Stefan Sohaciu

In politica nu exista principii, exista interese

A trecut si a opta motiune, care s-a dovedit a fi o simpla lotiune cu care opozitia a vrut sa mai unga “mentalul colectiv”. Suna bine si, asa cum am mai spus, Romania sa fie bine si tot romanul sa prospere! Jalnici mi s-au parut cei doi “ lideri”, daca nu chiar ridicoli sau mai mult caraghiosi. Nu se dezmint, in fruntea clasei muncitoare condusa spre noi victorii de partidul ei. La tribuna, insa, au excelat in insulte si jigniri. Dar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Ne mai miram ca cetatenii simpli se insulta, se jignesc pe strada, in mijocele de transport, pe terenul de fotbal, nu mai vorbim. Cum e turcul si pistolul. Eu insa am aflat de multa vreme ca “poporul e nevolnic si misel, pentru ca cei ce se ridica din sanul lui ajung nevolnici si misei” (Istrate Panait “Prezentrea haiducilor’). Stau si ma intreb, daca UDMR ar fi ascultat cantecele de sirena ale liberalilor sa intre in USL, “liderul” Crin cum ar fi reactionat? Mi-l si imaginez facand salamalecuri si temenele ca in fata “liderului” umanisto- consevator-uslas informator.

In politica nu exista principii, exista interese, iar a ucide (inlatura) un om nu inseamna decat indepartarea unui obstacol. Poate ca eu as fi mult mai indreptatit sa vorbesc despre maghiari, daca nu i-as fi cunoscut intai ca prizonier de razboi la ei. As putea sa-i urasc, daca nu i-as fi inteles. Cand mergeam, ca prizonier, la muncile agricole in vestul Ungariei, taranii unguri mancau cu noi la masa si ne dadeau slanina si paine, sa avem si pentru cand nu vom mai lucra, dupa ce mancam la ei de 5 ori pe zi, aceeasi mancare pe care o mancau si ei alaturi de noi. Nu! Adevaratul popor NU e sovin si iredentist, ci si la ei sunt conducatori care se cred mai catolici decat Papa.

Am locuit in Ardeal 12 ani. Intamplator, am mers cu o ocazie cu un maghiar, pe care nu-l cunoscusem pana atunci. Mergeam spre Oradea. Din vorba in vorba, cel care ma luase cu masina si-a dat seama ca sunt roman si mi-a spus deschis, clar: ‘si la noi, ca si la voi, pe langa marea masa de oameni buni, sunt si cateva uscaturi, ca intr-o padure’. Eram doi oameni, care mi-am dat
seama ca vorbim aceeasi limba, daca intervine ratiunea si nu sentimentul. (tanarul din l5 martie a.c. nu e sovin, e teribilist, daca nu cumva ii lipseste o doaga.) Ar trebui sa vorbesca cei ce se pricep. E adevarat ca orasenilor maghiari le este mult mai usor sa se exprime in limba lor materna, chiar in magazin, asa cum ne este si noua mai greu sa vorbim o limba straina, pe care nu o folosim decat ocazional…

Citeste si despre: principii, interese, partid, politica, afaceri.


Articole cu aceeasi tema:
Romania Curata. Primele reactii
Jos labele de pe Biblioteca Centrala Universitara!
Miting impotriva salbaticiei urbanistice si nepasarii. VIDEO


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “In politica nu exista principii, exista interese

  1. Sile

    Cind politicienii se ghideaza exclusiv dupa interese se alege praful. Un principiu fundamental este ca daca vrei respect trebuie sa semeni respect.Articolul observa un lucru elementar oamenii simpli au mai multa minte decit cei ce vor sa se dea reprezentantii lor.Deocamdata politicienii nostri au ramas in faza de cird de ciori vopsite. De aceea parlamentul a vost votat de o minoritate de doar 40% din electorat.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *