Dumitru Cornel Vilcu

Idioţi sub Tricolor (sau nebunia gonflează România)

MOMENTUL 0 (Alba-Iulia, 1 Decembrie 1918).

“Noi, onorată Adunare Naţională, privim înfăptuirea unităţii noastre naţionale un trimf al libertăţii omeneşti. Noi nu voim să devenim din oprimaţi oprimatori, din asupriţi asupritori. Noi voim să întronăm pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor şi a tuturor cetăţenilor. Noi propunem decretarea unirei cu Regatul României a întregei Transilvanii, a întregului Banat şi a întregului teritoriu locuit de Români al Ungariei. Pe aceste teritorii locuiesc însă şi alte neamuri, cu alte însuşiri şi alte tradiţii. Noi nu voim să răpim individualitatea etnică, nici fiinţa naţională a acestor neamuri. Noi nu vroim să răpim limba nimănui, ci vrem ca fiecare om să aleagă liber limba şi credinţa în care vrea să trăiască atât în viaţa lui particulară, cât şi în legătură cu viaţa de stat. Noi nu vrem să verse nimenea lacrimile pe cari le-am vărsat noi atâtea veacuri şi nu voim să sugem puterea nimănui, aşa cum a fost suptă a noastră veacuri de-a rândul.” Iuliu Maniu, 1 decembrie 1918

Asta, ca să ne aducem aminte de unde am plecat. Mai mult decât atât, să ne amintim ce am promis – pentru că ne place (mie nu, dar multora) să tot vorbim despre neam-popor-naţiune (referindu-ne la români, în vreme ce pe toţi ceilalţi care se-ntâmplă să locuiască pe-aici îi numim, cu o strâmbătură din nas, în cel mai bun caz „etnii”). Iar demnitatea şi onoarea unei naţiuni (iarăşi cuvinte mari, pe care eu le-aş prefera înlocuite cu „firescul”, „normalitatea” sau „omenescul”) ar trebuie să rezide şi în ţinerea promisiunilor, mai ales a celor solemne, întemeietoare.

Iar dacă unii dintre cititorii prezentului text (şi, în general, ai textelor privind relaţiile etnice din România) vor tinde să afirme că tot ce am transcris mai sus e simpla opinie a uneia dintre personalităţile prezente atunci şi acolo, un fel de drept-la-liberă-exprimare, cum pot fi considerate şi cele care vor urma… îi invit să caute şi să citească (aici, de exemplu) documentul oficial, fondator al statului român unit. Şi să se hotărască apoi dacă le dă mâna să îi acuze pe autori că, angajându-se să protejeze drepturile „minorităţilor” (de azi, nu neapărat şi de atunci), au trădat ab initio sfânta noastră patrie.

MOMENTUL 1: Cluj-Napoca, 24 noiembrie 2016

La cinematograful Republica (actualmente Florin Piersic) are loc una din sforăitoarele conferinţe ale lui Dan Puric – sub titlul, nici mai mult nici mai puţin, decât „Glăsuind în neguri”. Pentru cine nu ştie, dacă mai există aşa cineva prin ţară, acest domn se imaginează pe sine drept un fel de apostol al noii lumini naţionalist-ortodoxiste într-o lume căzută pradă răului – am precizat asta doar ca să înţelegem cu toţii de ce nu şi-a numit prelegerea, mai neologic, „Vorbind din ceaţa-ntunecată” sau, mai clar şi onest, „Dând din gură orbeşte”.

Ei bine, organizatorul sau poate vreo gazdă inimoasă are ideea de a prefaţa discursul fostului mim (care de o vreme încoace nu mai oboseşte să vorbească) printr-un mic spectacol de dans. Protagoniştii sunt câţiva adolescenţi, grupul Kid A – o trupă la un moment dat finalistă în competiţia „Românii au talent”. La finalul evoluţiei acestora, în loc să le mulţumească, Dan Puric le trage, părinteşte, un perdaf naţionalisto-tradiţionalist – amănunte, pentru cine nu e prea îngreţoşat ca să le citească, aici.

Un moment prea meschin, vor zice unii, ca să-l pomenim într-o discuţie serioasă despre apartenenţe etnice şi naţionale. Eu ţin, însă, să-l subliniez – fiindcă mi se pare într-un anume sens chiar mai periculos decât cele două care urmează. În momentul în care o ideologie (n-are nici o importanţă care!) te face să le spui oamenilor din jur cum/ pe ce muzică trebuie să danseze, e semn că 1. te autoproclami deţinător al unui adevăr care depăşeşte libertăţile şi valorile noastre de zi-cu-zi şi 2. dacă ai putea, nu te-ai opri aici, ci ai merge până unde ţi se permite, până, habar n-am, la a stabili reguli dure privind la te mişti pe stradă, obligativitatea de a purta şapcă, unghiul la care trebuie potrivit cozorocul… sau nu, greşesc. NU E LOCUL PENTRU GLUME AICI. Muzica pe care aleg să dansez şi să mă arăt altora dansând e un lucru totodată intim şi public, e un drept în aparenţă mărunt, neimportant – şi tocmai în asta constă fundamentalitatea lui.

Dan Puric se dovedeşte, pe lângă toate celelalte… n-o să mă feresc a le spune enormităţi sau monstruozităţi ale prezenţei sale publice, un educator prost, îngust la minte şi constrângător, care ar trebui să ne amintească tuturor figura (unii vor zice: neromânească) a pedagogului din ”Another Brick in the Wall”.

MOMENTUL 2: Sfântu-Gheorghe, 1 Decembrie 2016

„Pentru fraţii noştri care sunt acuma după perdele, în case şi s-ar putea să scrâşnească din dinţi: vin cu un mesaj de înfrăţire, şi nu spun vorbe în vânt. Fraţii noştri care vă credeţi secui şi maghiari în majoritatea voastră, eu vă rog să vă uitaţi în oglindă. Uitaţi-vă unii la alţii şi vedeţi: aveţi feţe gălbejite, ochii oblici şi părul negru şi lins? Atuncea sunteţi mongoli şi urmaşii, într-adevăr, ai ungurilor. Da’ uitaţi-vă mai bine, că semănaţi foarte bine cu noi. De câte ori vă uitaţi în oglindă şi vedeţi că nu sunteţi, cum v-am spus, cu feţe gălbejite, cu ochii oblici şi părul negru şi lins (cine a mai pomenit mongol cu părul blond?), treziţi-vă şi fiţi mândri că sunteţi urmaşii… aveţi aceiaşi strămoşi ca şi noi. Aveţi strămoşi poporul cel mai viteaz şi mai drept şi mai religios din antichitate. N-o spunem noi, au spus-o istoricii antici. Spuneţi că aveţi drepturi pe aceste locuri – sigur, aveţi drepturi pe acest pământ, ca şi noi, pentru că avem aceiaşi strămoşi, nu pentru că sunteţi maghiari. Repet: aveţi drepturi asupra acestui pământ, dar ca şi noi, pentru că avem aceiaşi strămoşi. Este un mesaj de înfrăţire şi ar trebui să vedem că suntem fraţi şi avem acelaşi viitor.” [pentru conformitate: aici ]

Remarcabilul (trebuie s-o recunoaştem) discurs de mai sus aparţine unui preot ortodox român căruia, admit, nu m-am obosit să-i caut numele. Mai mult decât atât, nu voi comenta extins conţinutul spuselor de mai sus – cred că pentru oricare cititor inteligent sunt evidente multiplele moduri în care ele reuşesc să fie şi incult-stupide, şi xenofob-rasiste, şi mincinos-condescendente, şi (mai ales) jignitoare până dincolo de orice limită pentru maghiarii/ pentru orice minoritate din România. For what it’s worth, eu unul ţin să-mi cer scuze, în numele comunităţii româneşti şi să menţionez: mi-e, personal, ruşine că aşa ceva a fost posibil.

Problema mea e următoarea: lucrurile de mai sus n-au fost comise de un simplu cetăţean care, în exercitarea propriei sale libertăţi-de-expresie (deşi rămâne de lămurit dacă un astfel de hate-speech se încadrează acolo), se trezeşte vorbind tare sau la microfon într-o piaţă, încercând să-şi convingă, în măsura propriilor capacităţi, publicul mai vulnerabil… mintal. Ci ele s-au întâmplat în cadrul adunării oficiale de 1 Decembrie (sunt prezenţi şi câţiva soldaţi în uniformă de paradă, cu mânuşi albe), având drept fundal un tricolor românesc mare şi alte câteva mai mici.

Iar aici ţin să subliniez ambiguitatea voită a titlului meu: şi ungurii au tricolor, şi ei lasă (ba chiar la nivel mai oficial, sub conducerea politrucului naţional, Viktor Orban) prea adesea mândria şi suprematismul etnic în locul minimei inteligenţe şi al minimului respect. Dar eu nu sunt ungur, sunt român – deci naţionalismul de care mă ruşinez până peste poate e-n albastru, galben, roşu.

MOMENTUL 3: Traian Băsescu, decembrie 2016

„Prietene Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite. /…/ Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de externe maghiar, Peter Syijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta. //

Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa. // Să vă ferească Dumezeu să ne amintim de acest lucru, lătrăi politici budapestani.”

Veţi fi observat, cred, că acest al treilea (şi ultim) moment nu e atribuit unui loc (Alba, Cluj, Sfântu-Gheorghe), ci unui personaj. Probabil, cel mai sinistru al României ultimilor ani – mai ales când vedem unde a ajuns. Poziţionarea lui Băsescu e, vor spune unii, o simplă replică la un gest (infatuat, stupid, explicit duşmănos) al guvernului maghiar. Dar nu ministrul de externe al Ungariei e cel care pune în discuţie graniţa actuală, sau ameninţă cu o invazie.

Băsescu e animalul politic instinctual şi rapace care ştie profita de orice sursă de influenţă – în cazul acesta, încercând să stoarcă un bazin electoral oricum suprasolicitat. Nu mă îndoiesc că există în România destulă populaţie care să simtă mândrie la celebra poveste a opincii româneşti agăţate de Parlamentul budapestan. De ce n-ar avea şi biata Românie memoria unei agresiuni triumfătoare asupra unui stat străin? De ce să nu ne răcorim şi noi, eternii supuşi şi împilaţi ai regiunii, cu un gest cotropitor?

Băsescu le oferă tuturor amatorilor o Românie gonflată – şi, trebuie s-o recunoaştem, în materie de gâdâlare a imaginaţiei naţionaliste personajul acesta e, din nou, inegalabil. În faţa lipsei lui de scrupule pălesc toţi Puricii, Tănaşii, Muntenii şi Diaconii României.

Nu sunt naţionalist. Dar sunt îndeajuns de, să zicem, patriot ca să afirm, înainte de a încheia, asta:

Sunt român, şi consider că e o insultă la adresa României să fie utilizată în loc de argument raţional, în loc de bun-simţ şi minimă inteligenţă. O prostie sau o ticăloşie rostită sub tricolor nu devine prin asta mai acceptabilă ci, dimpotrivă, înjoseşte tricolorul şi îi înjoseşte pe români. Apartenenţa etnică sau naţională nu ţine loc nici de minte, nici de suflet, nici de omenie. Tricolorul nu e un şerveţel cu care să ne ştergem pe gură după balele xenofobiei şi rasismului nostru, cu un râgâit de satisfacţie balonată.

Spre deosebire de naţionalişti, nu voi declara tricolorul sfânt. Sfinte îmi sunt drepturile omului, libertăţile cetăţeneşti, respectul faţă de semeni indiferent de culoarea, etnia, religia, sexul, opţiunea sexuală etc.; prin mândria de a fi român, înţeleg participarea onestă şi deschisă, ca român(i) la umanitate şi valorile umane.

Cât despre chestiunea a doua (deşi extrem de importantă acum) discutată aici, cea a relaţiei dintre noi şi celelalte etnii, vă ofer la final această imagine „naivă”, foarte obişnuită pe Facebook, dar pe care o uităm tot mai des.

romani-unguri-bun

 

Nu vă lăsaţi manipulaţi. Xenofobia ucide omenia.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

24 thoughts on “Idioţi sub Tricolor (sau nebunia gonflează România)

 1. Adrian

  Atâta preambul pentru a arăta (cui?) că Băsescu (fost președinte) e fesenist. A spus-o și singur, chiar mai mult, a recunoscut că e comunist. Să știți că nu stă țăranul (pardon, fermierul) român sau ungur în loc de aceste declarații, are de muls vacile, plantat pomi ș.c.l.

  Reply
 2. titel

  Un articol egal cu zero. Nu sunt șovinism dar nici nu accept smerit afrontul ungar. Sigur, putem sa tăcem dar ar fi înțelept? Ce zicea Maniu atunci e și nu e valabil după al doilea război mondial.

  Reply
   • Costel

    Dar ai inteles ce a scris, da? Nu eram aici la ora de gramatica. Care gramatica e cum e, dupa ureche si se schimba odata cu regimul politic.

    Reply
 3. Ionas

  Va rog sa nu va luati de dl Dan Puric- dansul este modelul de roman patriot de profesie. Ridicol dar bun pentru plebea saraca cu duhul.
  La fostul presedinte Basescu parca se simte etatea domniei sale. Pacat ca nu a devenit cetatean al R. Moldova mai devreme astfel incit sa candideze si sa devina Presedintele Moldovei (repeta figura cu A. I. Cuza )
  In lume este acum la moda in politica sa fi nationalist, xenofob si rasist. Plus o orientare religiosa bine accentuate ( la romanii neaosi de preferinta ortodox-securist crestina)
  Electoratul se vrea lingusit.
  Ce altceva poate fi mai inaltator spiritual decit sa te crezi cel mai destept si frumos si sa-I injosesti pe ceilalti care nu sunt ca tine ( nu fraternizeaza ) – face bine la sanatate , dreneaza colecistul

  Reply
  • ionita ion

   DA, si mai ales la maghiari se poate constata aceasta ,,moda”, atat la cei din Romania, cat si la cei din Ungaria, inclusiv la conducatorii acestei tari. Atata timp cat veti trai in trecut ,nu veti avea un viitor in Romania.
   Despre ce tricolor vorbiti dl Valcu , cel aruncat de pe cladirile oficiale din Covasna si Harghita, sau cel caruia i s-a dat foc de catre ,,civilizatii” cetateni pusi sa conduca in aceste tinuturi?? ,,Dom’le, da nu găsești lucruri de sensibilitate, de vocație, care pot aduna în jurul tău acea afinitate cu celălalt?” Ce afinitate sa avem cu cel care intr-o piata publica l-a spanzurat pe Avram Iancu, iar concetatenii lui de ednie l-au aplaudat?! Sau, poate, cu cei doi teroristi care au intentionat sa puna o bomba in calea ostasilor romani in timpul defilarii de 1Decembrie 2015? Nu ii cunoasteti pe unguri dl Valcu . Au in ei sange de mongol, traiesc in trecut si nu suport ca romanii, altadata slugi, sa le fie acum egali. Nu v-ati pus intrebarea de ce nu avem neintelegeri cu toti ceilalti cetateni care nu sunt de nationalitate romana, desi sunt numeric mai multi decat cetateni de nationalitate maghiara? Pentru ca apreciaza corect conditiile de egalitate pe care statul roman le ofera tuturor cetatenilor sai, relatiile fratesti pe care le au cu romanii.

   Reply
 4. Gică Umilescu

  De data asta Băsescu are dreptate: ceea ce MAE al Ungariei a făcut este un afront la adresa României! Să a spui că Ungaria n-are ce sărbători de 1 Decembrie este un scuipat pe obrazul țării care i-a eliberat in al Doilea Război Mondial. Suntem vecini și parteneri, am acceptat granițele după WWII, deci că Transilvania e pământ românesc. Este sărbătoarea unei țări vecine, că vrem sau nu, deci normal este să participi la sărbătorire fără nici a face comentarii, nu interzicând oficialilor maghiari să participe la SĂRBĂTOAREA NAȚIONALĂ A UNUI STAT VECIN, suveran, independent și membru al Uniunii Europene din care tu însuți faci parte!
  De data asta vă luați degeaba de Băsescu: ungurii și-au bătut joc de români de ziua lor națională, iar voi ați luat-o-n… fără să crâcniți. Rușine!

  Reply
  • NC

   @Umilescu ”ungurii și-au bătut joc de români de ziua lor națională, iar voi ați luat-o-n… fără să crâcniți”
   Fără a mai comenta conținutul mesajului d-lui. Traian Băsescu, vreau doar să menționez că acesta nu avea calitatea de a prezenta o reacție oficială a Statului Român. Care reacție a fost comunicată -în mod legitim și firesc- de Ministerul de Afaceri Externe al României.
   Sau reacția MAE nu se pune pentru a fost redactată în termeni diplomatici și nu conține patriotica menționare a opincii românești arborată pe clădirea parlamentului maghiar și nicio amenințare (care în contextul apartenenței comune la UE și la NATO știm cu toții că nu reprezintă decât vorbe în vânt din partea oricui le-ar profera)?

   Reply
 5. FARFUY

  Romnia lucrului bine facut Dan Pulea , oare natia asta idioata si cretina nu vrea , sau e incapabila in fata unei Europe contemporane a anilor 2000 , sa isi doreasca o data pentru todeauna inaintarea mentala si sa renunte la pupincurismul , sclavagismul mintal al limitarilor isterice si servitutilor catre fostele porti ale universului abisal , oare mereu fostilor securisti si a retardatilor pendanti ai epocii de aur sa nu le fii spus nimeni ce este interesul national , ce este patriotismul cu referire la prezent si viitor , sau acesti obedienti cu reminescentele lor isi imagineaza ca prin lugrubratia si referirile cartii de istorie ca si biblia scrise de catre niste babuini in calduri prin incercarea disperata sa te auto-definesti ca roman dupa 2000 de ani pe acest pamant , un cacat al natiei care nu a avut romanizare, dar care nu poate sa isi vada dacii pe columna lui Traian , acest Hopa Mitica a vorbirii in limbi isi mai permite mult sa fie un latrau si colaborationist rus omolog de discutii cu un cretin ca Dughin , oare cat mai permitem tradatorilor sa latre la comanda in spatiul public aloo SRI ia-ti veteranu de pe strada ca ti-l calca elefantii in picioare , ne trebuie dovezi ca sa fim romani ca altfel poate nu avem nimic a face cu aceasta tara ,mda deci cui ai trebuie azi dovezi ca sa fie roman , ala nu este roman , ala este doar un pupincurist de cariera ramas fara scopul muncii

  Reply
 6. Andrei

  In ceea ce priveste razboiul din 1919, razboiul cu Ungaria, gresiti. Au fost motive serioase pentru care s-a mers la razboi atunci, impreuna cu Polonia, sa nu-i uitam, caci au avut si ei un rol hotarator acolo. La fel cum au fost motive serioase pentru scoaterea cu forta a rusilor din Basarabia. Va recomand cartea domnului Larry Watts, „Fereste-ma doamne de prieteni”, in care in primele capitole vorbeste si de acest razboi si motivele care l-au facut practic necesar. O alta observatie e legata de afirmatia dvs.: ” Dar nu ministrul de externe al Ungariei e cel care pune în discuţie graniţa actuală…” Exact asta pune la indoiala, prin faptul ca a interzis diplomatilor maghiari participarea la evenimentele de 1 Decembrie.

  Reply
 7. laur22

  Potzi sa fii roman de limba maghiara si traditzie secuiasca
  Potzi sa fii roman de limba germana si traditzie saseasca

  Ori ca fraierul de mine potzi sa fii roman de limba romana si traditzie laica

  Dar tu autorule esti mai ales „congolez” de limba romana si traditzie botswaneza acolo unde n-ai tzara ai tufis scotzi baluba si te pisi (sa ma scuze congolezii si botswanezii care sunt persoane respectabile nu ca tine)

  Ps si Hitler s-a crezut arian blond fara sa se uite in oglinda si a fost in eroare.
  Si ungurii secui din Romanai se cred urmasii lui Atila the Hun fara sa se uite in oglinda si sa vada ca legatura de sange e mai mult decat indoielnica.

  Si atunci daca sangel din noi e atat de subtzire cum ne zice oglinda ca este ce suntemm noi ?
  Suntem oamenei
  Suntem copii spirituali ai parintzilor nostri (cel mai adesea si biologici desi romani ne-au cam avertizat ca doar mama e sigura)
  Si parintzii spirituali ai copiilor nostri.

  Suntem culturra vie indiferent de tonele de laturi pe cae niste infumuratzi cu ifose ni le arunca in cap .
  Niste imbecili care se pretind romani dar vorbesc despre hate spech

  Niste hai se le zicem „necuviinciosi” handicapatzi de simtzul bunei cuviintze care vred ca un concert de muzica de camera trebuie sa incepa cu o sedintza de dans din buric iar o parada militara cu o defilare de majorete.

  Desigur desigur ca potzi .
  Da oare e bine ?

  PS nu-mi place Dan Puric nu pentru ca e natzionalist ci pentru ca e ….. acest fel de natzionalist care in opinia mea e nitzelus cam slinos

  Ar putea fi si mai bun daca ar renuntza la identifiarea prin si din ranchiuna.
  Dar daca tot ce vrei tu sa fii natzionalist ortodox cruciat in campania interntzionala instigata si finatzata de altzii impotziva natzionalistilor comunisti un pion al campaniei mondiale a imperialismului banilor altora de „divide and conquer” ca sa izti vorbesc pe limba ta, atunci …. bine . Bine, pa.

  Caci potzi sa fii.
  Potzi sa fii tot ceea ce vrei tu sa fii.
  Potzi sa fii copilul printzilor tai si parintele copiilor tai.
  Potzi sa fii om intre oameni caracterizat de empatie ori jivina in lesa altei jiivne caractetizat in primul rand de sete de sange, de raca, ranchiuna si mai ales o atavica sete de putere absoluta in haita ta de fiare.
  Potzi sa fii, potzi sa fii tot ceea ce vrei sa fii.

  Si nu doar “Apartenenţa etnică sau naţională nu ţine loc nici de minte, nici de suflet, nici de omenie. “ ci si reciproc refuzul apartenetzie nu tzine loc de mine, suflet, maniere, buna cuviintza ori omenie.

  Mai apartzinatorule la : “nu ai tzara ai tufis scotzi baluba si te pishi”

  Reply
 8. dr. alexa

  ……cunoscut este ca magiarizarea numelor si fortarea schimbarii limbii a transformat pe multi etnici Romani in Magiari, Sasi Secui….un adevar dovedit
  este cunoscut ca genetic circa 10% din magiari mai au genetica celor veniti in Panonia….
  …..daca multi si-ar cunoaste arborele genealogic s-ar crea o alta mentalitate
  de ce sa nu vorbim deschis de sceste adevaruri istorice
  de ce sa nu vorbim deschis de faptul ca secuii au origini turcice …..
  Limba „materna” nu inseamna Automat apartenenta la natiunea ce graieste in acea limba

  Reply
 9. Dumitru

  „Nu vă lăsaţi manipulaţi. Xenofobia ucide omenia.” Eu personal sunt de acord cu asta. Dar cine le-o spune si celor de la Budapesta ? Si, poate mai important, cine ii face pe europeni (germani in particular) si pe americani sa fie la fel de intoleranti cu xenofobia oficiala ungureasca si cu amestecul lor in treburile interne romanesti pe cat erau cu xenofobia neoficiala romaneasca de pe vremea lui CVT ? Unde sunt luarile de pozitie oficiale, presiunile politice si amentintarile cu masuri institutionale UE si NATO ? Nu-mi place dublul standard.

  Reply
  • Dumitru

   Cred ca ideea era ca poate fi vorba si de idiotii unguri. Insa nu e clar din articol. Alta explicatie este ca in RO e inca la moda deconstructionismul, aplicat insa numai valorilor/comportamentelor romanesti, nu si unguresti, germane, sau americane. Ceci explique cela.

   Reply
 10. Costica

  Noroc ca in Romania s-au nascut si barbati adevarati nu panarame ca tine. Nu i-a oprit nimeni pe cetatenii de alte etnii, in calitatea lor de cetateni romani, sa participe la sarbatorirea zilei nationale a tarii in care locuiesc, mananca, beau, respira, muncesc si … era sa zic iubesc, uitand ca ei se iubesc doar intre ei. Asta e, primitivii sunt chiar ei, cei care refuza sa se integreze si sa convietuiasca civilizat impreuna cu celelalte etnii cua care formeaza, impreuna, poporul român.

  Reply
 11. Ion Podocea

  Cănd scrieți un astfel de articol, citiți bine istoria Transilvaniei. Ungurii nu au motive serioase (istorice și nu numai) să ridice pretenții asupra acestu teritoriu. În plus ungurii din țara noastră au toate drepturile pe care o minoritate le dorește. Când faceți apel la documentele Unirii, faceți și o comparație cu ce s-a spus acolo și cu realitatea din Romania de azi. Nu iau în serios prostia că Soroș influiențează politica românească. Articolul dv.
  poate fi un argument în acest sens. Nu este bine să ne jucăm cu afirmații și atitudini care nu au o susținere serioasă documentară și istorică.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *