Mihai Goțiu

În ciorapi să ne mirosim. Casele lui Iohannis, casele lui Ponta și casele lui Băsescu

”În săbii să ne tăiem, în ciorapi să ne mirosim sau în autobuzul 6 să ne înghesuim?”. Cam așa suna una dintre provocările copilăriei, iar campania electorală din această toamnă nu se deosebește esențial, cu excepția faptului că nu are scuza copilăriei. După faza numărării de agenți acoperiți sau a copiilor, s-a trecut la faza numărării caselor lui Iohannis. Și s-a ajuns la șase: motiv de înfierare proletară și de mirare (legitimă?) a jurnaliștilor, care, nemulțumiți că Iohannis a explicat ”concurenței”, cu subiect și predicat, cum a ajuns să le dețină (beneficiind de prețul mic din prima parte a anilor 90, din meditațiile date ca profesor și din chiriile obținute din primele case), tot reiau întrebarea, pe unde ajunge neamțul să dea interviuri. Știind prea bine că, oricum ar întoarce-o, faptul în sine îl dezavantajează, că induce temerea că ”trebe să fie ceva necurat la mijloc” ori că ”ia uite la el bogătanul”.

Dar dacă e să ducem bătălia în faza ”pe case”, ia să vedem cum stă treaba prin celelalte tabere.

„Fiica mea şi-a cumpărat corect apartamentul. Are un birou închiriat corect, este notar, nu văd nicio problemă”, spunea Traian Băsescu, în urmă cu cinci ani, după ce Ioana și-a cumpărat un ”apartament” cu 700.000 de euro. Ce nu spunea șeful clanului Băsescu, e că, printre altele, banii ăia corecți erau obținuți din autentificări notariale. Ca fapt divers, printre clienții cabinetului notarial al Ioanei Băsescu s-au nimerit să fie și cei de la Gazprom și Lukoil, când au cumpărat unii de la ceilalți niște benzinării. Al naibii coincidență, cum au ajuns taman la Ioana Băsescu evazioniștii de la Lukoil și sponsori principali ai partidei lui Băsescu în campania din 2009 (mă rog, banii luați din taxarea asta nu s-au dus în apartamentul cu pricina, ci în moșia de la Nana).  Dar, lucrul mai important pe care Traian Băsescu a uitat să-l spună e că apartamentul cumpărat de fiica lui mai mare, s-a nimerit să fie în Complexul Băneasa Investment, deţinut de Puiu Popoviciu, afaceristul amestecat în scandalul DGIPI. Și pentru a-l trezi de tot din amnezie pe domnul președinte, să amintim că vila din Corbeanca, achiziţionată de Ioana Băsescu împreună cu fost soţ, Bogdan Marin, a fost contruită de Sorin Vulpescu, unul dintre patronii firmelor Golden Blitz şi Euroconstruct. Și să nu ne prefacem că nu mai știm nimic de afacerea de terenul de pe Aleea Privighetorilor, cumpărat în anul 2000 cu 50.000 de dolari și vândut doi ani mai târziu cu 360.000 de dolari (vă mai spune ceva numele regelui asfaltului Costel Cășuneanu?), ori de vila din Mihăileanu, de 370 de metri pătrați, cumpărată la Adminsitrația Fondului Imobiliar cu 19.000 de dolari (recitiți, vă rog, să fiți siguri că ați înțeles ideea: vilă în București, de 370 mp, cu 19.000 de dolari).

Să trecem și la Victor Ponta. În Central Residential Park, cartierul construit de Nicolae Dumitru, familia Ponta-Sârbu deține trei apartamente de lux, unul cumpărat de Daciana Sârbu în 2007 (când în acționariatul Central Park era și offshore-ul Running Total Group), unul cumpărat de Ilie Sârbu în 2009 (de la firma deținută de Nicolae Dumitru) și unul cumpărat de Victor Ponta în 2012 (de la un SRL care până cu câteva luni înaintea vânzării către președintele PSD, a fost deținut de un offshore din Panama cu acționariat ascuns, Sthemko Holding Inc, ceea ce înseamnă că proprietarul anterior al apartamentului care acum e deținut de premier putea fi oricine). Printre acționarii Central Residential Park s-a aflat și Menedil Associated SA. Ce au în comun firmele Running Total Grup și Menedil Associated SA? Conforma referetarului DNA, pe ambele le regăsim ca intermediare ale șpăgii din Afacerea Microsoft, înainte de construirea complexului de lux Central Residential Park (detalii aici). Altfel spus, apartamentele deținute de familia Ponta-Sârbu în Central Residential Park au fost construite și din banii încasați ca mită din Dosarul Microsoft. Oare dorm bine Victor Viorel, Daciana și socrul Ilie în apartamentele astea?

Poate să-mi explice cineva cum Dumnezeu ajung miniștrii, președinții și rudele lor să-și cumpere apartamente de lux, vile și case construite din bani care bat către un negru infinit? Or fi printre cei mai neinformați oameni din țara asta? Sau, dimpotrivă au ajuns să-și cumpere proprietățile astea, tocmai pentru că sunt printre cei mai bine informați?

Așadar, dacă tot ce a rămas din campania asta electorală e mirositul ciorapilor – și nu mai e loc de discuții despre educație, sănătate, sisteme de impozitare, politici energetice ori agricole – hai să mergem până la capăt, și să comparăm cum miros casele taberei Băsescu, cele ale taberei Ponta și cele ale lui Iohannis. Cum înclină balanța când vorbim de niște apartamente cumpărate în anii 90 din meditații (că tot îi trimitea Băsescu pe profesori șă-și mai ia un job), cu apartamentele și vilele din complexurile imobiliare de lux ridicate din mită? Și să mai punem în balanță faptul că primele apartamente ale lui Iohannis au fost achiziționate înainte de 2000 (mai exact, înainte de a deține o funcție publică), spre deosebire de familiile Ponta-Băsescu (că de averea doamnei Udrea ex-Cocoș nici nu are rost să discutăm, că oricum, nu ea candidează).

Bun, asta a fost faza ”pe case”. Ce urmează?

 

 

(foto main: Epoch Times)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “În ciorapi să ne mirosim. Casele lui Iohannis, casele lui Ponta și casele lui Băsescu

 1. Doina

  si aseara la digi tot asteptam o intrebare despre sotul „duamnei” si nimic!!!! doar zimbete, risete…si credeam ca ei sint mai seriosi. a fost o emisiune gen tabloid. azi s-a vazut la conferinta „duamnei” cit o enerveaza intrebarile despre trecut. cum se face ca pe astia nu I-a prins nimeni pe nici o interceptare??? si l-au mai lasat si sa plece din tara bine merci…aaaaa am uitat justitia si serviciile lucreaza pt popor!!!!

  Reply
 2. Ionel Teodoru

  Oricate argumente s-ar aduce pentru o campanie civilizata, nu iese nimic. Noi de ce nu avem confruntari intre candidatii principali pe teme de politica interna si externa? Unde naiba dezbat astia agenda cetateanului? As vrea sa-i vad la aceeasi masa, luati la intrebari de 3-4 jurnalisti onesti, din afara sistemului Tv mogulizat.. Asta-i campanie electorala? B1 a ajuns sa dea filme laudative din tinereatea lui Pona. Mai mare rasul!

  Reply
 3. Marijan

  Ca sa fie clar de la inceput: eu il voi vota pe Iohannis. Dar, la faza pe case, am o problema… In sensul ca nu numarul lor ma deranjeaza, nici faptul ca le-a luat din meditatii( din cate am inteles ambii sunt profesori… deci X2), din chirii, sau ca l-au ajutat parintii.. .. Ci faptul ca nu a fost capabil sa spuna asta cu subiect si predicat. Bun, ai facut meditatii si nu ai declarat sumele la stat… nu e nici primul si nici ultimul profesor care face asta.. Asuma-ti.. Sune ca vrei o tara in care asa ceva nu e necesar… Dar nu veni cu „evaziune”… verbala… Si nu declara .. stangaci.. dupa parerea mea.. „Ghinion!”… Arata ca poti sa vorbesti natural despre orice.. Vreau diplomatie.. la un om care va trebui sa fie diplomat de aci incolo.. daca ajunge in fruntea tarii! Vreau capacitate de a comunica, spontaneitate.. fara smecherie.. Omul asta ne promite altceva. Sper sa fie in stare sa ne ofere! Dar trebuie sa fie capabil sa ne explice ca poate.. intr-o comunicare libera, nu doar in discursuri.

  Reply
  • max

   @Marijan, nu poti fi diplomat cu mitocanii. Daca le spui ca faceai bani din meditatii, te intreaba cit era ora, si cum primeai banii, „in plic sau in mina”. Oamenii astia nu vor sa afle, vor doar sa te coboare suficient de mult incit sa te balacesti in aceeasi troaca cu ei. Te cobori un pic sa te apropii de nivelul lor, dar la un moment dat trebuie sa spui „stop”.

   Reply
  • Dan_Bruma

   @Marijan: Johannis nu are tupeul lui Basescu care senin ne spunea ca romanii au de ales intre doi fosti comunisti atunci cand toata lumea stia ca romanii vor ca securistii si comunistii sa plece de la conducerea tarii. Lustratie adica. Ce sa spuna Johannis? Ca vrea sa nu mai fie evaziune fiscala in RO, el fiind un fost evazionist? Nu are tupeul asta.

   Reply
 4. gigelM

  Reamintesc tuturor ca impozitul pe venit s-a globalizat de abia in 1998, deci cine facea meditatii pina atunci nu evaziona deloc.

  Reply
 5. Titina Nica Ţene

  Iohannis nu are copii, are vârsta mai mare ca ponta aşa că are 6 case nu e mare lucru trebuia să investească în ceva banii, dar ponta are copii cu care se cere cheltuială e mai tânăr şi are deja 7 case. Până la vârsta lui Iohannis face 15 case dacă îl lăsăm. De Băsescu nu ne legăm se ştie că notarii câştigă foarte bine şi e liber să solicite oricine vrea un notar dacă e legal. JOS PONTA!

  Reply
 6. Traian B

  KJ si-a cumparat majoritate caselor inainte de a intra in politics. De la sasi care plecau in Germania si vindeau casele pe mimic pe cind ceilalti candidate Toti au facut avere din politica..De ex D-na Cocos 9 mil. Euro spaga in dosaru Microsoft

  Reply
 7. Paul Mogosanu

  De obicei,obiectivitatea tine pana in varful nasului.Fiecare individ,cand pretinde obiectivitate, se refera la ceilalti.Si atunci cine este indreptatit sa arunce primul cu piatra? Cand acumulezi mijloace materiale dincolo de nevoile tale firesti,esti un om incorect.Lacomia este o boala rusinoasa,ca o boala venerica.De la Traian Basescu,pana la Victor Ponta,marea majoritate este imorala in diferite stadii.Marea nerusinare,sau imbecilitate,consta in faptul ca aceasta imoralitate dezgustatoare este demascata in campaniile electorale,iar Justitia, este si ea contaminata partial. Cert este ca Victor Ponta este cel mai nefast candidat la presedintia tarii.Minte fara sa clipeasca,sau sa roseasca.Cine il sustine se aseamana cu personajul.De la un Parlament si un Guvern plin de delicventi nu putem spera mare lucru.Cat priveste electoratul…”traiasca berea” !

  Reply
 8. dan

  are si Iohannis niste consilieri buni de aruncat la gunoi, mare minune daca nu sint acoperitii lui melescanu sau maior.

  in anii 80 si la inceputul anilor 90 pina cind a inceput isteria „facultatilor” particulare prin care s-a distrus practic invatamintul universitar, meditatiile se plateau foarte bine. Era o adevarata isterie chiar drama sa intri la facultate nu ca acum cind toti analfabetii cu porcoaie de bani furati ajung doctori docenti.
  Profesorii buni de matematica, fizica, romana sau limbi straine erau platiti foarte bine, spre exemplu inainte de 89 cind faceam meditatii la matematica si fizica era o adevarata industrie stateam cite 10 copii intr-un apartament de 3 cam iar profesorul mergea de la unul la altul in 2 ore dupa care intra alta serie.
  Imediat dupa 89 prin 91-92 si-a cumparata doua apartamente din banii de meditatii. Romanii pe vremea aia dadeau toti banii pe televizoare si video-uri sau caritas-uri iar dupa aceasta perioada in care romanii au fost spoliati de bani a inceput saracia lucie. Unii care au avut capul mai pe umeri au cumparat cite un apartament sau casa pretul lor fiind extrem de mic in acea perioada, un ap de doua cam era prin 92 in jur de 4 milioane lei vechi circa 3500$, un video inca costa destul de mult circa 600 marci germane-450$, prin 90 un video era o avere, un televizor color samsung sau lg erau adevarate bijuterii deasemeni in jur de 500-700$

  poate contracara foarte usor dobitocenia asta de propaganda psdist-basista dar mai trebuie si cap pentru papagalii aia de consilieri acoperiti.

  dupa asta poate sa-i puna pe ponta si udrea sa spuna cum au reusit ei sa ajunga adevarati nababi imobiliari in perioada de boom imobiliar traind ca bugetofagi

  Reply
  • Corneliu

   Stimate Dan, datele prezentate de dvs. sunt corecte, dar numai partzial. Si eu am avut o suma frumushika, castigate din meditatzii dinainte de lovilutzia din ’89, pe care a topit-o inflatzia cat ai bate din palme pana in ’92. Nu am mai continuat cu meditatziile dupa lovilutzie, incercand eu sa fac o profesiune de la care am avut mari speranzte odata cu „schimbarea”, dar a fost o himera. Am ramas si fara banii dinainte de ’89 (din cauza inflatiei) si inafara unui salariu decent (ca sa-mi cumpar un tub de gel de barbierit Gilette am facut un MARE effort la un moment dat. nDeci, aceasta explicatzie a lui Johannis este tare subtire. In rest, daca a cumparat la preturi modice apartamentele lasate in urma de sashii care se grabeau sa plece „nach oben, in Vaterland” imediat dupa ’89, asta il recomanda doar ca pe un profitor ordinar… dar daca „pagubashii” au vrut asa… alegerea lor. Din chiria incasata pe apartamentele deja cumparate si inchiriate, da, asta poete explica un nivel de venituri cu care sa mai cumpere si alte „case”, mai tarziu. Summa summarum, Johannis pare mai putzin manjit decat cei care s-au imbogatzit pe seama banilor publici, mentzionatzi in articol, dar ramane un dampf de opportunism greu de suportat dinspre dansul. Sibiul nu este asa cum este doar datorita sasului, ci datorita caracterului de buni gospodari al romanilor margineni… desi component PSD a consiliului Primariei nu a facut decat sa submineze acest character ‘gospodaresc” al actziunii primarului. Pana la urma, KJ are un merit clar in asta, dar acesta nu e tocmai personal. Increderea sibienilor in „neamtzul” (in fapt, sasul) bun gospodar l-a propulsat intr-o pozitie unde a guvernat prin organizatia germanilor din Sibiu mai mult decat prin inteligentza proprie… care, iata, nu-l face un bun communicator in campanie. Totushi: dintre tozti escrocii si proshtii (aici nu intra Monica macovei, care, insa, nu are, oricum, nici-o shansa, din cauza mentalitatzii romaneshti inapoiate) care vor sa conduca Romania, candidatul KJ este cel mai acceptabil ! Deci il voi vota pe el, fiindca Romania nu a ieshit, inca, din zodiac „celui mai mic rau” ! Va spune asta un sibian, care ar trebui sa fie „entuziasmat” de candidature lui KJ, dare care este doar… tolerant in fatza celui mai mic rau „necesar”.

   Reply
   • dan

    in 92 lucram ca agent imobiliar, ma rugam de oameni sa cumpere apartamente (circa 4-5 milioane un 2 cam in berceni sau dr taberei – circa 4000-4500$ iar papagalii se duceau si bagau ultima letcaie la caritas). In 90 si 91 era dementa totala cu video-uri si televizoare color, vindea copos direct din tir-uri samsung-urile cu adaosuri de circa 300-500%. Asa s-au spoliat toti banii oamenilor imediat dupa 89.
    Cunosc vremurile acelea foarte bine iar cine a avut bani si a stiut ce sa faca cu ei a ajuns fara grija zilei de miine, nu bogat fara masura in stilul hotilor de la buget dar a reusit sa incropeasca ceva.

    Reply
   • Stefan

    Stimabile domn Corneliu,
    Tin sa va replic dumneavoastra intrucat observ ca aveti o oarecare obiectiune impotriva „sasului” Johannis. Ideea este foarte simpla, la aceste alegeri am avut ca si grila de candidati specimene precum: Ponta, Johannis, Udrea, Melescanu, Diaconescu, Macovei sau CVM. Acum daca ar fi sa ii luam pe fiecare in parte, probabil k ceea ce ne-ar lasa ca si impresie ar fi evident nimic mai mult decat imoralitate, oportunism, evazionism si toate celelalte atribute „complimentare”. Ceea ce avem, noi romanii, de facut este sa punem in balanta putinele calități pe care gratiosii nostri candidati le au si apoi sa alegem raul cel mai putin rau pentru noi. Drept urmare, dupa indelungate comparatii, de cateva secunde, mai mult decat suficiente, ale candidatului pe care eu il voi alege, Johannis, cu ceilalti candidați, nu pot concluziona decat urmatoarele: dintr-un oras cu iz de sat cu ulite triste si fara personalitate, acest „sas” a facut din Sibiu un oras care a fost castigator al titlului de Capitala Culturala Europeana in 2007 daca nu ma insel, lucru pe care trebuie sa i-l atribuim, indiferent de maniera in care a reusit-o (cu sau fără ajutorul unor „nemtalai” sau mai stiu eu cine). Acest personaj este vinovat de un absenteism de aratat cu degetul, din emisiunile mondene, tabloide sau de la televiziunile cu apartenenta politica. Tot el este cel care cu o ambitie enervanta parca, evita sa arate cu degetul in curtea vecinului si prefera sa-si faca singur campanie electorala fara investitii de milioane de euro in acest proces. Nu, banii nostri, stimabililor, nu se duc in pensii sau ajutoare sociale. Banii nostri, in aceasta perioada, se duc in campaniile electorale si in zaharul, uleiui si orezul dat celor din zonele mai saracacioase, tribut oferit pentru promisiunea unui vot. Acum sa ne uitam care partide au apelat la aceste siretlicuri…are rost sa mai vorbim? Stimabile cititor, Johannis este un evazionist, oportunist si cum vrei tu sa ii mai spui…dar este si un lider, cineva care a demonstrat ceva, nu doar vorbe, promisiuni si furturi.

    Reply
 9. man diesel

  foarte bun articolul, asa politicieni, asa jurnalisti- bineinteles, cateva exceptii.
  speram ca o parte din electorat incepe sa vrea exceptii, sau macar un show mai interesant, nu acelasi circ ieftin reincalzit

  Reply
 10. Adrian D.

  Toata lumea stie povestea cu meditatiile in Romania. Johannis a fost unul din miile de profesori, inclusiv mari universitari, care a facut si el ce au facut si altii (bine ca nu e medic!). Era o solutie de ridicare – prin munca, nu prin furt, oferind un serviciu – deasupra saraciei si mizeriei uniformizatoare in care etica si echitatea socialiste din lagarul de exterminare Romania voia sa-i tina pe „oamenii muncii”. Era o solutie si pentru elevii care se temeau ca orele de invatatura de la scoala si eforturile lor de acasa s-ar putea dovedi insuficiente, fara o pregatire suplimentara sub indrumarea unui profesor foarte bun, pentru a intra la o facultate intr-o vreme in care diploma de liceu, pe care deja o obtinea toata lumea, nu mai avea nici o valoare si reprezenta doar un soi de adeverinta care iti permitea sa te inscrii la un concurs (concurs, nu examen!) de admitere la o facultate cu zeci de concurenti pe un loc.

  Meditatiile faceau parte din „piata neagra” – de pe care toata lumea se aproviziona cu majoritatea produselor si serviciilor de uz cotidian si de prima necesitate incepind cu hrana, imbracamintea, „renovarea” apartamentului cumparat intr-un bloc recent construit (pentru ca totul era prost facut) si terminind cu jucariile pentru copii, tigarile si cafeaua cea de toate zilele – pe care comunismul magazinelor goale si al mestesugarilor salariati ai statului, nepriceputi si indolenti, nu putea sa le furnizeze. Iar caderea dictaturii in 1989 nu a insemnat si schimbarea radicala a situatiei, pentru ca statul comunist nu a sucombat subit. Inca mai misca si azi, chiar daca agonizeaza de zeci de ani.

  Ce a urmarit ziaristul e evident. Sa „demonstreze”:
  1. Ca Johannis a facut bani fara sa plateasca taxe si impozite statului etc. Evazionist adica.

  Ce mai conteaza iadul in care ne zvircoleam in anii aceia? Ce mai conteaza ca nu exista legislatie care sa il oblige la a-si declara veniturile? Ce conteaza daca in orice moment si oriunde esti liber sa faci tot ceea ce nu e interzis/ilegal/imoral? Ce conteaza ca meditatiile reprezentau o afacere in care furnizorul si clientul se asociau in deplina libertate si din care puteau sa iasa in orice moment daca nu erau multumiti? E ca si cum ai judeca pe baza legilor de azi faptele oamenilor de acum o suta sau o mie de ani.

  2. Ca Johannis nu avea cum sa faca bani de 6 case din meditatii.

  Ce mai conteaza ca stim toti care erau preturile la case acum 20-25 de ani? Ce mai conteaza ca zecile de mii de sasi plecati din Romania si-au vindut casele pe mai nimic (asa se intimpla cu orice produs pe piata libera cind oferta depaseste cu mult cererea), iar unii si le-au abandonat pur si simplu, tragind astfel in jos pretul tuturor caselor din regiune?

  3. Ca Johannis se da neamt cinstit, dar nu e decit un hoț ordinar caruia putin ii pasa de legi.

  Stiti cum e pe autostrazile din Canada? Limita de viteza e 100 km/h, dar politia nu se ia dupa tine daca rulezi cu 110-115 km/h. Daca insa depasesti 120 km/h, aglomeratia nu e mare si ii depasesti pe toti, o sa te opreasca la un moment dat. Se intimpla insa ca pe unele portiuni (in zona Toronto, de exemplu) traficul sa fie foarte intens si sa se circule cu 130-140 km/h in mod obisnuit. Cum sa mai respecti limita de viteza odata intrat pe o astfel de autostrada? Pur si simplu nu ai de ales, te deplasezi cu viteza celui din fata ta ca sa nu dea peste tine cel din spate. Chiar si maniacii respectarii limitelor de viteza trebuie sa se adapteze realitatilor locului. Iar politia nu intervine pentru ca sint prea multi cei care au hotarit ca legea e proasta si, deci, sa nu tina seama de ea.

  P.S. Asa-zisul jurnalist, de fapt agent electoral (sau poate chiar ofiter acoperit), s-a adresat prostilor care voteaza tocmai pentru ca stie foarte bine cit sint de prosti. Pentru ca, asa cum bine zicea H.L. Mencken, „Democrația e credința ridicolă în înțelepciunea colectivă a ignoranței individuale. Nimeni in lumea asta nu a pierdut vreodată bani din cauză că ar fi subestimat inteligența marilor mase de oameni obișnuiți. Și nici nu și-a pierdut cineva vreodata jobul de funcționar al statului din cauza asta.”

  (“Democracy is a pathetic belief in the collective wisdom of individual ignorance. No one in this world has ever lost money by underestimating the intelligence of the great masses of the plain people. Nor has anyone ever lost public office thereby.”)

  Reply
 11. claudia

  Da… frumos articol! M-am dezobisnuit sa vad substantivul „ponta”, odata substantiv propriu, scris cu majuscula. E un nimic, trebuie tratat ca atare! Da, stiu, voi fi numita „basista”. Actualul premier al Romaniei este un incult, un mincinos, un corupt si plagiator. Cine are argumente valide si palpabile ca nu e asa, va rog sa imi spuneti! Si nu vreau sa aud : ” Si ce, Basescu nu e?”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *