Mihai Goțiu

Hai duminică la film și dezbatere! ”Natura, noul Eldorado al Finanțelor” – un documentar Arte, recomandat de România Curată

Uite o invitație pentru duminică după-amiaza (cei care locuiți în București), de la ora 16.30, la Librăria Humanitas Cișmigiu, la vizionarea fimului documentar ”Nature, le nouvel eldorado de la finance” (”Natura, noul Eldorado al Finanțelor”), produs în acest an de televiziunea Arte. După proiecție, de la ora 18.00, va avea loc o dezbatere cu tema ”Care este valoarea biodiversității?” la care vor participa Gilles Boeuf, de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris și profesor invitat la College de France, Bogdan Gioară, președinte al Asociației Reper 21 și Alexandru Petrișor, asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“. Dezbaterea va fi moderată de suprasemnatul.

Evenimentul face parte din ediția a treia a Bucharest Science Festival, care se va desfășura până pe 2 octombrie la Librăria Humanitas Cișmigiu – aici aveți (click) programul complet al festivalului și zic că merită să vă faceți timp pentru cât mai multe dintre evenimente. Și să vă invitați și prietenii/prietenele.

Cum încă nu am apucat să văd nici eu filmul, detaliile de mai jos sunt spicuite din alte prezentări, ale celor care deja l-au văzut.

Cursa pentru profit și pentru piețe a contribuit în mare măsură la criza ecologică actuală. Cu toate acestea, lumea economică și financiară pretinde că va inversa tendința și va salva planeta, dar în felul ei, adică cu bani. Acest lucru a făcut să apară o nouă piață – cea de protecție a mediului. În fază embrionară în ultimii ani, această piață este una dintre cele mai promițătoare din punctul de vedere al profitului. Modul său de operare e simplu: tot mai multe companii financiare sau de asigurări atribuie un cost pentru natură. Cât de mult valorează pădurea amazoniană? Care este valoarea de piață a polenizării făcute de albine? Astfel, băncile și fondurile de investiții (culmea multe dintre cele responsabile de recenta criză financiară) cumpără imense arii naturale bogate în specii de animale și de plante pe cale de dispariție. Evaluate în bani și financializate, aceste rezerve sunt apoi transformate în produse financiare, eventual speculative, pe piața de valori.

Investigația documentară ”Nature, le nouvel eldorado de la finance”, evidențiază mecanismele unui sistem în curs de dezvoltare, care ar putea fi una dintre cele mai mari ipocrizii la nivel mondial. Filmul ridică întrebări etice: Ce legitimează cumpărarea naturii? Poate fi pus totul la banca, inclusiv planeta? Multinaționalele și marile fonduri financiare pot cumpăra specii care trăiesc pentru a garanta protecția acestora? Ce garanții avem cu privire la gestionarea corectă și conservarea patrimoniului natural universal? Asta în condițiile în care, pe de o parte, cele mai interesate de aceste piețe sunt companiile cele mai distructive pentru mediu (cum ar fi mineritul și industria petrolieră), iar pe de altă parte, cei care promovează dezvoltarea acestei piețe sunt din rândul responsabililor pentru recenta criză financiară.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Hai duminică la film și dezbatere! ”Natura, noul Eldorado al Finanțelor” – un documentar Arte, recomandat de România Curată

 1. flesh

  Tot în weekendul acesta și tot în București: azi la 13:30 la cinema Elvira Popescu avanpremiera documentarului This Changes Everything.

  Reply
 2. Marian Dragoi

  vazut, placut filmul dar nu prea dezbaterea. A reiesit ca evaluarea monetara a serviciilor ecosistemice se face cu scopuri necurate, ceea ce nu este totdeauna cazul. Sau nu neaparat. Cumva si flimul a fost de vina, pentru nu pus in discutie distrugerea capitalului natural, ci doar a biodivestiatii. Evaluarea deprecierii capitalului natural – inclusiv a reducerii biodivestiatii – este necesara pentru a corecta cat de cat indicatroii macro ai dezvoltarii durabile, cel mai la indemana fiind produsul intern net ajustat. Dar asta ar fii insemnat ca filmul să fi abordat ceva mai multa economie de la firul ierbii, ceea insemna alta poveste.
  in privinta discutiilor libere de la final, pe tema sperantelor in apropiatul COP de la Paris, luati-va gandul ca s-ar putea face ceva notabil. Kyoto e un cal mort de tanar (ca sa nu spun ca s-a nascut mort, nu am nimic cu caii) pentru ca se bazeaza pe un instrument de piata (permise negiciabiole/cote transferabile) ce functineaza perfect cand e vorba de schimbat tehnologia, dar esueaza lamentabil cand e vorba de schimbat comportametul consumatorului. Kyoto a fost tinut in viata artificial pentru ca este inca o vaca buna de muls (cal mort + vaca de muls, suna cool!). Singurl succes cat de cat a fost protocolul de la Montreal, cel cu gaura in stratul de ozon, care s-a bazat pe logica potrivit careia cel mai bun anticonceptional e aspirina, tinuta strans intre genunchi. Adica stop si cu asta basta. Or asa ceva, din punct de vedere politic e de neconceput, pentru ca, nu-i asa, politicienii au sunt atat de amorali incat nici nu concep ca ar putea tine o aspirina intre gennuchi, macar pentru cinci minute.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Marian Dragoi: filmul a surprins și conflictul care există cu localnicii, din păcate s-a oprit în a-l constata, fără a merge mai departe și a-l analiza (pentru că e un conflict artificial); economia locală și dreptul prioritar al localnicilor la resursele naturale (inclusiv dreptul de a fi ei cei care primesc și/sau administrează compensații pt. că nu distrug respectiva resursă) a fost una dintre temele pe care am vrut să o abordez în dezbatere dar n-a mai fost timp (n-a fost singura temă) – acest drept al comunităților locale se află însă în discuțiile internaționale

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *