Marius Diaconescu

În ce stadiu este analiza plagiatului lui Petre Tobă? O întrebare către Ministerul Educației

Azi DNA a anunțat că ministrul de interne, Petre Tobă, este acuzat de favorizarea infractorului în ancheta referitoare de deturnarea fondurilor în timpul ministeriatului lui Gabriel Oprea. Practic, ministrul Petre Tobă a refuzat să declasifice normative interne din MAI pentru ca procurorii să le poată utiliza împotriva ofițerilor de la DIPI (Direcția de Informații și Protecție Internă), documente clasificate de structurile MAI.

Este un semn că apune steaua lui Tobă? Până recent părea intangibil chiar și în dosarul plagiatului tezei sale de doctorat. Degeaba a amenințat ministrul Educației, dl. Mircea Dumitru, că își dă demisia dacă analiza plagiatului lui Apud Tobă nu urmează cursul firesc. În urmă cu câteva săptămâni SRI, Armata și Poliția au făcut zid în jurul lui Petre Tobă. Membrii Comisiei de Științe Militare și Ordine Publică din CNATDCU s-au recuzat, o strategie pentru amânarea analizei tezei de doctorat suspectate de plagiat. Ba mai mult, Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare Carol I a decis că Petre Tobă nu a plagiat, ba chiar cercetarea lui a fost utilă: ”instituţia … a analizat conţinutul tezei, constatând că acest demers ştiinţific este încă de actualitate, iar cercetarea ştiinţifică desfăşurată în calitate de doctorand a domnului Petre Tobă a fost utilă, căutând să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale, fapt ce se poate constata concret prin multitudinea de proiecte implementate de Poliţia Română alături de organisme internaţionale, privind urmărirea transfrontalieră, schimbul de personal şi de informaţii dar şi dotarea cu tehnică permanentă pentru susţinerea acestor proiecte”. Dacă ar fi pe bune afirmația ofițerilor profesori de la Universitatea Carol I, pe baza tezei lui Tobă s-au derulat proiectele de cooperare polițienească internațională! Ne amintim că și în cazul lui Gabriel Oprea, Comisia Națională de Etică a decis că nu a plagiat, deși chiar și cu orbul găinilor tot se vede de la o poștă plagiatul.

Ce au în comun Petre Tobă și Gabriel Oprea?

 1. Petre Tobă este (încă) ministru de interne, i-a succedat lui Gabriel Oprea.
 2. Petre Tobă și Gabriel Oprea și-au plagiat tezele de doctorat.
 3. Ambii plagiatori au fost descoperiți de același jurnalist, Emilia Șercan.
 4. Ambii plagiatori nu sunt capabili să înțeleagă că au plagiat, respingând acuzația, deși dovezile sunt clare.
 5. Ambii plagiatori au beneficiat de rapoarte favorabile din partea unor Comisii de Etică care eludează spiritul și litera eticii academice.
 6. Petre Tobă și Gabriel Oprea sunt anchetați de DNA.
 7. Gabriel Oprea și-a pierdut titlul de doctor. Petre Tobă urmează.

Deși a trecut de mult termenul în care CNATDCU ar fi trebuit să se pronunțe în cazul plagiatului lui Petre Tobă, la Ministerul Educației este liniște deplină. După fronda structurilor de forță din România – SRI, Armata și Poliția – care au făcut zid de protecție în jurul lui Petre Tobă în CNATDCU, s-a așternut tăcerea asupra plagiatului lui Tobă.

Bârfele spun că Tobă este intangibil pentru că trebuia să organizeze alegerile parlamentare. Cine îl susținea oare – PSD sau PNL? De parcă alt ministru de interne nu poate să le organizeze!

Azi, 1 Septembrie 2016, este o zi istorică. Prin cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a lui Petre Tobă cade steaua celui mai puternic ministru din Guvernul Cioloș. Deși au fost câteva ieșiri publice despre plagiatul lui Tobă, ca de exemplu cea a fostului ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu sau câteva apropouri ale premierului Cioloș, nimeni nu părea capabil să se lege de Petre Apud Tobă. Iată că minunea s-a întâmplat: după cererea DNA, primul ministru Dacian Cioloș a declarat că în acest caz urmează demisia sau demiterea. Mesajul este foarte clar: dacă nu pleci de bunăvoie, vei pleca de nevoie, dle Apud Petre Tobă.

Să sperăm că presiunile asupra CNATDCU o să dispară și, în sfârșit, se va da o decizie corectă în cazul plagiatului lui Petre Tobă.

De aceea, întrebăm public Minsiterul Educației: În ce stadiu este analiza tezei de doctorat a domnului Petre Tobă de către comisiile CNATDCU?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “În ce stadiu este analiza plagiatului lui Petre Tobă? O întrebare către Ministerul Educației

 1. CMC

  „CNADTCU a dat VERDICTUL: Petre Tobă și Florentin Pandele NU și-au PLAGIAT TEZELE DE DOCTORAT”

  Consiliul CNATDCU ar trebui sa desfiinteze comisia sau sa isi dea demisia in corpore.
  Ministrul Educatiei ar trebui sa scoata din sistemul de educatie nationala toate ramurile militare de pregatire.
  Nu au decat sa se spele cu ei pe cap cei de la Ministerul apararii si de Interne.
  Ca au capusat deja sistemul de educatie si cel de academicieni.
  Cati academicieni are armata si politia americana dar NATO?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *