Puiu Lățea

Iată rețeaua! Sociologul Puiu Lățea, comentariu la scrisoarea contra primirii lui Ilie Bădescu în Academie

Într-un comentariu postat la articolul Scrisoare deschisă legată de primirea lui Ilie Bădescu ȋn Academia Română: cerem reconsiderarea deciziei!, sociologul Puiu Lățea vine cu detalii despre „succesorii” lui Bădescu, ale căror nume dezvăluie suplimentar din importanța subiectului:
Scurt, că să înțelegem mai bine:
1. referatul e făcut de Ilie Bădescu însuși și semnat de cei doi academicieni.
2. distinsa antropoloagă americană a făcut, într-adevăr, afirmații generoase despre Bădescu, în National Ideology under Socialism (UC Press, 1991). În 2008, Bădescu i-a scris lui Verdery, printre altele pentru a-i cere permisiunea să folosească afirmațiile cu pricina în Noologia, perenitatea unei paradigme (Ed. Mică Valahie, 2008). Verdery l-a refuzat, spunîndu-i că (A) scrisese despre Bădescu în alte vremuri, cînd el nu începuse să delireze noologic și (B) prescurtarea fragmentului din National Ideology (pp. 156-164 în ed. engleză) i-ar deturna sensul. Cu toate astea, Bădescu a rămas egal cu sine (un borfaș de primă clasă), folosind afirmațiile respective în mai multe rînduri, inclusiv aici. Chiar dacă nu i-a reproșat-o niciodată, faptul că Verdery se numără printre semnatarii acestui protest nu e un paradox.
3. paradoxul este, dacă vreți, altul: nu poți să semnezi un protest împotriva lui Bădescu în timp ce te tragi de șireturi cu oameni făcuți de Bădescu. Altfel spus, nu poți refuza programul Bădescu I în timp ce susții, explicit sau implicit, programul Bădescu II. Dacă vreți și nume care, evident, nu vor semna niciodată protestul, interesați-va de Dungaciu, Cotoi, Sava și Cristea, băieți extrem de activi în neolegionara Mișcarea pentru România (și revista Mișcarea), proiectele lui Bădescu, cărțile editate de Bădescu, Centrul de Geopolitică și Antropologie Vizuală de la UB, partidul Alianța Noastră România (Marian Munteanu), masterul de Studii de securitate de la FSAS-UB, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C.Brătianu” al Academiei Române, Clubul România, Realitatea TV, Institutul GeoPOL, Moldova, Ungaria și pe unde mai sînt misiuni cruciale pentru patrie. În acest paradox intră unii dintre semnatarii scrisorii deschise, în special cei de la FSAS-UB și Verdery, care se face că nu vede, din motive pe care ea le numește, misterios, ”instituționale”.

Puteți citi scrisoarea sociologilor la acest link


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *