Romania Curată

In-memoriam Şerban Cantacuzino, fondatorul Pro Patrimonio

Sâmbătă, 16 martie 2019, s-a desfăşurat la Câmpulung Muscel slujba de pomenire de un an a celui care a fost Preşedintele şi întemeiatorul Fundaţiei Pro Patrimonio, Prinţul Şerban Cantacuzino. Serviciul religios de comemorare a avut loc la Biserica Flămânda din Câmpulung, monument istoric proiectat de tatăl său, arhitectul George Matei Cantacuzino în 1940.

Remarcabil om de cultură și fondator al Fundaţiei Pro Patrimonio, Prințul Șerban Cantacuzino (1928-2018) a fost un reputat specialist în conservarea și (re)utilizarea patrimoniului, editor și autor a valoroase cărți de specialitate, membru al Institutului Regal al Arhitecților Britanici, medaliat pentru serviciu dedicat în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural (2008). Cu studii de arhitectură la Cambridge, separat de tatăl său rămas în România comunistă, Șerban Cantacuzino a primit o educație aleasă și a dus mai departe pasiunea pentru arhitectură a tatălui (arhitect/pictor/scriitor George Matei Cantacuzino,1899-1960, personalitate complexă ce a lăsat o puternică amprentă asupra modernismului arhitectural românesc și a pătimit în închisorile comuniste).

Profund legat de România, de valorile ei identitare și de propriile rădăcini, Șerban Cantacuzino a avut viziunea unei renașteri a moștenirii de arhitectură prin integrarea în viața contemporană, experimentând cu patrimoniul cultural ca resursă economică. În ultimii ani de viață, Șerban Cantacuzino a fost un redutabil și activ susținător al campaniei de nominalizare a sitului istoric Roșia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru valoarea sa universală, unică și inestimabilă,

Primele discuții cu privire la înființarea unei fundații pentru salvarea patrimoniului natural și arhitectural în România au avut loc la Londra imediat după căderea lui Ceaușescu, cu Indrei și Nicolae Rațiu, fii lui Ion si Elisabeth Rațiu, care tocmai se pregăteau să se întoarcă în țară pentru a participa efectiv la viața politică și socială din România post-comunistă. Pro Patrimonio a fost ideea fraților Indrei și Nicolae. De la început am fost întrutotul de acord cu ideea, dezvoltînd Fundația Pro Patrimonio împreună. Eram de acord că societatea română după 45 de ani de comunism, trebuia să fie complet dezorientată. Comunismul este contra individului, contra spiritului de identitate pe care individul îl dezvoltă prin istoria sa și cultura neamului său. Prin urmare ni s-a părut foarte important să înființăm o asemenea fundație în România – privată, independentă și democratică – dar numai la momentul bun… care nu a venit decât după președinția lui Constantinescu, în anul 2000.(arh. Șerban Cantacuzino, fondator Pro Patrimonio, extras din textul scris pentru aniversarea de 15 ani a Fundației)

Boardul, membrii şi prietenii Fundaţiei Pro Patrimonio îi vor purta o eternă recunoştinţă şi admiraţie pentru sprijinul şi contribuţiile pentru păstrarea moştenirii culturale româneşti şi în mod particular de ansamblul Golescu şi de întregul proces de restaurare şi introducere într-un circuit firesc de utilizare.

Vă invităm să vizionaţi un scurt film care îi păstrează gândurile şi credinţele lui Șerban Cantacuzino.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *