de la masă, din categoria „pe toți ne așteaptă canalul, eu îmi scot valuta din bancă și plec etc!”.

Când ajung acasă și dau drumul la televizor, găsesc în el alți panicați, indignați, îngrijorați de starea democrației și de bunăstarea poporului. Săriți, că ne schimbă avocatul poporului! Muică, îl revocă pe Blaga! O schimbă și pe Anastase, țațo! Îl suspendă pe Băsescu. Lovitură de stat, dictatură, nazism, jihad, apocalipsă!

Poate că sunt eu mai incultă, dar simt nevoia unui ton mai puțin isteric. Dacă poporul se va uita, de exemplu, pe site-ul avocatului său, va afla că acest domn schimbat azi – de la PDL – conducea instituția împreună cu alți trei domni și doamne, care reprezintă întregul spectru politic. Dovadă că unul dintre ei, Valer Dorneanu, este azi interimar. Deci în realitate avem doar o mică rotire a cadrelor. Mai triste mi se par, de exemplu, realizările din 2011 și 2012 ale acestei „instituții fundamentale pentru democrație”, cum o plângea un deputat azi, de la tribuna Parlamentului. Avocatul poporului s-a autosesizat, de exemplu pentru că:

– nu merg scările rulante de la metrou la Universitate;

– o tânără a murit din cauză să părinții ei, martori ai lui Iehova, nu au fost de acord cu transfuzia de sânge;

– nu erau încălzite grădinițele din orașul Bălan și că un copil a căzut de la fereastra grădiniței;

– sunt prea multe accidente rutiere și a întrebat poliția câte sancțiuni le-a dat șoferilor care nu au dat prioritate pietonilor pe trecere;

– că șoferii parchează haotic pe anumite străzi din sectorul 3;

– că RCS a scos din grilă posturile Antena și Euforia.

Desigur, traversatul pe zebră, mersul pe scări rulante, încălzirea în grădinițe sau urmărirea postului Euforia, sunt drepturi fundamentale într-o democrație, dar eu una așteptam ceva mai mult de la un Avocat al Poporului. De aia nu știu cum să vă spun, dar mă lasă rece înlocuirea unui nene de la PDL, de care n-am auzit decât acum, cu altul de care aud de pe vremea lui Iliescu și care e un dinozaur. Ce o să facă mai rău Dorneanu decât predecesorul lui, o să se autosesizeze că lipsește hârtia igienică din budele ecologice de prin parcuri?

Apoi, Blaga a fost pus președinte la Senat în locul lui Geoană, un alt băiat care a căzut în dizgrație, ca și PDL-ul acum. Când l-au schimbat pe Geoană PDL-iștii parcă făcuseră o oarecare înțelegere cu niște persoane nominalizate azi de Băsescu printre dușmanii democrației, nu? Anastase e fata aia care număra voturile precum Pristanda steagurile, și ar fi trebuit schimbată mai demult chiar de PDL, dacă ar fi ținut cu adevărat la respectarea legilor. Prin urmare, mie și aici mi se pare că poporul nu are vreo legătură cu bătălia, dimpotrivă. E un schimb de putere între două găști, începută acum două luni, când USL a căpătat brusc majoritate parlamentară prin migrația unora din PDL.

Ce legătură au toate astea cu poporul? Niciuna. Poporul (jumătate din el, cât s-a prezentat la urne) a votat niște tabere în 2009, care s-au schimbat în timpul dansului ca la cadril. Politicienii care azi sunt schimbați din funcție să nu vină să-mi plângă mie pe umăr, că ce rău e Ponta și USL, că eu mi-am făcut datoria de cetățean și i-am votat crezând ca proasta în promisiunile lor. Nu eu am făcut alianțe cu PSD sau PNL de-a lungul ultimilor patru ani de guvernare, și nu stătea la mâna mea, ca popor, să dau o lege prin care să interzic traseismul politic, de exemplu.

Nu vi se pare că de două luni în România nu se mai vorbește de șomaj, de criză economică, de recesiune, de creșterea euro, de nivelul de trai din ce în ce mai gâfâit, ci toată agenda publică s-a concentrat pe cum își trag ei la gioale unii altora? Mie îmi e din ce în ce mai greu să-mi plătesc rata la bancă. Atunci când mă duc în piață văd că un coș oarecare cu alimente îmi golește cardul. Piața muncii pare mai blocată ca oricând – cel puțin pe domeniul meu – iar în jur văd prieteni încremeniți în dilema: să mă înham la un credit pentru o casă sau să plec dracu din țara asta?

Așadar, nu știu cum să vă spun, dar nu empatizez nici cu drama Robertei Anastase, nici cu aceea a lui Antonescu, silit de acum să stea treaz la toate ședințele de senat. Nu reușesc să mai empatizez nici cu Băsescu, pentru că numele alea identificate de el ca dușmani ai democrației au fost rostite tot de gura lui și cu alte ocazii, ba de bine, ba de rău, după nevoie. Știu că e un mod limitat de a vedea lucrurile, și că dacă vorbim de prințipuri și valori democratice, azi România a făcut mulți pași înapoi. Dar i-aș ruga pe toți analiștii neamului care au ocupat televiziunile și feisbucu azi, să dea o fugă până în piață și să întrebe poporul cu adevărat cum îi afectează viața de zi cu zi schimbările de azi, și o să aibă o surpriză. Poporul în numele căruia plâng politicienii acum o duce cam la fel și cu Băsescu președinte, și cu Antonescu interimar. Și în ritmul ăsta o vom duce și mai greu. Și nu din cauza dictaturii, ci din cauza falimentului.

Văd că PDL, după ce s-a lăsat siluit prin surprindere și deposedat de putere, scoate capul lui MRU pe fereastră, precum fata din fotografie, și ne cheamă să mitingim pentru democrație. Joi la Universitate. Am două vești proaste pentru ei. Una că pe aceeași fereastră ies și picioarele păroase ale vechii gărzi din PDL, și a doua că legile alea ale adunărilor publice, despre care vă spuneam la început, sunt neschimbate din 1991, de pe vremea mineriadelor. Iar PDL-ul ăsta cu picioarele păroase a vrut anul trecut să le modifice și mai rău, ceea ce azi nu i-ar mai fi permis să cheme lumea la miting deloc. Noroc că le-a luat-o istoria înainte și n-au apucat să facă prostia. Poate, cine știe, cine merge la miting îmbrăcat în alb zilele astea scapă doar cu o vizită la secție, în dubă, un proces verbal pentru „larmă” și, în cel mai rău caz, câteva pulane administrate regulamentar.

Între timp, Ponta și Antonescu îl vor fi ajutat deja pe Năstase să scape definitiv de Băsescu care-i stătea în gât.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “In timpul asta, poporul…

 1. Doina

  Daca totul e ok ,de ce suntem chemati zilnic sa semnam cate o petitie ,iar azi ne chemati in strada ?Luminati-ma va rog vorba ceea „eu cu cine votez ?” Pentru ca tocmai il suspenda pe presedinte si guvernul a dat o OUG de limitare a atributiilor CCR ? Va rog sa imi raspundeti ?

  Reply
 2. Mihaela

  Poate? Este un semn de reala incultura daca nu faceti legatura dintre haosul in care USL a aruncat tara si ratele dv. Daca nuaveti cu ce sa va mai platit ratele s-ar putea sa fie si din cauza diferitilor investitori straini care vad cu alti ochi ce se intimpla in Romania (legi schimbate peste noapte si hotariri judecatoresti calcate)si isi retrag banii; deci leul isi pierde valoarea.

  Reply
 3. Marcela

  @Mihaela: Acel „s-ar putea” nu prea seamana a argument. Si nici mesajul dumneavoastra cu concluziile unor economisti seriosi. Daca nu sunteti politiciana, n-aveti niciun motiv sa va simtiti jignita de articol, deci niciun motiv sa abandonati tonul civilizat care, sunt sigura, va caracterizeaza in viata de toate zilele.

  Reply
 4. Mockito

  am si eu o intrebare… oare ce masuri economice vor lua Ponta si Antonescu pt redresarea economiei ? cunoasteti macar una singura ca sa ma lamuriti si pe mine? din cate am inteles din articol, exista acest vis frumos ca guvernul USL cu apucaturi socialist-comuniste va reusi cumva sa devina un bun administrator al bugetului si sa-i convinga pe capitalistii rai de la vest sa investeasca bani in Romania. stie cineva cum? daca nu, atunci de ce se afla acolo? intreb si eu…ca sa stiu de ce-i aleg la toamna…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *