Romania Curată

Ia Statul la întrebări!  România Curată îți oferă cea mai simplă modalitate de a afla cum cheltuie autoritățile banii tăi. TESTEAZ-O ACUM!

România Curată vă pune la dispoziție, începând de astăzi, o aplicație simplă cu ajutorul căreia puteți afla cum cheltuiesc autoritățile statului, la nivel central și local, banii pe care îi plătiți ca impozite, dar și multe alte informații publice care vă interesează legate de activitatea acestora.

Ia Statul la întrebări este o aplicație web extrem de simplă care se bazează pe legea 544/2001 a liberului acces la informatiile de interes public. Această lege permite oricărui cetățean să ceară informații instituțiilor publice, plătite de la buget, despre modul cum folosesc banii primiți de la contribuabili.

Adesea, cetățeanul evită să ia funcționarul public la întrebări, ignorând faptul că are acest drept. Adesea, nu o face din lipsă de timp sau din cauză că i se pare prea complicat, prea birocratic și fără șanse de reușită.

Aplicația noastră te ajută să treci peste toate aceste inconveniente și prejudecăți. Nu durează decât un minut să faci o cerere de informații, dacă știi pe cine și ce ai de întrebat. Noi îți punem la dispoziție o bază de date cu peste 4.000 de autorități și instituții publice centrale și locale pe care le poți lua la întrebări. Această bază de dată este în continuă creștere. Dacă nu găsești instituția dorită semnalează-ne-o și o găsim noi pentru tine!

Primării, ministere, consilii județene, prefecturi, spitale sau școli, agenții de mediu, direcții de patrimoniu, direcții de protecție socială, poliție, universități și multe altele – toate îți stau la dispoziție în cadrul aplicației noastre. Nu uita însă, poți solicita doar informații publice, nu și informații personale!

Cum funcționează aplicația: mai întâi, utilizatorul își creează un cont, cu email și parolă. Apoi poate face cereri, alegând autoritatea potrivită. După ce este aleasă autoritatea, se formulează cererea și se dă click pe “Trimite cerere”. Asta e toată “munca”! Apoi, cererea este validată și preluată de SAR, care o trimite mai departe, în nume propriu. Utilizatorul este ulterior notificat în cazul în care cererea primește un răspuns și poate citi răspunsul pe site.

De ce preluăm noi cererile? Pentru a vă ajuta să primiți mai ușor și mai repede răspuns la ele. Este cunoscut faptul că Societatea Academică din România (SAR) are în spate o istorie de succes privind cererile pe Legea 544 adresate autorităților publice. Spre exemplu, în luna iulie, am adresat o cerere Ministerului Finanțelor prin care am solicitat studiul de impact care a stat la baza legislației privind scăderea CAS cu cinci procente, invocată la celebra întălnire Băsescu-Ponta-Petrescu, pe tema respectivă.

Am fost singurii care am cerut și obținut acel document, invocând tocmai legea 544/2001, după cum se poate vedea aici: SAR a obținut studiul de impact privind reducerea CAS. Iar dacă asta nu v-a convins, avem o listă lungă de procese câștigate cu autoritățile statului, după ce au refuzat să ne ofere informațiile solicitate. Vezi Lista proceselor ARC pentru transparență. Cu alte cuvinte, autoritățile ne știu de frică!

TESTEAZĂ ACUM APLICAȚIA IA STATUL LA ÎNTREBĂRI! Ești la doar câteva click-uri distanță de răspunsurile pe care le aștepți de la autoritățile statului! AICI!

INVITĂ-I ȘI PE PRIETENII TĂI SĂ TESTEZE APLICAȚIA! Împreună putem să facem statul să lucreze pentru noi!

Citește și comunicatul oficial de lansare a aplicației!

Mai multe detalii puteti obtine de la Radu Busneag (radu.busneag@sar.org.ro) – coordonator tehnic al ARC

ia-statul-la-intrebari


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Ia Statul la întrebări!  România Curată îți oferă cea mai simplă modalitate de a afla cum cheltuie autoritățile banii tăi. TESTEAZ-O ACUM!

 1. Yamacri

  Niculescu Eugen director la IOR cel cu recordul absolut de castig de 300 000 Lei pe an nu mai arata venitul pt 2013 comform obligatiei legqale ci scre „conf Fisei Fiscale’incercand sa ascunda si el dar si Dir Ec… castigurile enorme … care sunt flagrante vis a vis de situatia dezastruasa a SC IOR SA care are profit derizoriu si deci plateste dividend minim catre actionarul principal(Min Ind.) dar si catre SIF 4 care nu zic nimic si nu fac nimic Chiar nu poate nimeni sa il oblige sa arate ce salariu are conform legii? Si cat mai se suporta un asemenea personaj care a distrus IOR? Mai ia si bani pe cercetare falsa. Nu il intreaba nimeni cum a folosit milioanele primite pt programele de cercercetare si daca a vandut produse rezul;tate din cercetare sau e totul o pacaleala care ii permite sa incaseze el si cativa bani pt activitati false. Rade fabrica când aude ca Niculescu face cercetare si incaseaza bani pe contracte de cercetare el care nici sa deschida un calculator nu stie…
  Facet un demer domnilor… macar o sesizare la ANI…

  Reply
 2. Dna T.

  Ce se intampla daca informatiile nu sunt cele cerute sau sunt incomplete? Cererea e adresata de SAR, deci demersurile ulterioare nu pot fi facute de utilizatorul platformei.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *